Rooms-Katholieke Kerk: verschil tussen versies

353 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 54:
'''Oerknal en evolutie.''' Sinds Pius XII gaat de kerk uit van 'theïstische evolutie'. De oerknaltheorie en de evolutietheorie zijn aanvaard en verbonden met het geloof aan God de Schepper. Het is God die de wereld door een oerknal deed ontstaan en de langdurige ontwikkeling van het leven op aarde leidde. Adam en Eva hebben wel echt bestaan. Het Vaticaanse denken leunt sterk op de denkbeelden van [[Augustinus]] (354-430), die sprak van een schepping in fasen. <ref>[https://www.trouw.nl/nieuws/de-paus-accepteert-evolutie-en-dat-is-zo-vreemd-niet~b5266765/ De paus accepteert evolutie, en dat is zo vreemd niet], op: Trouw.nl, 29 okt. 2014.</ref>
 
Op '''ethischEthische kwesties.''' Op ethisch terrein neemt de Rooms-Katholieke Kerk traditionele en Schriftmatige standpunten in. Het huwelijk zij voorbehouden aan een man en een vrouw; de kerk wijst homoseksuele omgang en het homohuwelijk af. Maar daarin lijkt een kentering te komen<ref>[https://cvandaag.nl/91674-de-rooms-katholieke-kerk-verwelkomt-lhbters-op-een-subtiele-manier-steeds-vaker Rooms-Katholieke Kerk verwelkomt LHBTI'ers op een subtiele manier steeds vaker], op: Cvandaag.nl, 1 juli 2022.</ref>. Overspel, echtscheiding, abortus en euthanasie zijn een kwaad. Volgens kerkvorst Benedictus XVI is abortus of euthanasie "een zware zonde"<ref name=":1">Bron: elektronische nieuwsbrief van Stirezo.nl dd. 3 jan. 2023 naar aanleiding van het sterven van Benedictus XVI.</ref>. De [[genderideologie]] noemde hij "diep onwaar"<ref name=":1" />.
 
'''Seksueel misbruik.''' In verscheidene landen is of wordt de kerk geplaagd door schandalen van '''seksueel misbruik''' van kinderen door priesters en andere rooms-katholieke geestelijken. De kerk is in onder meer Nederland, de Verenigde Staten, Ierland en Belgie in de afgelopen jaren - we schreijvenschrijven 2012 - geconfronteerd met talrijke misbruikschandalen. In de afgelopen decennia (tot 2011) konden in Nederlandse rooms-katholieke instellingen als gevolg van falend toezicht naar schatting tussen 10 en 20 duizend kinderen worden misbruikt. 
 
{| class="wikitable" style="border:1; margin-left: 20px; background-color: lightgray;"
Regel 65:
Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 4 febr. 2012
|}
Om het schandaal van seksueel misbruik te ''verhullen'', bleven aandacht voor slachtoffers en een toereikende maatregelen uit. De kerk sloot de gelederen, plaatste daders over en cultiveerde een taboe op seksualiteit. Een minderjarige die binnen een katholieke instelling verbleef, had twee keer zo veel kans had om misbruikt te worden als het landelijk gemiddelde van 1 op de 10. Onderzoek<ref>Het onderzoek is op verzoek van de rooms-katholieke kerk in Nederland gedaan door de commissie Deetman. Deetman kreeg alle vrijheid en medewerking van de kerk. De conclusies van het onderzoek werden in december 2011 gepubliceerd.</ref> heeft ruim 800 daders geidentificeerdgeïdentificeerd. Nederland reageerde geschokt op de omvang van het schandaal<ref>Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 16 dec. 2011.</ref>. 
 
Naar aanleiding van de misbruikschandalen heeft de kerk heeft maatregelen genomen om het misbruik te bestrijden. 
Regel 72:
 
== Missie ==
Op het gebied van de zending heeft de RKK zeker niet stilgezeten. [[Abraham Kuyper]] schreef: „Tot op zekere hoogte moet dan ook met zelfbeschaming erkend, dat de RoomscheRoomse missies veel doortastender zijn te werk gegaan. Wat ze in China tot stand brachten, is nog monumentaal. Op de PhilippijnenFilippijnen deden ze desgelijks en dat heel Zuid- en Midden-Amerika thans gekerstend zijn, is aan hun onverdroten ijver te danken: een ijver, die door de Regeeringenregeringen van Spanje, Portugal en Frankrijk steeds met voorliefde wordt gesteund.”<ref>''Heraut,'' 1 mei 1910. Aangehaald in: Th. F. Bensdorp, ''Apologetica''. Verzameld en ingeleid door M. Stoks. Derde deel (Amsterdam: N.V. de R.K. Boek-Centrale, 1922), blz. 151, voetnoot 1. Spelling gemoderniseerd voor Christipedia.</ref>
 
== Vervolgster ==