Turkije: verschil tussen versies

270 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
Regel 80:
'''2010''': Negen Turken komen om bij de entering door Israëlische commando's van een Turks schip dat de zeeblokkade rondom Gaza wilde doorbreken. - Op universiteiten mogen vrouwen weer hoofddoeken dragen.
 
'''2011''': <u>Parlementsverkiezingen</u>. De regerende partij AKP van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan boekt in de '''parlementsverkiezingen''' van juni de overwinning en krijgt een meerderheid in het parlement (60% van de zetels). De sociaaldemocratische Republikeinse Volkspartij (CHP) wint een kwart van de stemmen en is daarmee de tweede grote partij. De rechtse nationalistische Nationale Actie Partij (MHP) blijft de derde partij. 
 
<u>Diplomatieke rel met Israël</u>. Naar aanleiding van het incident met het Turkse schip in 2011 wordt al de militaire samenwerking met '''Israël''' bevroren, de ambassadeur uit Israël teruggeroepen en de Israëlische ambassadeur het land uitgezet.
 
'''2015''': <u>Parlementsverkiezingen</u>. Bij de parlementsverkiezingen van 2015 krijgt de APK (de AK-partij) 40% van de stemmen en bleef daarmee de grootste partij. De tweede grote partij (25% van de stemmen) is de seculiere, centrumlinkse sociaaldemocratische Republikeinse Volkspartij (CHP). De derde partij (16,3%) is de rechtse nationalistische Nationale Actie Partij (MHP). In dit jaar komt de nieuwe links-radicale, pro-Koerdische partij HDP (Democratische Volkspartij) in het parlement. Deze vierde partij kreeg ruim 13% van de stemmen.
 
'''2016''': <u>Staatsgreep.</u> Half juli mislukt een staatsgreep tegen president Recep Tayyip Erdogan door een deel van het leger. Sinds de Tweede Wereldoorlog is dit de vijfde staatsgreep (1960, 1971, 1990, 1997, 2016). De aanhangers van de populaire president gaangingen de straat op en biedenboden verzet tegen de militaire coup. In het hele land vonden zo'n 250 mensen de dood bij confrontaties met de coupplegers.
 
'''2017''': <u>Diplomatieke rel met Nederland</u>. In maart breekt een politieke en diplomatieke rel met Nederland uit, nadat twee Turkse ministers geweigerd werden om in Nederland te komen en Turkse Nederlanders te informeren over het referendum in april in Turkije. Middels het referendum wil premier Erdogan meer macht verkrijgen. De ministers werden geweigerd nadat, terwijl de onderhandeling gaande was, Turkije gedreigd had met sancties als de minister van buitenlandse zaken niet mocht komen spreken. Nederland wil zich echter niet laten chanteren. - Turkse middelbare scholieren leren vanaf het nieuwe schooljaar niet meer over de evolutietheorie, die door de Turkse regering te complex en te omstreden wordt geacht. De evolutietheorie wordt wel in het onderwijs op de hogeschool of universiteit uitgelegd.
 
<u>Evolutietheorie.</u> Turkse middelbare scholieren leren vanaf het nieuwe schooljaar niet meer over de evolutietheorie, die door de Turkse regering te complex en te omstreden wordt geacht. De evolutietheorie wordt wel in het onderwijs op de hogeschool of universiteit uitgelegd.
 
== Meer informatie ==