Vergadering van Gelovigen: verschil tussen versies

4.828 bytes toegevoegd ,  8 maanden geleden
k
 
(20 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
De '''Vergadering van Gelovigen''' is een gemeenschap van gelovigen die als evangelisch-orthodoxe richting is voortgekomen uit het Réveil in de 19e eeuw. In 2005 waren er in Nederland ca. 9000 gelovigen aangesloten. Kenmerkend zijn de gerichtheid op Gods Woord, op de Heer Jezus, de wekelijkse avondmaalsviering, de mogelijkheid voor broeders om, geleid door de Geest, mondeling aan de dienst bij te dragen. Men heeft geen predikanten, geen belijdenisgeschriften en (meestal) geen aangestelde oudsten.
 
De wortels liggen bij de Plymouth Brethern in de Engelse stad Plymouth. Bekende vroegere namen uit [[Verenigd Koninkrijk|Engeland]] zijn [[John Nelson Darby]] (1800-1882), William Kelly (1821-1906) en George Müller (1805-1898).
 
== Benamingen ==
Regel 10:
 
* [[Bijbelgetrouw]]
* doop door onderdompeling op bekering en geloof
* gerichtgerichtheid op de Heer Jezus, 'in Zijn naam vergaderd'
* afkeer van kerkelijke systemen
* formeel geen kerkgenootschap
Regel 19 ⟶ 20:
* vrijheid voor iedere broeder om, onder leiding van de Geest, een woord te spreken: lof- of dankzegging, gebed, leer, vermaning, getuigenis.
* gelijkheid naar het woord van de Heer Jezus: 'een is Uw meester en u bent allen broeders'
*vaak vierstemmige zang
* tamelijk hechte plaatselijke gemeenschap
* (meestal) volwassenendoop
* gerichtheid op de wederkomst van Christus
* verwachting van de opneming van de gemeente vóór de apocalyptische oordelen en de Grote Verdrukking
* verwachting van het nationaal en geestelijk herstel van Israël
* verwachting van een duizendjarig vrederijk, gevolgd door een nieuwe hemel en een nieuwe aarde
 
'''Doop.''' Alleen wie zich bekeerd en geloofd heeft in de Heer Jezus wordt gedoopt. Ook een kind. De doop vindt plaats door onderdompeling. Wie als zuigeling in een kerk is besprenkeld en deze 'kinderdoop' geldig acht, is vrij om het naar eigen inzicht en geweten zo laten of zich te laten dopen door onderdompeling.
 
'''Structuur en leiding.''' Een misvatting is dat de vergaderingen geen structuur of leiding kennen<ref>Remco van Mulligen, ‘We zijn gewend om iets te vinden’, in: ''Nederlands Dagblad'' (8 aug. 2020) zegt dat er in de vergadering "bewuste afwezigheid van structuur en leiding" is.<br /></ref>. Er zijn afspraken en regels, er is orde en er zijn een of meer groepen binnen een vergadering met bepaalde taken (kosterschap, financiële huishouding, besteding van giften, gebouwbeheer, jeugdwerk, crèche, enz). Een voorbeeld van in de tijd geregelde orde van een samenkomst: mededelingen, collecte, eredienst met avondmaalsviering, pauze, woordbediening, mededelingen. De hoogte leiding is waaraan men zich wil oriënteren is de leiding door de Geest, daarnaast is er menselijke leiding en menselijke gezag. De leiding is meestal niet geformaliseerd, maar berust op erkenning van de gave en ervaring die een wijze broeder heeft. Dit alles neemt niet weg dat in het samenkomen minder geregeld is dan in de meeste andere christelijke gemeenschappen. Zoals een zuster het ervaart: "Niet van tevoren weten wat er gaat gebeuren als je in een dienst zit. Dat vind ik heel krachtig. Welke boodschap wordt dit keer gebracht en door wie?"<ref name=":3">Aldus Lianne Portier-Medema, aangehaald in: Remco van Mulligen, ‘We zijn gewend om iets te vinden’, in: ''Nederlands Dagblad'' (8 aug. 2020).</ref>
 
