Rooms-Katholieke Kerk: verschil tussen versies

3 bytes verwijderd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 21:
In zijn bestuur van de kerk wordt de paus bijgestaan door de '''Bisschoppensynode''', die (anno 2009) uit 250 'synodevaders' bestaat.
[[Bestand:Sint Pieter basiliek.jpg|thumb|600x600px|Sint Pieter Basiliek te Rome.]]
Nederland en België zijn elk een kerkprovincie. In de  '''Nederlandse'''  '''kerkprovincie'''  gaan 300.000 rooms-katholieke gelovigen regelmatig in het weekeinde naar de kerk (2009). Deze kerkprovincie omvat zeven bisdommen: Utrecht, Groningen-Leeuwarden, Haarlem-Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Breda en Roermond. Een '''bisdom''' (of diocese) is het ambtsgebied van een bisschop. Het belangrijkste bisdom heet een ''aartsbisdom'' en de bisschop heet ''aartsbisschop''. Het aartsbisdom in Nederland is het bisdom Utrecht. Het qua aantal gelovigen grootste bisdom is dat van Den Bosch.
 
Een bisdom omvat parochies met aan het hoofd een pastoor. Een '''pastoor''' (van Lat. ''pastor''= herder) is een priester die door de bisschop benoemd werd als verantwoordelijke van een parochie. De gelovigen die aan de herderlijke zorg van de pastoor zijn toevertrouwd vormen een '''parochie'''. De parochie wordt bestuurd door het '''parochiebestuur''' (kerkbestuur) en bestaat uit de pastoor (voorzitter) en leken die door de bisschop zijn benoemd. De pastoor kan worden bijgestaan door een '''kapelaan''' (in Nederland) of '''onderpastoor''' (in Vlaanderen); ook genoemd ''parochievicaris''.