Theïstische evolutieleer: verschil tussen versies

915 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
Regel 3:
Volgens sommige christenen gaat geloof in de God goed samen met geloof aan evolutie. Zij omhelzen de wetenschappelijke evolutietheorie als voldoende gegrond of bewezen en laten de letterlijke lezing van het scheppingsbericht in Genesis los. Zij spreken over 'geleide evolutie', d.w.z. door God geleide evolutie: de evolutie wordt door God geleid. De leer dat God door middel van evolutie schept en heeft geschapen heet ''theistisch evolutionisme.'' Synoniemen zijn: theïstische evolutietheorie, evolutionair creationisme. 
 
== Aanhangers ==
'''Nederland.''' In Nederland neemt de aanhang van deze leer onder evangelicale en reformatorische theologen toe (anno 2011). Min of meer bekende christenen in Nederland die (anno 2012) het theistisch evolutionisme huldigen zijn: de natuurkundige en hoogleraar Cees Dekker, de theoloog Gijsbert van den Brink, de EO-presentator en theoloog Andries Knevel en de wetenschapsjournalist en bioloog René Fransen. De Nederlandse theoloog en godsdienstfilosoof Taede Smedes bepleit de combinatie van "God én Darwin; geloof kan niet om evolutie heen" (boektitel van Smedes, 2009). In 2015 verscheen voor het eerst in Nederland een kinderboek dat christelijk geloof met de evolutietheorie verbindt: ''Het geheime logboek van topnerd Tycho'', geschreven door Cees Dekker en kinderboekenschrijfster Corien Oranje. Aan de lezertjes wordt geleerd dat geloof in God en de Bijbel goed samengaat met de wetenschappelijke evolutietheorie. In het kinderboek komt het creationisme naar voren als achterhaald en niet serieus te nemen. 
 
De theoloog, filosoof en bioloog Willem Ouweneel, die evenals Andries Knevel afscheid nam van het (jongeaarde-)creationisme kan (anno 2009) niet als aanhanger van het theistisch evolutionisme gelden, omdat hij niet weet of er een algemene evolutie (macro-evolutie) heeft plaatsgevonden. "Wat ik niet zeker weet is of er een algemene evolutie heeft plaatsgevonden. Daarom noem ik mij een 'ontstaansagnost': iemand die niet zeker weet hoe het leven zich hier op aarde ontwikkeld heeft, en die zich bovendien afvraagt of we het in dit leven ooit zeker zullen kúnnen weten."<ref>Willem Ouweneel, [http://www.willemouweneel.nl/artikelen/866-van-creationist-tot-kosmologisch-agnost Van creationist tot kosmologisch agnost], artikel in het Nederlands Dagblad, 30 jan. 2009.</ref>  
 
In 2015 verscheen voor het eerst in Nederland een kinderboek dat christelijk geloof met de evolutietheorie verbindt: ''Het geheime logboek van topnerd Tycho'', geschreven door Cees Dekker en kinderboekenschrijfster Corien Oranje. Aan de lezertjes wordt geleerd dat geloof in God en de Bijbel goed samengaat met de wetenschappelijke evolutietheorie. In het kinderboek komt het creationisme naar voren als achterhaald en niet serieus te nemen. 
 
'''Elders.''' In Engeland is de bekende theoloog Alister McGrath een evolutionist (anno 2007), alsook de bekende C.S. Lewis, John Stott en J.I. Packer. In de Verenigde Staten o.a. de invloedrijke predikant Tim Keller en de apologeet William Lane Craig. De Amerikaanse bioloog en roomskatholiek Kenneth R. Miller is een vertegenwoordiger van theistisch evolutionisme, die het creationisme onder vuur neemt. De Amerikaanse organisatie ''Biologos'' bevordert theistisch evolutionisme (anno 2013). De geneticus en theistisch evolutionist Francis Collins zei: "God is een ontzagwekkende wis- en natuurkundige. Gods plan omvat het mechanisme van evolutie om een prachtige diversiteit van levende wezens te creëren op onze planeet." George W. Busch, Amerikaanse president (2001-2009) zei: "Ik denk dat beiden waar zijn. Ik denk dat evolutie... nu breng je me echt van slag, hoor, ik ben maar een eenvoudige president. Maar ik denk dat God de Aarde geschapen heeft, dat de schepping van de wereld zo mysterieus is dat daar zoiets groots als een Almachtige voor nodig was. Maar ik denk niet dat dit onverenigbaar is met het wetenschappelijke bewijs dat er evolutie is."
Regel 36 ⟶ 41:
Naturalistische wetenschappers werpen tegen dat het theïstisch evolutionisme evenals het creationisme onwetenschappelijk is, omdat het een beroep doet op God. Theistisch evolutionisme is moeilijk te verkopen aan orthodoxe christenen en aan het wetenschappelijk establishment. 
 
Marc de Vries<ref>De Vries is (anno 2011) bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan de Technische Universiteit Delft. Hij is tevens lid van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond in de PKN. </ref>, natuurkundige en bijzonder hoogleraar christelijke filosofie (anno 2011) verbaast zich erover „dat ook reformatorische theologen zich laten meevoeren door allerlei aannames uit de evolutietheorie en discussiëren over, bijvoorbeeld, de vraag of de dood er misschien toch altijd al is geweest.” Hij wijst ook op de betrekkelijkheid van theorieën. "Dan denk ik: 'Mensen, besef je wat voor uitverkoop je aan het houden bent? En ter wille waarvan? Om in het reine te komen met aanvechtbare theorieën van de natuurwetenschap?' Ik lees soms dingen waarvan de haren me te berge rijzen, en waardoor gemeenteleden en christenstudenten aan het twijfelen worden gebracht." Wie op de wetenschap bouwt, bouwt op een wankel fundament. „Als je daar je geloof op baseert, kun je het ineens weer kwijt zijn."<ref>De citaten stammen uit: [[http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/delftse_filosoof_de_vries_theologen_weet_wat_je_zegt_rond_evolutie_1_601327 Delftse filosoof De Vries: Theologen, weet wat je zegt rond evolutie]], Refdag.nl, 8 nov. 2011</ref> Wetenschappelijke theorieën zijn aan verandering onderhevig en kunnen na een tijd overboord worden gegooid. 
 
== Meer weten ==