Theïstische evolutieleer: verschil tussen versies

352 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
Regel 36:
Een hoofdbezwaar tegen het theïstisch evolutionisme is dat het ''bijbels'' gezien onwaarschijnlijker is dan de orthodox-christelijke wetenschappelijke leer (creationisme) dat God in zeer korte tijd afzonderlijke soorten van levende wezens gemaakt heeft die vervolgens in hun soortontwikkeling divers werden (micro-evolutie).
 
Een'''Zes anderedagen en het sabbatsgebod'''. Een tegenwerping betreft het gevolg van de theistischtheïstisch-evolutionistische ontkenning van de schepping in zes gewone dagen voor het '''sabbatsgebod'''. Dit gebod wordt door God zelf gebaseerd op Zijn scheppingswerk in zes dagen en Zijn rusten op de zevende dag. 
Een verwante tegenwerping is dat theistische evolutionisten het '''gezag van de Schrift aantasten'''''.'' Zoals de duivel wat God gezegd had ("zult u voorzeker sterven", Gen. 2:17; 3:3) tegensprak ("u zult geenszins sterven", Gen. 3:4), zo spreekt de theistisch evolutionist als het ware "Geenszins schiep God de mens uit het stof der aarde, maar uit een diersoort!" tegen het woord van de Schrift "God formeerde de mens van stof uit de aardbodem" (Gen. 2:7)<blockquote>''Ge 2:7 toen formeerde de HERE God de mens van stof uit de aardbodem en blies de levensadem in zijn neus; alzo werd de mens tot een levend wezen. (NBG51)''</blockquote>Als we het bijbelse scheppingsbericht van de mens om wetenschappelijke redenen niet meer letterlijk kunnen nemen, kunnen we dat nog wel met de wonderen, de maagdelijke geboorte en de opstanding van de Heer Jezus? Ondergraven de theistisch evolutionisten niet indirect en mettertijd de geloofwaardigheid van de rest van de bijbel, van het Evangelie? 
 
<blockquote>''Ex 20:8 Gedenk de sabbatdag, dat gij die heiligt; <br>Ex 20:9 zes dagen zult gij arbeiden en al uw werk doen; <br>Ex 20:10 maar de zevende dag is de sabbat van de HERE, uw God; dan zult gij geen werk doen, gij noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw dienstknecht, noch uw dienstmaagd, noch uw vee, noch de vreemdeling die in uw steden woont.<br> Ex 20:11 <u>Want in zes dagen</u> heeft de HERE de hemel en de aarde gemaakt, de zee en al wat daarin is, en <u>Hij rustte op de zevende dag</u>; <u>daarom</u> zegende de HERE de sabbatdag en heiligde die.''<br> (NBG51)</blockquote>
Wie het theistisch evolutionisme omhelst, neemt aan dat de mens uit het dier ontsproten is na miljoenen jaren van strijd om te overleven. God nam een aap of populatie van apen en veranderde hem tot Adam of een populatie mensen. Tot dan toe had de dood geheerst in het dierenrijk en toen eindelijk de mens kwam, overzag God de schepping en zei ... dat het 'zeer goed' (Gen. 1:31) was? Schiep God de levende wezens door een overlevingsstrijd vol dood en verderf vóórdat de eerste mens in de zonde viel? Doen we met zo'n opvatting God, die heilig is, geen '''oneer''' aan? 
 
Het ritme van arbeid en rust dat Hij zijn volk voorschrijft, grondt Hij op Zijn eigen arbeid van de schepping. Als Zijn scheppingsarbeid niet in gewone dagen geschiedde, wordt de vergelijking afgezwakt en het woord 'dag' van twee betekenissen voorzien in één en hetzelfde gedeelte. Eerst betekent het 'etmaal' dan '(een tijdvak van) miljoenen jaren'.  
Een andere tegenwerping betreft het gevolg van de theistisch-evolutionistische ontkenning van de schepping in zes gewone dagen voor het '''sabbatsgebod'''. Dit gebod wordt door God zelf gebaseerd op Zijn scheppingswerk in zes dagen en Zijn rusten op de zevende dag. 
 
'''Wanneer de mens kwam'''. Theistische evolutionisten stellen dat de mens pas veel later na de grondlegging van de wereld ten tonele verschijnt. De theistisch evolutionisten stellen dat na het ontstaan van het eerste leven het enkele miljarden jaren duurde eer de mens ontstond. De Bijbel daarentegen stelt dat God alles schiep in zes dagen. De mens bestaat dus vrijwel vanaf de grondlegging van de wereld. De volgende woorden van de Heer Jezus sluiten in dat de mens bestaat sinds de grondlegging van de wereld.  <blockquote>''Lu 11:50 opdat van dit geslacht geeist wordt het bloed van alle profeten, dat vergoten is van de grondlegging van de wereld af, (TELOS)''</blockquote>'''Oneer aan God.''' Wie het theistisch evolutionisme omhelst, neemt aan dat de mens uit het dier ontsproten is na miljoenen jaren van strijd om te overleven. God nam een aap of populatie van apen en veranderde hem tot Adam of een populatie mensen. Tot dan toe had de dood geheerst in het dierenrijk en toen eindelijk de mens kwam, overzag God de schepping en zei ... dat het 'zeer goed' (Gen. 1:31) was? Schiep God de levende wezens door een overlevingsstrijd vol dood en verderf vóórdat de eerste mens in de zonde viel? Doen we met zo'n opvatting God, die heilig is, geen '''oneer''' aan? 
<blockquote>''Ex 20:8 Gedenk de sabbatdag, dat gij die heiligt; <br>Ex 20:9 zes dagen zult gij arbeiden en al uw werk doen; <br>Ex 20:10 maar de zevende dag is de sabbat van de HERE, uw God; dan zult gij geen werk doen, gij noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw dienstknecht, noch uw dienstmaagd, noch uw vee, noch de vreemdeling die in uw steden woont.<br>Ex 20:11 Want in zes dagen heeft de HERE de hemel en de aarde gemaakt, de zee en al wat daarin is, en Hij rustte op de zevende dag; daarom zegende de HERE de sabbatdag en heiligde die.''<br>(NBG51)</blockquote>
 
