Psalmen (boek)/Onderwerpen: verschil tussen versies

(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Onderwerpen}} == Lijden van Christus == In de Psalmen vinden wij het lijden van Christus profetisch beschreven, onder twee verschillende aspecten: 1) Hij lijdt te...')
 
 
(6 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1:
{{Onderwerpen}}
 
== Alfabet ==
De verzen van acht psalmen beginnen in het Hebreeuws, de oorspronkelijke taal van de Psalmen, met de letters van het Hebreeuwse alfabet: Ps. 9+10, 25, 34, 37, 111, 112, 119 en 145. Zie ook [[Dichterlijke boeken#Acrostichon|Acrostichon]]
 
== Hallel (= lofzang) ==
Zie [[Hallel]].
 
== Hammaäloth ==
Vijftien psalmen (Ps. 120-134) worden "liederen Hammaäloth" d.i. "liederen van de opgang", ook verklarend vertaald als "bedevaartsliederen".
 
Zie [[Hammaäloth]] voor het hoofdartikel over dit onderwerp
 
== Kinderen van Korach ==
Elf psalmen (Ps. 42, 44 - 49, 84, 85, 87, 88) dragen de naam van '''de kinderen van Korach''', die voor het oordeel gespaard bleven (zie Num. 26 : 11).
== Lijden van Christus ==
In de Psalmen vinden wij het lijden van Christus profetisch beschreven, onder twee verschillende aspecten: 1) Hij lijdt ten behoeve van zijn volk, 2) Hij lijdt samen met Zijn volk. 
Regel 23 ⟶ 37:
De Psalmen gaan ook over het lijden van trouwe Israëlieten. De trouwe Israëlieten van de toekomst worden een overblijfsel van Israel genoemd. Zij lijden doordat zij zien wat Jezus voor hen heeft gedaan. Zij zijn in hun geweten geraakt, ze beseffen hun schuld ten opzichte van God en zien in dat ze het oordeel van God verdiend hebben. Hierdoor lijden zij. In hun nood roepen zij tot God. 
 
Er is ook een troost: ze mogen pleiten op het Kruiswerk van Christus. Volgens Willem J. Ouweneel krijgen ze de heilszekerheid pas als de Messias is teruggekomen<ref>Willem J. Ouweneel, ''Christus aangehaaldein het boek der Psalmen'': lezing over Ps. 1-2. Jaar en plaats onbekend. </ref>. 
 
Zij lijden ook van de zijde der mensen, als rechtvaardigen te midden van een goddeloos volk en de omringende heidenen. Ze lijden niet als schuldigen, maar pleiten juist op hun onschuld en smeken God om hen recht te doen. 
Regel 29 ⟶ 43:
Hun troost is dat er eenmaal op aarde een mens was die hun is voorgegaan in het lijden. Vooral in zijn laatste dagen heeft Christus kwaad ondervonden van het goddeloze volk en van de heidenen (Pilatus, de Romeinse soldaten). Hij heeft geleden opdat Hij met het overblijfsel zou kunnen meevoelen.  
 
Nieuw lied  
== Hallel (= lofzang) ==
 
De psalmen 113 - 118 maken het zogenaamde „Hallel" (= lofzang) uit. Ze werden gezongen op de Joodse feesten: Pasen, Wekenfeest, Loofhutten, Nieuwemaan en Tempelwijding (chanoekafeest). Op Pasen werden de psalmen 113 en 114 aangeheven vóór de paasmaaltijd, de andere daarna, nadat de vierde beker was ingeschonken (vergelijk Matth. 26: 30; Marc. 14: 26). <blockquote>''Mr 14:24 En Hij zei tot hen: Dit is mijn bloed, dat van het nieuwe verbond, dat voor velen vergoten wordt. Mr 14:25 Voorwaar, Ik zeg u, dat Ik geenszins meer zal drinken van de vrucht van de wijnstok tot op die dag wanneer Ik die nieuw zal drinken in het koninkrijk van God. Mr 14:26 En nadat zij de <u>lofzang</u> hadden gezongen, gingen zij naar buiten naar de Olijfberg. (TELOS)''</blockquote>'''Grote Hallel.''' Werden andere psalmen, als Psalmen 120 -136, er aan toegevoegd, dan heette het „het grote Hallel". Deze "grote lofzang" werd gezongen bij vreugdevolle gelegenheden en ook door hen die bij de viering van Pasen nog een vijfde beker wijn dronken.
In zes psalmen (Ps. 33, 40, 96, 98, 144, 149) wordt gewag gemaakt van het zingen van een '''nieuw lied'''.
 
== Nieuwe Testament ==
Ongeveer zestig psalmen worden in het Nieuwe Testament '''aangehaald'''. Psalm 2 wordt het meest aangehaald.
 
== Selah ==
Het woord ''sela'' komt ruim 70 maal voor en schijnt "rust" of "pauze" te betekenen: rust om na te denken; pauze in de muziek.
== Voetnoot ==