'''Mondig, actief.''' De mogelijkheid voor iedere broeder om in de samenkomst te spreken, het bewustzijn van een gave aan de gemeente te zijn en medeverantwoordelijkheid te dragen voor het doen en laten van de groep, het meedenken bij het overwegen van besluiten, de waarde die aan getuigen en aan geestelijke groei (in genade en kennis van Gods Woord) wordt gehecht, maakt gelovigen relatief mondig en actief vergeleken met kerkelijke kringen waarin de meerderheid vooral een passieve en ontvangende rol spelen. Mondigheid en betrokkenheid leiden echter makkelijker tot discussies, moeilijkheden en soms tot scheuringen. Zoals iemand opmerkte: "We zijn gewend om iets te vinden. Daarom zie je dat veel mensen uit de Vergadering die in andere kerken zijn beland ook daar weer actief een eigen inbreng hebben."<ref name=":3" />
 
== Richtingen ==
Regel 36 ⟶ 43:
H.L. (Hendrik Leendert, 'Henk') [[Hendrik Leendert Heijkoop|Heijkoop]] (1906-1995) was de invloedrijkste vergaderingbroeder in de tweede helft van de 20e eeuw. De qua schriftelijke arbeid meest productieve, doch binnen de vergaderingen in Nederland tevens meest omstreden figuur is de bioloog, filosoof en theoloog Willem Ouweneel.
 
Van de Nederlandse schrijvers en sprekers, die in het verleden een rol speelden, zijn te noemen, in alfabetische volgorde van achternaam: R. Been, J. (Jan) v.d. Bijl, J. (Jacob) de Blaauw (1918-2012), G.P. Bronkhorst, D.J. Bruijn, J. Ph. (Joop) Buddingh (1927-2012), [[Jaap Fijnvandraat|J.G. (Jaap) Fijnvandraat]] (1925-2012), J. Ph. (Johan) Fijnvandraat (1923-2014), [[Peter Jongenburger|P. (Peter) Jongenburger]] (1924-2006), Jacob Klein Haneveld (1917-1988), J. (Jo) Klein Haneveld, J. (Jan) de Jager, H.J. (Huibertus Johannes) Lemkes (1828-1897), H. (Harmannus, 'Mans') Medema (1920-1978), H. (Hendrik, 'Henk') Moll (1895/6-1987)<ref>J.G. Fijnvandraat schreef in 1987 een in memoriam over Henk Mol, zie https://www.jaapfijnvandraat.nl/index.php?page=artikel&id=4449</ref>, J.G. van Moosel, P.I. v.d. Ster, E. (Evert) Ouweneel, Hugo la Rivière (1846-1927), D. (Dirk) Rot (1852-1924), K. Rot, J. (Jan) Rouw, S. (Simon) Streuper, J. (Johannes) Tiesema (1878-?1960), H.C. (Hermanus Cornelis) Voorhoeve (1837-1901), J.N. (Johannes Nicolaas) Voorhoeve (1873-1948), G. (Gerrit) Willink van Bennebroek (1814-1876), H. (Harm) Wilts (1904-1995).
 
== Vertaling Nieuwe Testament ==
De broederbeweging in Nederland heeft de brontekstgetrouwe Voorhoeve-'''vertaling''' van het Nieuwe Testament voortgebracht. De laatste herziene editie is bekend geworden als de [[Telos-vertaling]], genoemd naar de uitgeversgroep Telos, waarvan uitgeverij Medema, die de bijbelvertalingvertaling in het licht gaf, deel uitmaakte.
 
