Syrië: verschil tussen versies

1.504 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
 
(14 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 16:
Volgens de grondwet moet de president een moslim zijn. Overigens zijn godsdienst en staat gescheiden: de staat begunstigt niet een of andere godsdienst en de Islam is - anders dan in andere Arabische staten - geen staatsgodsdienst. De regering houdt terwille van de stabiliteit in het land christenen en andere religieuze minderheden wel in de gaten (2010).
 
'''Wapens.''' Syrië heeft (annnoanno 2012) het grootste arsenaal aan chemische wapens ter wereld.
 
== Christenen ==
Regel 33:
 
== Buitenlandse betrekkingen ==
'''Israël.''' Syrië leeft op gespannen voet met buurland [[Israël (staat)|Israël]]. Het wil persé de door Israël bezette Golanhoogvlakte terugkrijgen. Voor Israël is de hoogvlakte echter van groot militair belang. In tegenstelling tot Jordanië en Egypte weigerde Syrië na de twee verloren veldslagen tegen Israël (1967, 1973) een vredesverdrag met Israël aan te gaan en weigert tevens de staat Israël te erkennen (stand 2017).
 
'''Libanon.''' Syrië heeft grote politieke en militaire invloed in buurland [[Libanon]]. De beweging Hezbollah in Libanon zijn sjiitische bondgenoten van Assad.
Regel 41:
[[Turkije|'''Turkije''']] is de grootste handelspartner van Syrië (anno 2011).
 
'''[[Iran]]''', een sjiitisch land, is bevriend met het sjiitische regime van Bashar al-Assad.
[[Rusland]] en Syrië zijn innige bondgenoten sinds begin jaren '70, toen Hafez al-Assad aan de macht was gekomen. De Sovjet-Unie stichtte in 1971 een marinebasis in Tartus. Rusland verzet zich (anno 2011) in de Verenigde Naties tegen sancties tegen het bewind van Bashar al-Assad.
 
[[Rusland|'''Rusland''']] en Syrië zijn innige bondgenoten sinds begin jaren '70, toen Hafez al-Assad aan de macht was gekomen. De Sovjet-Unie stichtte in 1971 een marinebasis in Tartus. Rusland verzet zich (anno 2011) in de Verenigde Naties tegen sancties tegen het bewind van Bashar al-Assad.
 
== Geschiedenis ==
'''1e eeuw.''' Toen de [[Heer Jezus]] leerde en wonderen van genezingen verrichtte, ging het gerucht van Hem uit tot in heel Syrië.<blockquote>''Mattheüs 4:24 En het gerucht van Hem ging uit tot in heel Syrie; en zij brachten bij Hem alle lijdenden die bevangen waren door allerlei ziekten en pijnen, bezetenen, maanzieken en verlamden; en Hij genas hen.'' (TELOS)</blockquote>Saulus van Tarsus, de latere apostel [[Paulus (apostel)|Paulus]], kwam door een openbaring van de Heer Jezus op de weg naar Damascus tot bekering. De stad [[Antiochië]] in Syrie werd een belangrijke plaats in de christenheid.
Enkele notities om te beginnen:
 
=== 20e eeuw ===
Toen de [[Heer Jezus]] leerde en wonderen van genezingen verrichtte, ging het gerucht van Hem uit tot in heel Syrië.<blockquote>''Mattheüs 4:24 En het gerucht van Hem ging uit tot in heel Syrie; en zij brachten bij Hem alle lijdenden die bevangen waren door allerlei ziekten en pijnen, bezetenen, maanzieken en verlamden; en Hij genas hen.'' (TELOS)</blockquote>Saulus van Tarsus, de latere apostel [[Paulus (apostel)|Paulus]], kwam door een openbaring van de Heer Jezus op de weg naar Damascus tot bekering. De stad [[Antiochië]] in Syrie werd een belangrijke plaats in de christenheid.
'''1946''': Op 17 april komt er een einde aan het Franse mandaat en wordt Syrië onafhankelijk.
 
'''1963''': De Ba'ath-partij pleegt een staatsgreep.
1946: Op 17 april komt er een einde aan het Franse mandaat en wordt Syrië onafhankelijk.
 
'''1967''': Tijdens de Zesdaagse oorlog verovert Israël de Golanhoogte op Syrië.
1963: De Ba'ath-partij pleegt een staatsgreep.
 
'''1971''': Op 22 febr. wordt Hafiz Al-Assad president
1967: Tijdens de Zesdaagse oorlog verovert Israël de Golanhoogte op Syrië.
 
'''1973''': Op 13 maart krijgt Syrië een grondwet.
1971: Op 22 febr. wordt Hafiz Al-Assad president
 
'''1976''': vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap hebben een gesprek met president Hafez al-Assad. In de volgende jaren worden de omstandigheden voor de joden gaandeweg beter.
1973: Op 13 maart krijgt Syrië een grondwet.
 
'''1973''': In oktober doet Syrië een inval in Israël
1976: vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap hebben een gesprek met president Hafez al-Assad. In de volgende jaren worden de omstandigheden voor de joden gaandeweg beter.
 
