Prehistorie van Nederland: verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
(kleine aanvulling)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 18:
'''Elders.''' Over het algemeen was de klimaatverandering in de noordelijke helft van Europa nadrukkelijker merkbaar dan zuidelijk van de Alpen. In Frankrijk ontwikkelden zich de culturen van het Sauveterrien en het Tardenoisien (genoemd naar de vindplaatsen Sauveterre-la-Lémance en La Fère-en-Tardenois). Van deze culturen was die van het Sauveterrien de oudste.
 
Gelijktijdig met bovengenoemdedeze periode van ongeveer 800 jaar (2659-1856) bevond het Nabije Oosten zich in de periode van het vroeg-bronsvroegbrons, dat is de periode van Peleg tot Abraham en tevens de periode van de eerste zes dynastieën van Egypte.
 
Algemeen is men van mening dat met betrekking tot de prehistorie van Nederland bovengenoemde periode begon in 8800 voor Christus en eindigde 4900 voor Christus. De LBK-cultuur van Limburg bevond zich daar van 5300 tot 4900 voor Christus.
 
== 1856 - 1472 v. Chr. ==
'''Verwoesting van Sodom en Gomorra.''' Het jaar 1856 was mogelijk het jaar van de verwoesting van Sodom en Gomorra. De ramp die Sodom en Gomorra trof, mag niet afgedaan worden als een ongekend heftig onweer. Lot werd de gelegenheid gegeven met zijn dochters aan de ramp te ontsnappen.
 
'''Egypte, Kreta.''' Het is niet duidelijk in hoeverre deze ramp boven het regionale niveau uitstak. Het moet ook de tijd zijn geweest van farao Pepi II. Tijdens zijn langdurig bewind kwam er rampspoed over het Oude Rijk van Egypte. Er ontstond gebrek aan voedsel (vooral te Memfis), omdat de infrastructuur voor het transport daarvoor faalde, een teken dat er iets bijzonders aan de hand was. Spoedig daarna begon voor Egypte de Eerste Tussenperiode. Op Kreta kwam toen (ca. 1856) een eind aan de voor-Paleistijd en begon de vroeg-Paleistijd, gevolgd door de nieuw-Paleistijd.