Theïstische evolutieleer: verschil tussen versies

1.479 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 24:
'''Aanhangt groeit.''' In Nederland neemt de aanhang van de theïstische evolutieleer onder evangelicale en reformatorische theologen toe (anno 2011).   
 
'''Aanhangers.''' Min of meer bekende christenen in Nederland die (anno 2012) het theistisch evolutionisme huldigen zijn: de natuurkundige en hoogleraar Cees Dekker, de protestantse theoloog Gijsbert van den Brink, de EO-presentator en protestantse theoloog Andries Knevel, de wetenschapsjournalist en bioloog René Fransen, en de filosoof en wiskundige Emanuel Rutten. De Nederlandse theoloog en godsdienstfilosoof Taede Smedes bepleit de combinatie van "God én Darwin; geloof kan niet om evolutie heen" (boektiteltitel van Smedeszijn boek, 2009).  
 
De evangelicale theoloog, filosoof en bioloog Willem Ouweneel, die evenals Andries Knevel afscheid nam van het (jongeaarde-)creationisme kan (anno 2009) niet als aanhanger van het theistisch evolutionisme gelden, omdat hij niet weet of er een algemene evolutie (macro-evolutie) heeft plaatsgevonden. "Wat ik niet zeker weet is of er een algemene evolutie heeft plaatsgevonden. Daarom noem ik mij een 'ontstaansagnost': iemand die niet zeker weet hoe het leven zich hier op aarde ontwikkeld heeft, en die zich bovendien afvraagt of we het in dit leven ooit zeker zullen kúnnen weten."<ref>Willem Ouweneel, [http://www.willemouweneel.nl/artikelen/866-van-creationist-tot-kosmologisch-agnost Van creationist tot kosmologisch agnost], artikel in het Nederlands Dagblad, 30 jan. 2009.</ref>
 
'''KinderboekPublicaties.''' In 2015 verscheen voor het eerst in Nederland een ''kinderboek'' dat christelijk geloof met de evolutietheorie verbindt: ''Het geheime logboek van topnerd Tycho'', geschreven door Cees Dekker en kinderboekenschrijfster Corien Oranje. Aan de lezertjes wordt geleerd dat geloof in God en de Bijbel goed samengaat met de wetenschappelijke evolutietheorie. In het kinderboek komt het creationisme naar voren als achterhaald en niet serieus te nemen.
 
In 2017 verscheen het theologische werk ''En de aarde bracht voort'' van Gijsbert van den Brink.
 
In 2020 verscheen ''OER, het grote verhaal van nul tot nu,'' een begrijpelijke vertelling door Cees Dekker, Gijsbert van den Brink en Corien Oranje. Het boek begint bij de oerknal en eindigt bij de wederkomst van Christus. De schrijvers willen aantonen dat geloof en wetenschap, schepping en evolutie, prachtig samengaan. Verteld wordt dat 14 miljard jaar na het begin van de schepping God onder de mensen komt. Zij zijn eerder uit dieren voortgekomen. In Eden, dat in Afrika geplaatst wordt, ontmoet God het mensenpaar Maisha ("mens") en Womuntu (”leven”). De mens weet zich aangesproken, en vanaf dan heerst er in de stam vrede, geluk en vreugde. De Schepper verbiedt om uit een waterbron te drinken. Desondanks drinkt het mensenpaar met de rest van de stam uit de verboden bron. Dat is de zondeval. Het gevolg is niet de dood, want deze was er al heel lang, vanaf het begin van de evolutie. De mens beseft dat het vóór de val goed was. Een recensente schreef: "Oer [is] een boek waarmee de theïstische evolutie verhalenderwijs de huiskamer wordt binnengeschoven. Al lezend maken jongeren zich dit denken eigen, onbewust van de grote consequenties en bezwaren van dit denken."<ref>Elline Keurhorst-de Wilde, ''Boek "Oer" noemt afstand van klassieke lezing Genesis 1-3,'' in: Reformatorisch Dagblad, 11 juni 2020. De schrijfster is theologe en docent godsdienst. </ref>
 
=== Elders ===