Theïstische evolutieleer: verschil tussen versies

540 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 46:
Het ritme van arbeid en rust dat Hij zijn volk voorschrijft, grondt Hij op Zijn eigen arbeid van de schepping. Als Zijn scheppingsarbeid niet in gewone dagen geschiedde, wordt de vergelijking afgezwakt en het woord 'dag' van twee betekenissen voorzien in één en hetzelfde gedeelte. Eerst betekent het 'etmaal' dan '(een tijdvak van) miljoenen jaren'.  
 
'''Verschijning van de mens'''. Theistische evolutionisten stellen dat de mens pas veel later na de grondlegging van de wereld ten tonele verschijnt. De woorden van de Heer Jezus daarentegen sluiten in dat er mensen bestaan sinds de grondlegging van de wereld.  <blockquote>''Lu 11:50 opdat van dit geslacht geeist wordt het bloed van alle profeten, dat vergoten is van de grondlegging van de wereld af, (TELOS)''</blockquote>'''Zondeval.''' Een andere moeilijkheid die op de theistische evolutietheorie drukt is het gevolg van de theorie voor de '''zondeval'''. Als de zondeval niet is gebeurd ''zoals letterlijk beschreven in Genesis'' en elders in de Schrift (bijv. in de Romeinenbrief), wat is dan wel de toedracht geweest? Daar kan de theistisch evolutionist slechts naar gissen. De zondeval is voor hem een mistig voorval geworden.
 
'''De dood'''. Volgens de Schrift is de '''dood''' in de wereld het gevolg van de zonde van Adam.
 
<blockquote>''Ro 5:12 Daarom, zoals door een mens de zonde in de wereld is gekomen en door de zonde de dood, en zo de dood tot alle mensen is doorgegaan, doordat allen gezondigd hebben… <br>(...)''<br>''Ro 5:14 toch heeft de dood geregeerd van Adam tot Mozes, ook over hen die niet gezondigd hadden door te overtreden zoals Adam, die een voorbeeld is van Hem die zou komen.''<br>(TELOS)</blockquote>
Regel 54:
Volgens de theïstisch evolutionist echter regeerde de dood reeds vóór Adam. 
 
'''Zondvloed.''' Aanhangers van het theistischtheïstisch evolutionisme ontkennen de wereldwijde '''zondvloed''' en de torenbouw en spraakverwarring van Babel. Volgens creationisten is de zondvloed van grote invloed geweest op de geschiedenis van het leven op aarde. De zondvloed is volgens aanhangers van de theïstische evolutietheorie echter een ''plaatselijke'' watersnoodramp geweest. De Schrift daarentegen zegt: 
 
<blockquote>''Ge 7:19 En de wateren namen geweldig sterk toe over de aarde, en <u>alle hoge bergen onder de ganse hemel werden overdekt</u>. (NBG51)''</blockquote>
 
'''Nieuwlichterij'''. Een ander bezwaar is kerkhistorisch: veruit de meeste kerkleraars tot de 18e eeuw geloven aan een recente schepping en niet aan een evolutieproces dat miljoenen jaren geduurd heeft. Theologen bieden vaak te weinig weerstand aan de tijdgeest, gaan mee met de wetenschappelijke opinie en passen daarvoor hun uitleg van de Schrift aan. 
 
'''Tijdgeest'''. Theologen bieden vaak te weinig weerstand aan de tijdgeest, gaan mee met de wetenschappelijke opinie en passen daarvoor hun uitleg van de Schrift aan.  
Naturalistische wetenschappers werpen tegen dat het theïstisch evolutionisme evenals het creationisme onwetenschappelijk is, omdat het een beroep doet op God. Theïstisch evolutionisme is moeilijk te verkopen aan orthodoxe christenen èn aan het wetenschappelijk establishment.  
 
'''<nowiki/>'Onwetenschappelijk'.''' Naturalistische wetenschappers werpen tegen dat het theïstisch evolutionisme evenals het creationisme onwetenschappelijk is, omdat het een beroep doet op God. Theïstisch evolutionisme is moeilijk te verkopen aan orthodoxe christenen èn aan het wetenschappelijk establishment.  
 
Marc de Vries<ref>De Vries is (anno 2011) bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan de Technische Universiteit Delft. Hij is tevens lid van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond in de PKN. </ref>, natuurkundige en bijzonder hoogleraar christelijke filosofie (anno 2011) verbaast zich erover „dat ook reformatorische theologen zich laten meevoeren door allerlei aannames uit de evolutietheorie en discussiëren over, bijvoorbeeld, de vraag of de dood er misschien toch altijd al is geweest.” Hij wijst ook op de betrekkelijkheid van theorieën. "Dan denk ik: 'Mensen, besef je wat voor uitverkoop je aan het houden bent? En ter wille waarvan? Om in het reine te komen met aanvechtbare theorieën van de natuurwetenschap?' Ik lees soms dingen waarvan de haren me te berge rijzen, en waardoor gemeenteleden en christenstudenten aan het twijfelen worden gebracht." Wie op de wetenschap bouwt, bouwt op een wankel fundament. „Als je daar je geloof op baseert, kun je het ineens weer kwijt zijn."<ref>De citaten stammen uit: [http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/delftse_filosoof_de_vries_theologen_weet_wat_je_zegt_rond_evolutie_1_601327 Delftse filosoof De Vries: Theologen, weet wat je zegt rond evolutie], Refdag.nl, 8 nov. 2011</ref> Wetenschappelijke theorieën zijn aan verandering onderhevig en kunnen na een tijd overboord worden gegooid.