== Tijdschriften ==
Regel 45 ⟶ 52:
 
* ''Uit het Woord der Waarheid.'' Op papier, gratis. Het maandblad is een uitgave van de door H.L. Heijkoop in 1946 opgerichte stichting Uit het Woord der Waarheid.
* ''Rechtstreeks.'' Een electronischelektronisch maandblad in pdf-formaat, sinds 2004, gratis. Abonneren kan via [http://www.oudesporen.nl/rechtstreeks.php OudeSporen.nl], waar ook het archief van oude jaargangen is.
* ''Focus op de Bijbel.'' Sinds 2009, betaald abonnement.
* ''Berichten.'' Bevat berichten over het zendingswerk in binnen- en buitenland. De oplage in 2013 was ca. 3300 exemplaren<ref>Volgens het jaarverslag van 2012 was de oplage in dat jaar ca. 3600 exemplaren.</ref>.
Regel 59 ⟶ 66:
 
== Bovenplaatselijke bijeenkomsten ==
Er worden bijeenkomsten belegd voor gelovigen uit verschillende vergaderingen om elkaar te ontmoeten rondom het woord van God. Er zijn regionele bijbelbesprekingen, 'grote vergaderingen' en landelijke bijbelstudieconferenties (Helvoirt, Voorburg, Oost-Souburg, Arnhem, Aalten<ref>Voorheen ook te Winschoten, Voorburg.</ref>).
 
* De twee-en-een-half-daagse bijbelstudieconferentieBijbelstudieconferentie in Helvoirt, gehouden in het voorjaar, is een gezinsconferentie met aparte programmaonderdelen voor de jeugd. Deze conferentie kent geen forum of organiseerde inleidingen (anno 2018), de inbreng komt uit de zaal. De conferentie wordt bezocht door zo'n 250 personen inclusief kinderen.
* Sinds 2012 is er een jaarlijkse eendaagse conferentie in Oost-Souburg onder de naam 'Zeeuwse Bijbelstudieconferentie', die jaarlijks rond 200 bezoekers trekt (stand tot 2015).
* Sinds 2012 is er een ééndagsconferentie in Zwolle/Hasselt, die in de plaats van de Grote Vergadering in Zwolle is gekomen.
Regel 68 ⟶ 75:
'Grote vergaderingen' zijn ééndaagse regionale bijeenkomsten op nationale christelijke feestdagen (bijv. op Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag). Verder is er jaarlijks een sportief evenement, het ''Landelijk Vergadering Volleybal Toernooi''.
 
== BijbelcursussenBijbels onderwijs ==
'''Cursussen.''' Bijbelcursussen worden uitgegeven door de Stichting ''Wat zegt de Bijbel'', in 1977 gesticht door de evangelist en Bijbelleraar [[Jaap Fijnvandraat]] (1925-2012). Na de afsplitsing van ''De Fakkel christelijke boekhandels'' (in 2012) is het werk doorgegaan in een stichting onder een iets gewijzigde naam. De cursussen zijn gratis. In een cursus wordt een Bijbelboek behandeld, zodat de cursist meer inzicht krijgt in het geheel en de samenhang van een Bijbelboek. De cursussen kunnen per mail of digitaal gemaakt worden. Verder kan iedereen meedoen met een dagelijkse Bijbelquiz, genaamd ''BeterBijbel''. Voor meer informatie, zie [https://www.watzegtdebijbel.nl/ WatzegtdeBijbel.nl]
 
'''Seminars.''' In Zwolle worden onder de titel 'Zaterdag Bijbel Seminars' seminars gehouden over Bijbelse onderwerpen en Bijbelboeken. Zie [https://bijbelseminars.nl/ BijbelSeminars.nl/]
 
'''Bijbelbespreking.''' De ''[http://bijbelstudieconferentie.nl/zbsh/ Zaterdag Bijbelstudie Haaglanden]'' zijn plaatselijk bij te wonen en/of online te volgen groepsbesprekingen van een Bijbelboek.
 
