Simson: verschil tussen versies

22 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 3:
== Zijn naam ==
Zijn moeder gaf hem de naam "Simson". Zijn naam betekent in het Hebreeuws “als de zon”<ref>Aldus ''Grieks-Nederlands Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.</ref>, “die naar de zon gelijkt”<ref>S.J. van Ronkel, ''Woordenboek der eigennamen, naar hunne eerste spelling en oorspronkelijke uitspraak met eene korte beschrijving de personen, landen en plaatsen, in het Oude Testament voorkomende, en voor het grootste gedeelte ook etymologisch behandeld''. (Groningen: M. Smit, 1835) s.v. Simson. Van Ronkel was destijds hoofdonderwijzer aan een Joodse school en beëdigd vertaler.</ref>, van ''Sémesch, “zon”; of “kleine zon”''<ref>Als tweede betekenis genoemd voor S.J. van Ronkel, aangehaalde plaats.<br>
Het Griechisch-Deutsch Strongs Lexikon, onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia, noemt als betekenis “sonnig, Kleine Sonne”.</ref>, van een verkleinwoord van ''Sémesch''. Anderen hebben “zonneschijn”<ref>Aldus de Naardense Bijbelvertaling.</ref>, of “zonnig”<ref>Aldus het ''Griechisch-Deutsch Strongs Lexikon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Dit woordenboek noemde de betekenis “sonnig, Kleine Sonne”.</ref>. Misschien houdt de naam verband met de verschijning van de engel die haar de geboorte van een zoon aankondigde. Een verschijning van een engel is vaak lichtend (→ [[Engel]]). <blockquote>''Ri 13:6 Toen ging deze vrouw naar binnen en zei tegen haar man: Een Man Gods kwam bij mij en <u>Zijn uiterlijk was als het uiterlijk van een Engel van God, heel ontzagwekkend</u>. Ik vroeg Hem niet waar Hij vandaan kwam, en Hij heeft mij Zijn Naam niet verteld. (HSV)''</blockquote>In het Hebreeuws luidt zijn naam ''sjimsjon'' en komt 38 x voor in het Oude Testament. In het Nieuwe Testament wordt de naam van Simson één keer genoemd, Hebr. 11:32. In de Griekse brontaal van dit vers staat ''Sampsoon'', σαμψων. Zo werd de naam ook geschreven in de LXX, de oude Griekse vertaling van het Oude Testament. “Samson”, ontleend aan de Griekse schrijfwijze voor Simson, wordt door de Statenvertaling gebezigd in Hebr. 11:32. Zie verder bij [[Samson]].
 
== Zijn geschiedenis  ==
Simson was een zoon van [[Manoach]], een Daniet (= iemand uit de stam van Dan) uit Zora. Zijn geboorte was vooraf aangekondigd door een engel aan zijn moeder, die al lange tijd kinderloos was. De engel zei tegen zijn ouders dat hun toekomstige zoon een Nazireeër (dat wil zeggen, een afgezonderde) moest zijn vanaf zijn geboorte. 
 
Toen de [[Filistijnen]], de 'interne' vijanden van Gods volk, over Israël heersten (Richt. 14:5), moest een Nazireeër door God worden verwekt om de bevrijding tot stand te brengen. Simson was een Nazireeër voor zijn hele leven. 
 
Vóór zijn geboorte was van Simson gezegd: "Hij zal beginnen Israel te verlossen uit de hand der Filistijnen." De uitspraak "hij richtte Israel twintig jaar" (Richt. 15:20) betekent ongetwijfeld het zuidwestelijk deel van het land, nabij het land van de Filistijnen.
Regel 29:
[[Bestand:Simson en de Filistijnen - Access Foundation.jpg|centre|thumb|1300px|''Kaart: Het land van Simson, het stamgebied van Dan, grensde aan het land van de Filistijnen met hun steden Ashdod, Ashkelon, Ekron, Gaza en Gath.<br> Simson kwam uit Zora. De Geest van Jhwh begon Simson aan te drijven in het leger van Dan (Machane-dan) tussen Zora en Estaol, Richt. 13:25.<br> Simson huwde met een Filistijnse vrouw uit Timna (Thimnath), Richt. 14:2. Simson sloeg 30 mannen uit Ashkelon en nam hun wisselklederen, Richt. 14:19. <br> In Gaza ging Simson in tot een hoer, Richt. 16:1 en droeg daarna de deuren van de stadspoort weg naar een berg die vanaf Hebron te zien was (Richt. 16:3).<br> In die Filistijnse stad werd hij gevangen gezet (Richt. 16:21) en deed hij de tempel van de filistijnse god Dagon instorten, waarbij hij ook zelf omkwam. <br> Simson werd tussen Zora en Estaol begraven, in het graf van zijn vader Manoah.'']]
 
== TijdrekenkundeTijdrekening ==
Simson was één van de richters (bevrijders) van Israël. De tijd van de Richters beslaat ongeveer drie eeuwen, van de 14e - 11e eeuw v.C., namelijk 1332 - 1042 v.Chr.<ref>Volgens de tijdrekening van Stichting De Oude Wereld (2009), gebaseerd op de Masoretische grondtekst van het Oude Testament.</ref>. Simson was richter in de 11e eeuw v.Chr., namelijk van 1086-1066<ref>Volgens de tijdrekening van Stichting De Oude Wereld (2009), gebaseerd op de Masoretische grondtekst van het Oude Testament. David F. Payne, ''Van Abraham tot Paulus'' (Leiden: J.J. Groen en zoon, 1994) stelt het optreden van Simson rond 1070 v.C.</ref>. In tijdrekenkundig verband<ref>Ontleend aan de tijdbalk van Stichting De Oude Wereld (2009), gebaseerd op de Masoretische grondtekst van het Oude Testament.</ref>: 
 
Regel 51:
In het Nieuwe Testament wordt Simson vermeld als een man die, met voorbeelden ter navolging, door geloof of hoop handelde. Hij wordt genoemd onder de wolk van getuigen die 'een getuigenis verkregen door het geloof,' maar zijn daden worden niet vermeld.<blockquote>''Heb 11:32 En wat zal ik nog meer zeggen? Want de tijd zal mij ontbreken als ik vertel van Gideon, Barak, Simson, Jefta, David, Samuel en de profeten, (TELOS)''</blockquote>Simson is in enkele opzichten een type van Christus. Zijn volksgenoten, die zich schikten in de overheersing door de Filistijnen, leverden Simson over aan de Filistijnen. Zo werd de Heer Jezus, de ware Nazireeër, die kwam om zijn volksgenoten te redden, door hen overgeleverd aan de bezettende macht der Romeinen.
 
De grootste slag sloeg Simson in zijn eigen dood. Zo bracht de dood van de Heer Jezus een grote slag toe aan de vijand, de duivel.<blockquote>''Heb 2:14  Daar nu de kinderen aan bloed en vlees deel hebben, heeft ook Hij op gelijke wijze daaraan deelgenomen, opdat Hij door de dood te niet zou doen hem die de macht over de dood had, dat is de duivel,'' (TELOS)</blockquote>Wij, [[Heilige|heiligen]], zijn in morele zin Nazireeërs. Simson verried het geheim van zijn kracht aan een vreemde vrouw. Het is een treffend geval van de dwaze dingen die een Nazireeër kan doen als hij uit de gemeenschap met de Heer is.
 
== Meer weten ==