Syrië: verschil tussen versies

117 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
Regel 48:
Toen de [[Heer Jezus]] leerde en wonderen van genezingen verrichtte, ging het gerucht van Hem uit tot in heel Syrië.<blockquote>''Mattheüs 4:24 En het gerucht van Hem ging uit tot in heel Syrie; en zij brachten bij Hem alle lijdenden die bevangen waren door allerlei ziekten en pijnen, bezetenen, maanzieken en verlamden; en Hij genas hen.'' (TELOS)</blockquote>Saulus van Tarsus, de latere apostel [[Paulus (apostel)|Paulus]], kwam door een openbaring van de Heer Jezus op de weg naar Damascus tot bekering. De stad [[Antiochië]] in Syrie werd een belangrijke plaats in de christenheid.
 
=== 20e eeuw ===
'''1946''': Op 17 april komt er een einde aan het Franse mandaat en wordt Syrië onafhankelijk.
 
'''1963''': De Ba'ath-partij pleegt een staatsgreep.
 
'''1967''': Tijdens de Zesdaagse oorlog verovert Israël de Golanhoogte op Syrië.
 
'''1971''': Op 22 febr. wordt Hafiz Al-Assad president
 
'''1973''': Op 13 maart krijgt Syrië een grondwet.
 
'''1976''': vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap hebben een gesprek met president Hafez al-Assad. In de volgende jaren worden de omstandigheden voor de joden gaandeweg beter.
 
'''1973''': In oktober doet Syrië een inval in Israël
 
'''1982''': Bloedige onderdrukking van een opstand in Hama, waarbij 30.000 doden vallen
 
'''1991''': Syrië keert zich tegen Irak in de Golfoorlog
 
'''1992''': Eindelijk wordt ook de laatste restrictie voor joden, het verbod op reizen naar Israël, opgeheven. De president staat Joden toe te emigreren naar de Verenigde Staten, maar niet naar Isräel.
 
'''2000''': In juni overlijdt president Hafiz Al-Assad. Zijn zoon Bashar Al-Assad volgt hem op als president. In hetzelfde jaar verlaat de laatste joodse rabbi het land.
 
=== 21 eeuw ===
'''2003''': Syrië neemt een neutrele positie in tijdens de Irakoorlog. In volgende jaren neemt de druk in buurland Irak op christenen toe, van wie velen uitwijken naar Syrië.
 
'''2006''': Syrië en Iran sluiten een gezamenlijk defensieverdrag
 
'''2007''': Op 6 september vernietigt de Israëlische luchtmacht een illegale kernreactor in aanbouw bij al-Kibar in Syrië.
 
'''2011''': In maart ontbranden, in navolging van volksopstanden elders in de Arabische wereld, ernstige onlusten, uit ongenoegen met het regiem van Assad. Tientallen betogers worden doodgeschoten. In april heft president Assas de noodtoestand na bijna vijftig jaar op. Hij hoopt dat er een eind komt aan protesten tegen zijn bewind. Door de noodtoestand was elke oppositie tegen zijn bewind onmogelijk en mocht er niet worden gedemonstreerd. De onlusten houden echter aan, evenals de bloedige ondrukking door de Syrische overheid. Duizenden mensen komen om. In november schorst de Arabische Liga Syrië en legt het sancties op.