== Jeugd- en gezinswerk ==
Voor de jeugd worden bijbelstudieweekendenBijbelstudieweekenden en jeugdkampen georganiseerd. Voor tieners van de middelbareschoolleeftijd t/m 16 jaar zijn er sinds 1995 [https://www.go4christ.nl/ Spoorzoekweekenden], met als ingrediënten: "ontmoeten, vriendschap sluiten, geestelijk bijtanken, sport, spel, muziek en plezier"<ref>Aldus een uitnodiging en bekendmaking van 12 febr. 2014.</ref>. Voor jongeren van 16-24 jaar zijn er sinds 2014 [http://www.rootsjeugdweekend.nl/ ROOTS-jeugdweekenden] (Eng. roots = wortels), om hen te stimuleren geestelijke wortels te ontwikkelen<ref>In september 2018 was er een jeugdweekend met ongeveer 70 jongeren.</ref>. Voor de jeugd vanaf 17 jaar zijn er de weekenden van [http://www.meetanddiscover.nl/ Meet and Discover] ('Ontmoet en ontdek'), met als tweeledig doel geestelijke vorming en het bieden van gelegenheid om leeftijdsgenoten te ontmoeten en vriendschappen te bouwen.
 
De [http://www.oasekampen.nl/ Stichting voor Jeugd en Recreatie 'Oase'] organiseert voor kinderen en tieners zomerkampen ('Oasekampen'), met als doel evangelisatie, toerusting, opbouw en recreatieve ontspanning<ref name=":1">In de jongste kampen van 2016 werd het bijbelboek Ruth besproken. In de oudste kampen werd het onderwerp 'Kiezen' (keuzes maken) besproken. In het 17-plus kampnen lieten een aantal jongeren zich dopen. </ref>. In de Oasekampen van 2016 kwamen 625 jongeren<ref name=":1" />. Daarnaast zijn er [https://vastenzekerkampen.nl ''Vast & Zeker-''kampen] voor tieners van 10 t/m 17 jaar. In het begin waren deze zomerkampen gericht op jeugd uit de reformatorische kerken, maar thans komen er tieners uit diverse kerken en vergaderingen<ref name=":2">''Berichten over het werk van de Heer in binnen- en buitenland'', nov. 2018.</ref>. In het jaar 2018 waren daar 220 tieners<ref name=":2" />.
Regel 79 ⟶ 90:
 
== Hulp ==
Hulp aan jongeren die zich afvragen of God hen roept om in de zending te gaan en hulp om zendingswerkers op weg te helpen, wordt geboden door de ''Stichting Filémon''. De ontvangsten voor het werk van de stichting waren in 2017 bijna 6800 euro<ref name=":0">Bron: ''Berichten over het werk van de Heer in binnen- en buitenland'', okt. 2018. </ref>. Voor het lenigen van ''materiële'' noden van broeders en zusters in binnen- en buitenland zet zich de ''Stichting Landelijk OndersteuningsFonds'' (LOF) in. Men helpt enkelingen en gezinnen, meestal op verzoek en in nauw overleg met kasbeheerders van vergaderingen in Nederland. In 20172022 ontvangontving deze stichting voor haar werk ruim € 36.000<ref name=":4">''Berichten over het werk van de Heer in binnen- en buitenland'', juni 2023, blz. 14. </ref>, in 2017 bijna 38.000 euro<ref name=":0" />. Beide stichtingen staan onder hetzelfde bestuur.
 
== Veranderingen ==
Regel 86 ⟶ 97:
* in een toenemend aantal vergaderingen mogen de zusters zich individueel uiten door lied, gebed of getuigenis
* in samenkomsten wordt minder vrij (tevoren onbepaald) gelaten en meer geregeld, afgesproken
*in veel vergaderingen zitten broeders en zusters niet langer gescheiden in de samenkomst
*meer invoerengebruik van muziekinstrumenten in de samenkomst
* ontwikkelen van 'visie'
* in sommige vergaderingen worden oudsten aangesteld
* invoeren van muziekinstrumenten
* meer plaatselijke vergaderingen geven zichzelf een bepaalde ''naam'' in plaats van de ''aanduiding'' 'vergadering van gelovigen'<ref>Bijvoorbeeld de 'Vergadering van gelovigen Westendorp' heeft de naam 'Christengemeente De Wingerd' aangenomen. </ref>
* verengelsing: invoering van Engelstalige liederen, en naamwoorden als in 'Roots-jeugdweekenden', 'Meet and Discover', 'Strength gezinsweekend'.
* gelovigen gaan vaker naar de stembus (verkiezingen)
*bezoekersaantallen van Bijbelstudieconferenties en Grote Vergaderingen zijn in de loop der jaren flink gedaald
 
