Rik Valkenburg: verschil tussen versies

357 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(6 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Rik Valkenburg''' (1923 - 1994) was een [[Nederland|Nederlands]] schrijver van protestants-christelijke signatuur. Hij is vooral bekend geworden door zijn 'discussie-interviews' met allerhande persoonlijkheden op een breed kerkelijk en politiek terrein. Ook nam hij vraaggesprekken in Israël op, waarbijwaarin hij van zijn geloof in de [[messias]] [[Jezus Christus|Jezus]] getuigde.
 
== Leven en werken ==
[[Bestand:Rik Valkenburg.jpg|miniatuur]]
Hij werd op 20 november 1923 geboren in een volksbuurt in Veenendaal (Achterkerkstraat), een stad in de Nederlandse provincie Utrecht. Zijn ouders behoorden tot de Gereformeerde Gemeenten, maar gingen later met hun predikant R. Kok over naar de Christelijke Gereformeerde Kerken. Rik wilde vanaf zijn jeugd al schrijver worden. Hij volgde echter eerst een middenstandscursus en werkte enige jaren in een sigarenfabriek<ref>In 1985 verscheen een boek van hem over de geschiedenis van de sigarenindustrie in Veenendaal, gelardeerd met verhalen uit de oude doos: ''Daar krijg je geen tabak van'' (Veenendaal: uitgever van Kooten, 1985).</ref>. Daarna werkte hij in de kapperszaak van zijn broer, waar hij het kappersvak leerde. Hij vestigde zich daarna als herenkapper met een eigen kapperszaak aan de Zandstraat.
 
Hij begon met verhalen schrijven op de rand van „de Banier", omdat er voor papier geen geld was. ZeDe schrijfsels groeiden uit tot enkele jeugdboekjes. In 1950 verscheen zijn eerste kinderboek, ''De autorit van Jan en Willy.'' Het manuscript was onmiddellijk geaccepteerd door uitgever Den Hertog<ref name=":0" />.
Daarna werkte hij in de kapperszaak van zijn broer, waar hij het kappersvak leerde. Hij vestigde zich daarna als herenkapper met een eigen kapperszaak aan de Zandstraat.
 
Hij begon met verhalen schrijven op de rand van „de Banier", omdat er voor papier geen geld was. Ze groeiden uit tot enkele jeugdboekjes. In 1950 verscheen zijn eerste kinderboek, ''De autorit van Jan en Willy.''
 
Na een bromfietsongeluk in 1964 werkte hij nog maar halve dagen in zijn kapperszaak en vulde de rest van zijn tijd met schrijven. In dat jaar verscheen zijn kinderboek ''Frontale botsing'' over de belevenissen van een Veenendaalse jongen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.
Regel 12 ⟶ 11:
In 1971 verruilde hij zijn zaak voor een bestaan als publicist. Zijn broer nam in dat jaar de kapperszaak over. Sindsdien kon Valkenburg volledig leven van zijn werk als schrijver. Hij had zijn kantoor aan de Zandstraat 125 in Veenendaal. Hij schreef alles met de hand en zijn secretaresse Connie de Kleuver-Van Manen typte alles voor hem uit.
 
Het vraaggesprek werd al spoedig zijn specialiteit. "Het interview is een middel geweest dat Rik Valkenburg op eigen wijze heeft vorm gegeven" (uitgeverij Den Hertog)<ref name=":0">[http://www.uitgeverijdenhertog.nl/auteur/11/Valkenburg-Rik/ Schrijverspaspoort: Rik Valkburg]. Biografische informatie van uitgeverij Den Hertog.</ref>. De eerste vraaggesprekken verschenen in het plaatselijke nieuwsblad De Vallei, met predikanten als Kok en Mallan. Aangevuld met wat landelijk bekende personen - Buskes, Okke Jager, Overduin, J. Kamphuis - ontstond daaruit zijn eerste bundel interviews in boekvorm. In 1967 verscheen ''Wat wij geloven: pastorale discussie-interviews'' en een jaar later ''Haring of kuit. Discussie-interviews met theologen.'' Valkenburg wilde geen theologische boeken schrijven, maar als schakel functioneren tussen de theologen en het kerkvolk. De mensen hebben er volgens hem recht op te weten wat een bepaalde theoloog nu precies bedoelt.
 
Later bevraagde hij ook politieke figuren en zelfs prinses Irene. Hij verzorgde bundels met vraaggesprekken rond het Oranjehuis, de Watersnoodramp en de [[Tweede Wereldoorlog]].
Regel 38 ⟶ 37:
 
== Zijn publicaties ==
Van zijn hand verschenen meer dan 100 publicaties<ref>[http://www.uitgeverijdenhertog.nl/auteur/11/Valkenburg-Rik/ Schrijverspaspoort: Rik Valkburg]. Biografische informatie van uitgeverij Den Hertog. Op [http://www.schrijversinfo.nl/valkenburgrik.html de pagina over Rik Valkenburg] op SchrijversInfo.nl staat een lange lijst van zijn geschriften.</ref>. De boeken variëren van jeugdboeken tot bundels met interviews en populaire geschiedschrijving via persoonlijke herinneringen. Valkenburg beschouwt zich niet als schrijver van ''literatuur'' maar van ''lectuur''. „Ieder moet bezig zijn op het niveau dat hij heeft", aldus de schrijver. „God houdt wel van bekwaamheid, maar Hij ziet in de eerste plaats het hart aan"<ref>Aangehaald in: [http://www.schrijversinfo.nl/valkenburgrik.html Rik Valkenburg], SchrijversInfo.nl. Geraadpleegd 3 feb. 2017.</ref>.
 
Van zijn schriftelijke werken zijn te noemen:
Te noemen zijn:
* ''De autorit van Jan en Willy'' (1950). Eerste kinderboek.
* ''Frontale botsing'' (1981). Kinderboek.
* ''Wat wij geloven: pastorale discussie-interviews'' (1967)
* ''Haring of kuit. Discussie-interviews met theologen'' (1968)
Regel 47:
* ''Gesprekken in Jeruzalem: de betekenis van de bijbel in het huidige Israël'' (1975).
* ''Impressies uit het land van de Sjalom'' (1975). Interviews-tournee in Israël.
* ''Het begon onder synagogetijd'' (1977). Interviews, beschouwingen, ervaringen aangaande Israël.
* ''Frontale botsing'' (1981). Kinderboek
* ''Hun ster als teken'' (1996; voltooid door N. Koudijs-Valkenburg).
 
== Meer informatie ==
[http://www.schrijversinfo.nl/valkenburgrik.html Bi(bli)ografie Rik Valkenburg] op SchrijversInfo.nl
 
EenBoeken aantalvan boektitelsValkenburg waarin Veenendaal een rol speelt, opgesomd met een korte inhoudsbeschrijving op [http://www.paulhageman.nl/veenendaal%20op%20papier/Rik%20Valkenburg.html PaulHageman.nl]
 
== Bronnen ==