Theïstische evolutieleer: verschil tussen versies

737 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 32:
 
In Engeland is de bekende theoloog Alister McGrath een evolutionist (anno 2007), alsook de bekende C.S. Lewis, John Stott en J.I. Packer. In de Verenigde Staten o.a. de invloedrijke predikant Tim Keller, de apologeet William Lane Craig en de filosoof Alvin Plantinga<ref>Alvin Plantinga, ''Het echte conflict. Wetenschap, religie en naturalisme'' (2014).</ref>. Keller pleit ervoor om Genesis 1 als poëzie te lezen, terwijl hij vasthoudt aan de onfeilbaarheid van de Schrift en aan Adam en Eva als historische personen. De Amerikaanse bioloog en roomskatholiek Kenneth R. Miller is een vertegenwoordiger van theistisch evolutionisme, die het creationisme onder vuur neemt. De Amerikaanse organisatie ''Biologos'' bevordert theistisch evolutionisme (anno 2013). De geneticus en theistisch evolutionist Francis Collins zei: "God is een ontzagwekkende wis- en natuurkundige. Gods plan omvat het mechanisme van evolutie om een prachtige diversiteit van levende wezens te creëren op onze planeet." George W. Busch, Amerikaanse president (2001-2009) zei: "Ik denk dat beiden waar zijn. Ik denk dat evolutie... nu breng je me echt van slag, hoor, ik ben maar een eenvoudige president. Maar ik denk dat God de Aarde geschapen heeft, dat de schepping van de wereld zo mysterieus is dat daar zoiets groots als een Almachtige voor nodig was. Maar ik denk niet dat dit onverenigbaar is met het wetenschappelijke bewijs dat er evolutie is."
 
== Redenen ==
Redenen voor christenen, om de evolutietheorie te verbinden met hun geloofsovertuiging en uitleg van de Schrift, kunnen zijn:
* Verreweg de meeste wetenschappers geloven aan evolutie. Die kunnen het toch niet allemaal mis hebben?
* Onder hen zijn ook christenen, die er blijk van geven geloof in de Heer Jezus en geloof aan evolutie te kunnen verbinden.
* Volgens christenen en niet-christenen onder de wetenschappers zijn de aanwijzingen voor evolutie talrijk en overtuigend.
* Geloof aan een jonge schepping (duizenden in plaats van miljoenen jaren) wordt door veel wetenschappers als achterlijk aangemerkt, vergelijkbaar met geloof aan een platte aarde. We moeten met onze tijd, met het voortschrijdend inzicht mee.
 
== Bezwaren ==