Er is een trend om sprekers en/of onderwerpen waarover zij op zondag prediken tevoren te kiezen. In sommige Nederlandse vergaderingen wordt de woordbediening (prediking) op één of enkele zondagen per maand in zoverre geregeld, dat een broeder uit eigen kring of van elders vooraf gevraagd wordt deze dienst te doen. In enkele vergaderingen wordt de zondagse woordbediening steeds gedaan door een spreker die hiervoor gevraagd is. Dergelijke regeling doet de vraag rijzen wat er overblijft van de vrijheid van de Geest om te leiden zoals Hij wil (1 Cor. 12, 14).
Regel 112 ⟶ 125:
1828: John Nelson Darby breekt met de Anglicaanse kerk.
 
1848: scheidingScheiding tussen 'open' en 'gesloten' vergaderingen/broeders.
 
1850: Verschijning van J.N. Darby, ''De Kerk naar het Woord'' (Amsterdam: Hoogkamer & Comp., 1850) Uit het Frans vertaald door G. Willink. Met een bijlage over de vraag of de kerk, al of niet, vóór de tekenen, door de Heer in Matth. 24 voorzegd, zal opgenomen worden. (Beschikbaar als [http://books.google.nl/books?id=eExQAAAAcAAJ Google e-book]). — Jacob Voorhoeve H. Cz, de vader van H.C. (Herman) Voorhoeve richt met anderen de christelijke Eloutschool op.
 
1854: Darby bezoekt Amsterdam en de Achterhoek. Er ontstaan meerdere (gesloten) "vergaderingen" in Nederland, bijv. in Alphen aan den Rijn. Omstreeks 1854 ontstaat bijv. de vergadering in Zwolle. - Protestanten in België die niet tot een kerkelijke structuur wensen te behoren verenigen zich in 1854 in de "Vergaderingen" van broeders.
 
1857: Ontstaan van een vergadering te Rotterdam. John Nelson Darby, die in Rotterdam is om lezingen te geven, neemt daar deel aan de eerste viering van het avondmaal. - De jeugdige Herman Cornelis Voorhoeve begint in de achterbuurten van Rotterdam het evangelie te prediken.
 
1858: H.C. (Herman) Voorhoeve, 21 jaar oud, richt het bijbelstudieblad ''Bode des Heils in Christus'' op. Ontstaan van een vergadering in Almelo, onder andere door het werk van evangelist Arie Jacques (leefde 1830-1875)<ref>Bron: Geschiedenis van de vergadering in Almelo, https://www.christeneninalmelo.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=61</ref>.
 
1868: Jacob Voorhoeve H. Cz., de vader van H.C. (Herman) Voorhoeve, sluit zich aan bij de Vergadering<ref>W.J. Ouweneel, ''‘Gij zijt allen broeders’: Het Nederlands Réveil en de ‘Vergaderingen’ van de ‘Broeders’'' (Vaassen: Medema, 1980) blz. 236.</ref>.
Regel 129 ⟶ 142:
 
1877: Vertaling van het Nieuwe Testament ([[Voorhoeve-vertaling]])
 
1878: Eerste editie van het tijdschrift ''Blijde Boodschap.'' Het zal in Nederland een van de langst bestaande periodieken worden, met goede, pakkende en actuele artikelen, die ten doel hebben de evangelieboodschap uit te dragen.
 
