Theïstische evolutieleer: verschil tussen versies

513 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 5:
Tussen de gewone, letterlijke lezing van Genesis en de wetenschappelijke evolutietheorie gaapt een kloof. Sommige christenen die de theïstische evolutietheorie aanvaard hebben, pogen de kloof te overbruggen. Ze doen dat door het scheppingsbericht in de Bijbel anders te duiden. Een technische term hiervoor is "evolutionistische [[hermeneutiek]]"<ref>De term wordt gebruikt door Willem J. Ouweneel, ''Adam, waar ben je? En wat doet het ertoe?'' (Amsterdam: Buijten en Schipperheijn, 2018)</ref>. Hieronder volgt een illustratie.  
 
== IllustratieIllustraties ==
Een Nederlandse filosoof meent dat het leven en het bewustzijn aldus zijn ontstaan: "God schiep de kosmos. Vervolgens kwam er een proces van natuurlijke evolutie op gang dat resulteerde in complexe bewustzijnloze levensvormen. Op enig moment bracht God bewustzijn in de kosmos. Dit bewustzijn hechtte zich aan het leven en evolueerde uiteindelijk tot ons."<ref>Emanuel Rutten, [https://twitter.com/emanuelrutten/status/1246566904044625920 twitterbericht]. Twitter.com: @emanuelrutten, 5 april 2020 12:34</ref>
 
Een Nederlandse theoloog, die de evolutietheorie is toegedaan<ref name=":2" />, ziet de schepping als een langdurige evolutie, waaraan Gods plan ten grondslag ligt en dat Hij in zijn voorzienigheid leidt. Toeval in de evolutie vindt men vooral op kleine schaal. Dat dezelfde eigenschappen soms onafhankelijk van elkaar ontstaan (zoals echolocatie bij dolfijnen en vleermuizen, of de snavel bij vogels, papegaaivissen en de ''Gigantoraptor''), schrijft de theoloog toe aan goddelijke voorzienigheid. Niet alles kan aan het toeval worden opgehangen, er is een God die de evolutie bestuurt.