Het ritme van arbeid en rust dat Hij zijn volk voorschrijft, grondt Hij op Zijn eigen arbeid van de schepping. Als Zijn scheppingsarbeid niet in gewone dagen geschiedde, wordt de vergelijking afgezwakt en het woord 'dag' van twee betekenissen voorzien in één en hetzelfde gedeelte. Eerst betekent het 'etmaal' dan '(een tijdvak van) miljoenen jaren'.  
 
'''Verschijning van de mens'''. Theistische evolutionisten stellen dat de mens pas veel later na de grondlegging van de wereld ten tonele verschijnt. De woorden van de Heer Jezus daarentegen sluiten in dat er mensen bestaan sinds de grondlegging van de wereld.  <blockquote>''Lu 11:50 opdat van dit geslacht geeist wordt het bloed van alle profeten, dat vergoten is van de grondlegging van de wereld af, (TELOS)''</blockquote>'''Zondeval.''' Een andere moeilijkheid die op de theistische evolutietheorie drukt is het gevolg van de theorie voor de zondeval. Als de zondeval niet is gebeurd ''zoals letterlijk beschreven in Genesis'' en elders in de Schrift (bijv. in de Romeinenbrief), wat is dan wel de toedracht geweest? Daar kan de theistisch evolutionist slechts naar gissen. De zondeval is voor hem een mistig voorval geworden.
 
'''De dood'''. Volgens de Schrift is de dood in de wereld het gevolg van de zonde van Adam.
 
<blockquote>''Ro 5:12 Daarom, zoals door een mens de zonde in de wereld is gekomen en door de zonde de dood, en zo de dood tot alle mensen is doorgegaan, doordat allen gezondigd hebben… <br>(...)''<br> ''Ro 5:14 toch heeft de dood geregeerd van Adam tot Mozes, ook over hen die niet gezondigd hadden door te overtreden zoals Adam, die een voorbeeld is van Hem die zou komen.''<br> (TELOS)</blockquote>
 
Volgens de theïstisch evolutionist echter regeerde de dood reeds vóór Adam. 
Regel 56 ⟶ 54:
'''Zondvloed.''' Aanhangers van het theïstisch evolutionisme ontkennen de wereldwijde zondvloed en de torenbouw en spraakverwarring van Babel. Volgens creationisten is de zondvloed van grote invloed geweest op de geschiedenis van het leven op aarde. De zondvloed is volgens aanhangers van de theïstische evolutietheorie echter een ''plaatselijke'' watersnoodramp geweest. De Schrift daarentegen zegt: 
 
Een<blockquote>''Ge verwante7:19 En de wateren namen geweldig sterk toe over de aarde, en <u>alle hoge bergen onder de ganse hemel werden overdekt</u>. (NBG51)''</blockquote>'''Gezag van de Schrift'''. Een tegenwerping is dat theistische evolutionisten het '''gezag van de Schrift aantasten'''''.'' Zoals de duivel wat God gezegd had ("zult u voorzeker sterven", Gen. 2:17; 3:3) tegensprak ("u zult geenszins sterven", Gen. 3:4), zo spreekt de theistisch evolutionist als het ware "Geenszins schiep God de mens uit het stof der aarde, maar uit een diersoort!" tegen het woord van de Schrift "God formeerde de mens van stof uit de aardbodem" (Gen. 2:7)<blockquote>''Ge 2:7 toen formeerde de HERE God de mens van stof uit de aardbodem en blies de levensadem in zijn neus; alzo werd de mens tot een levend wezen. (NBG51)''</blockquote>'''Hellend vlak.''' Als we het bijbelse scheppingsbericht van de mens om wetenschappelijke redenen niet meer letterlijk kunnen nemen, kunnen we dat nog wel met de wonderen, de maagdelijke geboorte en de opstanding van de Heer Jezus? Ondergraven de theistisch evolutionisten niet indirect en mettertijd de geloofwaardigheid van de rest van de bijbel, van het Evangelie? 
<blockquote>''Ge 7:19 En de wateren namen geweldig sterk toe over de aarde, en <u>alle hoge bergen onder de ganse hemel werden overdekt</u>. (NBG51)''</blockquote>
 
'''Nieuwlichterij'''. Een ander bezwaar is kerkhistorisch: veruit de meeste kerkleraars tot de 18e eeuw geloven aan een recente schepping en niet aan een evolutieproces dat miljoenen jaren geduurd heeft.  
 
'''Tijdgeest'''. Theologen bieden vaak te weinig weerstand aan de tijdgeest, gaan mee met de heersende wetenschappelijke opinie of het heersende denkkader en passen daarvoor hun uitleg van de Schrift aan.  
 
'''<nowiki/>'Onwetenschappelijk'.''' Naturalistische wetenschappers werpen tegen dat het theïstisch evolutionisme evenals het creationisme onwetenschappelijk is, omdat het een beroep doet op God. Theïstisch evolutionisme is moeilijk te verkopen aan orthodoxe christenen èn aan het wetenschappelijk establishment.