1880: In Nederland zijn zo'n 37 vergaderingen<ref>Het aantal van 37 wordt genoemd in een gedrukt Brits adresboekje, kortweg "References" genaamd, uitgegeven in maart 1880. Het boek vermeldt alle "vergaderingen" in de hele wereld. </ref>.
Regel 150 ⟶ 165:
1906 of 1907: Ontstaan van een vergadering in Musselkanaal
 
1909: Oprichting van het tijdschrift ''De Morgenster'', onder redactie van Dirk Rot en uitgegeven door N. Rot in Apeldoorn. Het behandelt bijbelsBijbels-profetische onderwerpen en verschijnt zes maal per jaar.
 
1910: tegen 1910 ontstaan de eerste 'open' vergaderingen in Nederland.
Regel 161 ⟶ 176:
 
1931: Eerste jongenskamp in de buurt van Winterswijk (zie ook jaar 1930).
 
1934: Op voorstel van broeders in het werk van de Heer wordt een ''Landelijk Comité voor Armenzorg'' opgericht. Doel is om de nood van gezinnen van Nederlandse vergaderingen te lenigen door het verzamelen en verstrekken van geld en goederen. Dit comité zou in de loop der jaren uitgroeien tot de Stichting Landelijk Ondersteuningsfonds (LOF).<ref name=":4" />
 
1937: 'gesloten' broedergemeenten in Nazi-Duitsland worden verboden
Regel 166 ⟶ 183:
1944: ontstaan van de vergadering in Voorburg, voortgekomen uit die in Den Haag.
 
1946: H.L. (Henk) [[Hendrik Leendert Heijkoop|Heijkoop]] richt de Stichting ''Uit het Woord der Waarheid'' op. Deze stichting gaat het bijbelstudiebladgelijknamige Bijbelstudieblad ''Uit het Woord der Waarheid'' uitgeven.
 
1948: J.N. (Johannes Nicolaas) Voorhoeve, een belangrijke voorganger onder de 'Broeders', ontslaapt. Hij had gezorgd voor de lectuurvoorziening in de vergaderingen.
Regel 184 ⟶ 201:
1965: Op iniatief van de evangelisten en bijbelleraars Jaap Fijnvandraat en Bé Ottens ontstaat de correspondentiecursus ''Wat Zegt de Bijbel''. Het jeugdwerk in de vorm van jongenskampen vindt een vaste stek in de Achterhoek aan de Stadsheidelaan 3 te Doetinchem.
 
1972: de Stichting Oase voor Jeugd en Recreatie verkrijgt het eigendom van een kampeerterrein (Oaseterrein) in Doetinchem. Sindsdien worden daar de 'Oasekampen' (jongens- en  meisjeskampen in de zomer) gehouden.
 
1976: Vanaf dit jaar vinden ook de meisjeskampen plaats op het Oaseterrein in Doetinchem. — Wim Ouweneel gaat voltijds 'in het werk van de Heer'.
 
1977: Oprichting van de Stichting ''Wat Zegt de Bijbel'', om christenen in hun geloofsontwikkeling te ondersteunen. Hieruit kwam later een keten van evangelische boekwinkels voort onder de naam 'De Fakkel'.
[[Bestand:Vergadering van Gelovigen samenkomst 1982 .jpg|miniatuur|570x570px|ImpressieUitwendige impressie van een samenkomst, 1982. De avondmaalstafel , bovenaan in beeld, is vanouds het centrale punt. De mannen en vrouwen zaten toen gewoonlijk gescheiden. De zusters bedekten gewoonlijk, naar 1 Cor. 11, het hoofd met een hoed, doek of slaalsjaal. ]]
1978: Harmannus Medema, oprichter van uitgeverij Medema, overlijdt plotseling op 58-jarige leeftijd.
 
