Vergadering van Gelovigen: verschil tussen versies

2.139 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''Vergadering van Gelovigen''' is een gemeenschap van gelovigen die als evangelisch-orthodoxe richting is voortgekomen uit het Réveil in de 19e eeuw. In 2005 w...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
De wortels liggen bij de Plymouth Brethern in de Engelse stad Plymouth. Bekende vroegere namen uit [[Verenigd Koninkrijk|Engeland]] zijn John Nelson Darby (1800-1882), William Kelly (1821-1906) en George Müller (1805-1898).
 
== Benamingen ==
'''Benamingen'''. Naast 'Vergadering van Gelovigen' is een andere ''broederbeweging''. Soms wordt de beweging 'vergadering ''der'' gelovigen' genoemd. Deze laatste benaming met het woordje 'der' (= 'van de') wordt afgewezen, omdat de beweging immers slechts een deel van alle gelovigen omvat. Vroeger werd de beweging, naar John Nelson Darby, door buitenstaanders 'darbisme' (of 'darbysme') genoemd en de broeders 'darbisten' (of 'darbysten'), een benaming die zij afwezen. Ze willen niet meer of minder beschouwd worden dan als 'gelovigen' in Christus, die 'vergaderen', bijeenkomen, tot de belijdenis van de naam van de Heer Jezus. Het Griekse woord ''ecclesia'' in het Nieuwe Testament dat in het Nederlands vertaald is door 'gemeente' of 'kerk' betekent letterlijk 'vergadering van uitgeroepenen'. <blockquote>''Mt 18:20 Want waar twee of drie vergaderd zijn in mijn naam, daar ben Ik in hun midden.'' (TELOS)</blockquote><blockquote>''Hnd 20:7  Toen wij nu op de eerste dag van de week vergaderd waren om brood te breken, ... .'' (TELOS)</blockquote>'''Kenmerken''' van deze beweging zijn:
 
== Kenmerken ==
'''Kenmerken''' van deze beweging zijn:
 
* [[Bijbelgetrouw]]
Regel 22 ⟶ 26:
* verwachting van een duizendjarig vrederijk, gevolgd door een nieuwe hemel en een nieuwe aarde
 
== Richtingen ==
'''Richtingen'''. Door verdeeldheid ontstonden er verschillende richtingen binnen de broederbeweging, de voornaamste zijn 'Gesloten Broeders' en 'Open Broeders'. Een 'open vergadering' heeft een ruimer (meer 'open') beleid met betrekking tot de toelating aan het avondmaal, doordat zij de nadruk op de persoonlijke verantwoordelijkheid van de avondmaalsganger legt. Een 'gesloten vergadering' legt de nadruk op de gezamenlijke verantwoordelijkheid van een plaatselijke vergadering. In de 2e helft van de 20e eeuw groeiden de richtingen in Nederland naar elkaar toe. Het onderscheid speelt (anno 2013) geen rol van betekenis meer.
 
Thans is een meer evangelisch-charismatische richting te zien, onderscheiden van een behoudende richting en een middengroep.
 
== Namen ==
'''Namen.''' Welke namen van personen zijn aan de Vergaderingen van gelovigen in Nederland verbonden? In [[Nederland]] zijn (anno 2012) bekende vertegenwoordigers D. (Dato) Steenhuis (geb. 1937), W.J. (Willem, Wim) Ouweneel (geb. 1944), H.P. (Henk) Medema (geb. 1950), H. (Hugo) Bouter (geb. 1946), Albert Eysink (geb. 1952), M.G. (Ger) de Koning, G.H. (Gerard) Kramer, Tony Jonathan, Bé Ottens (geb. 1932), M.J. (Hans) Arentsen.
 
H.L. (Hendrik Leendert, 'Henk') [[Hendrik Leendert Heijkoop|Heijkoop]] (1906-1995) was de invloedrijkste vergaderingbroeder in de tweede helft van de 20e eeuw. De qua schriftelijke arbeid meest productieve, doch binnen de vergaderingen in Nederland tevens meest omstreden figuur is de bioloog, filosoof en theoloog Willem Ouweneel.
Regel 30 ⟶ 38:
Van de Nederlandse schrijvers en sprekers, die in het verleden een rol speelden, zijn te noemen, in alfabetische volgorde van achternaam: R. Been, J. (Jan) v.d. Bijl, J. (Jacob) de Blaauw (1918-2012), G.P. Bronkhorst, D.J. Bruijn, J. Ph. (Joop) Buddingh (1927-2012), [[Jaap Fijnvandraat|J.G. (Jaap) Fijnvandraat]] (1925-2012), J. Ph. (Johan) Fijnvandraat (1923-2014), [[Peter Jongenburger|P. (Peter) Jongenburger]] (1924-2006), Jacob Klein Haneveld (1917-1988), J. (Jo) Klein Haneveld, J. (Jan) de Jager, H.J. (Huibertus Johannes) Lemkes (1828-1897), H. (Harmannus, 'Mans') Medema (1920-1978), H. Moll, J.G. van Moosel, P.I. v.d. Ster, E. (Evert) Ouweneel, Hugo la Rivière (1846-1927), D. (Dirk) Rot (1852-1924), K. Rot, J. (Jan) Rouw, S. (Simon) Streuper, J. (Johannes) Tiesema (1878-?), H.C. (Hermanus Cornelis) Voorhoeve (1837-1901), J.N. (Johannes Nicolaas) Voorhoeve (1873-1948), G. (Gerrit) Willink van Bennebroek (1814-1876), H. (Harm) Wilts (1904-1995).
 