'''1982''': Bloedige onderdrukking van een opstand in Hama, waarbij 30.000 doden vallen
1973: In oktober doet Syrië een inval in Israël
 
'''1991''': Syrië keert zich tegen Irak in de Golfoorlog
1982: Bloedige onderdrukking van een opstand in Hama, waarbij 30.000 doden vallen
 
'''1992''': Eindelijk wordt ook de laatste restrictie voor joden, het verbod op reizen naar Israël, opgeheven. De president staat Joden toe te emigreren naar de Verenigde Staten, maar niet naar Isräel.
1991: Syrië keert zich tegen Irak in de Golfoorlog
 
'''2000''': In juni overlijdt president Hafiz Al-Assad. Zijn zoon Bashar Al-Assad volgt hem op als president. In hetzelfde jaar verlaat de laatste joodse rabbi het land.
1992: Eindelijk wordt ook de laatste restrictie voor joden, het verbod op reizen naar Israël, opgeheven. De president staat Joden toe te emigreren naar de Verenigde Staten, maar niet naar Isräel.
 
=== 21 eeuw ===
2000: In juni overlijdt president Hafiz Al-Assad. Zijn zoon Bashar Al-Assad volgt hem op als president. In hetzelfde jaar verlaat de laatste joodse rabbi het land.
'''2003''': Syrië neemt een neutreleneutrale positie in tijdens de Irakoorlog. In volgende jaren neemt de druk in buurland Irak op christenen toe, van wie velen uitwijken naar Syrië.
 
'''2006''': Syrië en Iran sluiten een gezamenlijk defensieverdrag
2003: Syrië neemt een neutrele positie in tijdens de Irakoorlog. In volgende jaren neemt de druk in buurland Irak op christenen toe, van wie velen uitwijken naar Syrië.
 
'''2007''': Op 6 september vernietigt de Israëlische luchtmacht een illegale kernreactor in aanbouw bij al-Kibar in Syrië.
2006: Syrië en Iran sluiten een gezamenlijk defensieverdrag
 
2007: Op 6 september vernietigt de Israëlische luchtmacht een illegale kernreactor in aanbouw bij al-Kibar in Syrië.
 
'''2011''': In maart ontbranden, in navolging van volksopstanden elders in de Arabische wereld, ernstige onlusten, uit ongenoegen met het regiem van Assad. Tientallen betogers worden doodgeschoten. In april heft president Assas de noodtoestand na bijna vijftig jaar op. Hij hoopt dat er een eind komt aan protesten tegen zijn bewind. Door de noodtoestand was elke oppositie tegen zijn bewind onmogelijk en mocht er niet worden gedemonstreerd. De onlusten houden echter aan, evenals de bloedige ondrukking door de Syrische overheid. Duizenden mensen komen om. In november schorst de Arabische Liga Syrië en legt het sancties op. 
Regel 86 ⟶ 88:
Soennitische Arabische landen en het Westen steunen de gewapende opstandelingen met wapens en adviseurs. Ook Turkije steunt de rebellen die president Assad willen verdrijven. Rusland, Iran en China steunen het regiem van Assad. Iran heeft eigen strijdkrachten in de burgeroorlog gezonden.
 
'''2015.''': In de 2e helft van het jaar mengt Rusland, dat het regime van Assad steunt, zich in de strijd met bombardementen gericht op oppositiegroepen.; Sindssinds september 2015 zijn de Russen militair aanwezig in het land. - Inmiddels zijn vier miljoen Syriërs de burgeroorlog in hun land ontvlucht. Meer dan 600.000 van hen zijn in Jordanië gekomen.
 
'''2017.''': In april wordt gifgas tegen burgers ingezet. Als vergelding vuren de Verenigde Staten 59 raketten af op Syrië. - Het Syrische leger verovert, met hulp van de Russen, het grootste deel van het land op rebellen. - Het kalifaat van [[Islamitische Staat van Irak en Syrie (ISIS)|Islamitische Staat]] in Irak en Syrië gaat ten onder. - In december is Poetin is het eerste buitenlandse staatshoofd dat Syrië aandoet sinds de oorlog er uitbrak in 2011, hij kondigt het vertrek van een deel van de Russische troepen aan.
 
'''2018'''. Volgens de Verenigde Naties heeft president Assad in de voortdurende burgeroorlog al bijna dertig keer gifgas ingezet<ref>https://nos.nl/artikel/2227258-terugblik-gifgas-zette-situatie-rond-syrie-vaker-op-scherp.html</ref>. Op 7 april vindt een aanval met gifgas plaats d op burgers in Douma, een stad bij Damascus, waarbij tientallen doden vallen. Vanwege het vermeende gebruik van chemische wapens van het Syrische regime tegen burgers en om Assad ervan te weerhouden om het opnieuw te doen, vuren op 14 mei, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk in een kwartier tijds gezamenlijk meer dan 100 raketten af op Syrische doelen die verband houden chemische wapens. Turkije staat achter de militaire actie, ook Israël, maar Iran en Rusland, die Assad steunen, en ook China verwerpen haar.
 
== Meer informatie ==
Het ''Syrian Arab News Agency'' (SANA) is het nationale officiële nieuwsagentschap in Syrie. Het is verbonden met het Ministerie van Informatie en heeft zijn hoofdkantoor in Damascus: [http://www.sana.sy/ www.sana.sy]
 
Kaart van de burgeroorlog in Syrië: https://syria.liveuamap.com/
 
Over de '''christenen''' in Syrie: art. [http://en.wikipedia.org/wiki/Christianity_in_Syria Christianity in Syria], artikel op Wikipedia (Engels)