Regel 219 ⟶ 236:
 
=== 21e eeuw ===
2000: Stichting ´''Evangelie-Lektuur´'' te Kinderdijk, eertijds opgericht door evangelist Jan Rouw en later voortgezet door Karel Rouw, wordt overgenomen door de Stichting´ ''Uit het Woord der Waarheid´'' te Aalten.
 
2003: De 18e druk en tevens herziene uitgave van de bundel Geestelijke Liederen, een uitgave van Uitgeverij Medema. Een deel van de vergaderingen bleek niet gelukkig met de herziening en bleef de vorige editie gebruiken.
 
2004: In Middelstum (provincie Groningen) start een nieuwe jaarlijkse bijbelstudieconferentie. Later wordt deze conferentie enkele jaren in Delden gehouden en vanaf 2009 in Helvoirt (Noord-Brabant). — Oprichting van het electronischelektronisch tijdschrift ''Rechtstreeks''.
 
2008: het bijbelstudieblad ''Bode van het Heil in Christus'' wordt opgevolgd door het bijbelstudieblad ''Bodem,'' een uitgave van uitgeverij Medema. Het begint in het voorjaar als „onafhankelijk blad voor spiritualiteit, geloofsopbouw, bijbelstudie en toerusting.”  
 
2009: oprichting van het bijbelstudieblad ''Focus op de Bijbel''. In mei verschijnt het eerste nummer. - Uitgeverij Medema wordt op 1 september 2009 een onderdeel van de Uitgeversgroep Jongbloed. In de loop der jaren is de uitgeverij zich meer gaan richten op het evangelische volksdeel. - De jaarlijkse bijbelstudieconferentie in Delden vindt vanaf dit jaar in Helvoirt plaats.
 
2010: het bijbelstudieblad ''Bodem'' houdt op te bestaan, omdat er te weinig abonnees zijn.
 
2011: Eerste jeugdweekend van ''[http://www.meetanddiscover.nl/ Meet and Discover]''
Regel 246 ⟶ 263:
 
2019: Arie Pellegrom, tolk en vertaler, die 16 talen beheerste en voor allerlei christelijke organisaties werkte, overlijdt (68 jaar).<ref>[https://www.rd.nl/kerk-religie/polyglot-arie-pellegrom-68-overleden-1.1595073 Polyglot Arie Pellegrom (68) overleden], RD.nl, 18 sept. 2019.</ref>
 
2021: Nadat de vergadering in Amersfoort is opgeheven, sluiten de broeders en zusters zich vanaf 1 januari aan bij de vergadering in Barneveld.
 
== Meer informatie ==
Regel 252 ⟶ 271:
*[http://www.vergaderingvangelovigen.info/ www.VergaderingVanGelovigen.info]
*[http://www.vergadering.nu/ www.Vergadering.nu] - website van Harry Sleijster. Charismatische accenten; naar het oordeel van sommigen extreem-charismatisch.
*[https://vergadering.nu/vergadering-mutaties-adreslijst.htm Mutaties adressen] - pagina van Vergadering.nu, waarop wordt bijgehouden: opgeheven vergaderingen, adreswijzigingen e.d.
*[http://www.oudesporen.nl/ www.OudeSporen.nl] - bestaat grotendeels uit gratis te downloaden bijbelstudiemateriaal (boeken en artikelen) van de laatste 25 jaar, onder meer de publicaties van Ger de Koning en Hugo Bouter. Ook herbergt de site het archief van het electronische magazine ''Rechtstreeks''.
*[http://uitzicht.net/ Uitzicht.net] - website ten dienste van de behoudende en afgescheiden groep van de vergaderingen.
*[http://www.debijbelvoorjou.nl/ www.debijbelvoorjou.nl] is de jongerensite verbonden aan de Stichting Uit het Woord der Waarheid.
 
Tijdschriften voor bijbelstudieBijbelstudie:
 
* ''Focus op de Bijbel'', uitgave van [http://www.focusopdebijbel.org/ Stichting Focus op de Bijbel] (Ommen). Betaald abonnement.