Romeinse Rijk: verschil tussen versies

874 bytes toegevoegd ,  10 maanden geleden
k
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Het '''Romeinse rijk''' was het rijk dat zich vanaf de 6e eeuw v.Chr. uit de stadstaat Rome ontwikkelde, in 63 voor Chr. het land Israël veroverde en op zijn hoogt...')
 
(5 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
Het '''Romeinse rijkRijk''' was het rijk dat zich vanaf de 6e eeuw v.Chr. uit de stadstaat Rome ontwikkelde, in 63 voor Chr. het land Israël veroverde en op zijn hoogtepunt in de 2e eeuw na Chr. alle landen rond de Middellandse Zee en een groot deel van het Midden-Oosten en West-Europa omvatte. In het Oosten werd het rijk een stukje begrensd door de rivier Eufraat. In het tegenwoordige Nederland liep de grens van het Romeinse rijksgebied langs de rivier Rijn. Het rijk ging onder in 1453, met de val van het Oost-Romeinse keizerrijk.
 
== Rijksgebieden ==
Het Romeinse rijkRijk was ingedeeld in '''provincies'''. Aan het hoofd van een provincie stond een gouverneur. Er waren twee soorten provincies: keizerlijke provincies bestuurd door een legaat of prefect en senatoriale provincies bestuurd door een proconsul. De provincies waren op hun beurt onderverdeeld in '''districten'''. Een district werd bestuurd door een prefect of procurator. Zie verder bij het lemma [[Romeinse provincies]].
 
== Burgerschap ==
Regel 8:
 
== Leger ==
'''Legioenen en cohorten.''' Het Romeinse leger kende [[legioenen]] en cohorten. Het legioen was de militaire basiseenheid van het Romeinse leger. Een legioen telde ongeveer 5000 tot 6000 (later 8000) voetvolk en honderden ondersteunende ruiterij, boogschutters, en licht bewapende verkenners. Een legioen bestond uit tien cohortes. Legioenen en cohortes hadden hun bijzondere benamingen. De in het bijbelboek Handelingen genoemde Romeinse man Cornelius was hoofdman over een legerafdeling (cohort) die de naam "de Italische" droeg.  <blockquote>''Hnd 10:1 Een man in Caesarea nu, genaamd Cornelius, -een hoofdman van de legerafdeling, de Italische geheten,'' ''(TELOS)''</blockquote>Paulus werd als gevangene overgedragen aan Julius, een hoofdman van een legerafdeling genaamd "de Keizerlijke". Dit kan een eretitel zijn geweest wegens bewezen moed van deze cohort. <blockquote>''Hnd 27:1 Toen nu was besloten dat wij naar Italië zouden afvaren, leverde men Paulus en enige andere gevangenen over aan een hoofdman genaamd Julius, van de keizerlijke legerafdeling.'' (TELOS)</blockquote>Boksen was één van de populairste '''sporten''' in het Romeinse rijk.
Zie [[Legioen]] voor het hoofdartikel.
'''Namen.''' Legioenen en cohorten hadden hun bijzondere benamingen. De in het bijbelboek Handelingen genoemde Romeinse man Cornelius was hoofdman over een legerafdeling (cohort) die de naam "de Italische" droeg.  <blockquote>''Hnd 10:1 Een man in Caesarea nu, genaamd Cornelius, -een hoofdman van de legerafdeling, de Italische geheten,'' ''(TELOS)''</blockquote>Paulus werd als gevangene overgedragen aan Julius, een hoofdman van een legerafdeling genaamd "de Keizerlijke". Dit kan een eretitel zijn geweest wegens bewezen moed van deze cohort. <blockquote>''Hnd 27:1 Toen nu was besloten dat wij naar Italië zouden afvaren, leverde men Paulus en enige andere gevangenen over aan een hoofdman genaamd Julius, van de keizerlijke legerafdeling.'' (TELOS)</blockquote>
 
== Sport ==
Boksen was één van de populairste sporten in het Romeinse rijk.
 
== Slaven ==
De economie steunde op de handel in en de arbeid van slaven. In de periode 200 - 50 v.C. waren er 1 miljoen slaven in het rijk. Daarna nam het aantal slaven sterk toe, tot meer dan 6 miljoen slaven in de eerste eeuw n.C. Een op de drie ingezetenen behoort toen tot de klasse van slaven. De begeerte naar slaven was een van de motieven om het rijk uit te breiden: uit de verslagen legers konden zielen tot slaven worden genomen.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=Sa_E9QBHe30&t=30m29s The Ancient Roman World]. Youtube.com: Ryan Reeves, 28 mei 2014. Vanaf 30 min. 29 sec. gaat over slavernij in het Romeinse Rijk.</ref>
 
== Vergoddelijking van de Romeinse keizers ==
Regel 59 ⟶ 67:
* Rond 450 kwam de dreiging van Attila, ze konden het gevaar eerst keren (451), maar de Germanen kregen steeds meer macht.
In 476 verdween uiteindelijk de titel van 'Romeinse keizer', toen Romulus Augustulus werd afgezet door Odoaker. Deze was de eerste “barbaarse” koning van Italië. Odoaker werd in 493 vermoord door Theodorik, die toen koning werd.
 
== Toekomst ==
Op grond van de Bijbel mogen we een herstel van het Romeinse Rijk verwachten, zie [[Herstelde Romeinse Rijk]].
 
== Meer informatie ==
Regel 67 ⟶ 78:
 
[http://de.wikipedia.org/wiki/Kaiserkult Kaiserkult], Wikipedia.de, geraadpleegd 23 feb. 2015. Enige tekst hiervan is op 23 feb. 2015 vertaald en verwerkt.
 
== Voetnoot ==