== Tijdschriften ==
'''Tijdschriften.''' Landelijke tijdschriften zijn drie bijbelstudiebladen en een blad met zendingsnieuws:
 
* ''Uit het Woord der Waarheid.'' Op papier, gratis. Het maandblad is een uitgave van de door H.L. Heijkoop in 1946 opgerichte stichting Uit het Woord der Waarheid.
Regel 39 ⟶ 48:
150 jaar lang heeft ''Bode des Heils in Christus'' bestaan, een bijbelstudieblad dat in 1858 door J.N. Voorhoeve was opgericht en in 2008 stopte. De opvolger, het maandblad ''Bodem,'' bestond slechts enkele jaren (2008-2010).
 
== Lied en zang ==
'''Bovenplaatselijke bijeenkomsten.''' Er worden bijeenkomsten belegd voor gelovigen uit verschillende vergaderingen om elkaar te ontmoeten rondom het woord van God. Er zijn regionele bijbelbesprekingen, 'grote vergaderingen' en landelijke bijbelstudieconferenties (Helvoirt, Voorburg, Oost-Souburg, Arnhem, Aalten).
In de vergaderingen is de liederenbundel 'Geestelijke liederen' samengesteld. Daarnaast hebben veel vergaderingen een toevoeging 'Lichtbundel', of een zelf samengestelde bundel, of de bundel Opwekking. In veel vergaderingen wordt de 'Geestelijke liederen' vierstemmig en a capella gezongen. Hieronder de opname van een gemeentezang van lied 177 uit 'Geestelijke liederen'.
 
<Youtubeyoutube width="480" height="320">qbDXSvMMUVw</youtube><BR>''Lied 177. Duur: 1m38s. Bron: Youtube.''
 
Meer liederen uit de bundel 'Geestelijke liederen' zijn te beluisteren op een afspeellijst van Christipedia op Youtube.com: [http://www.youtube.com/watch?v=QGcXCJ466_4&list=PLpJq-5UEgTuypcxCKI2o7c8Lo76rvs4hy afspeellijst].
 
== Bovenplaatselijke bijeenkomsten ==
'''Bovenplaatselijke bijeenkomsten.''' Er worden bijeenkomsten belegd voor gelovigen uit verschillende vergaderingen om elkaar te ontmoeten rondom het woord van God. Er zijn regionele bijbelbesprekingen, 'grote vergaderingen' en landelijke bijbelstudieconferenties (Helvoirt, Voorburg, Oost-Souburg, Arnhem, Aalten).
 
* De twee-en-een-half-daagse bijbelstudieconferentie in Helvoirt, gehouden in het voorjaar, is een gezinsconferentie met aparte programmaonderdelen voor de jeugd. Deze conferentie kent geen forum of organiseerde inleidingen (anno 2018), de inbreng komt uit de zaal. In 2018 werd deze bezocht door ongeveer 230 personen inclusief kinderen.
* De driedaagse conferentie in Voorburg, gehouden in het najaar, kent georganiseerde inleidingen op een te bespreken Schriftgedeelte, waarna bijdragen uit de zaal mogelijk zijn<ref>Ook de in 2014 gestopte 'Voorjaarsconferentie Amerongen' kende dat.</ref>.
* De driedaagse conferentie in Aalten wordt bezocht door gelovigen uit vergaderingen die een streng toelatingsbeleid met betrekking tot het avondmaal hebben.
* Sinds 2012 is er een jaarlijkse eendaagse conferentie in Oost-Souburg onder de naam 'Zeeuwse Bijbelstudieconferentie', die jaarlijks rond 200 bezoekers trekt (stand tot 2015).
* Sinds 2012 is er een ééndagsconferentie in Zwolle/Hasselt, die in de plaats van de Grote Vergadering in Zwolle is gekomen.
* Een ééndagsconferentie wordt ook in Arnhem gehouden, georganiseerd door de vergadering in Arnhem-Zuid.
 
'Grote vergaderingen' zijn ééndaagse regionale bijeenkomsten op nationale christelijke feestdagen (bijv. op Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag). Verder is er jaarlijks een sportief evenement, het ''Landelijk Vergadering Volleybal Toernooi''.
 
== Bijbelcursussen en boekhandel ==
'''Jeugd.''' Voor de jeugd worden bijbelstudieweekenden en jeugdkampen georganiseerd. Voor tieners van de middelbareschoolleeftijd t/m 16 jaar worden sinds 1995 [http://www.spoorzoek.nl/ Spoorzoekweekenden] georganiseerd, met als ingrediënten: "ontmoeten, vriendschap sluiten, geestelijk bijtanken, sport, spel, muziek en plezier"<ref>Aldus een uitnodiging en bekendmaking van 12 febr. 2014.</ref>. Voor tieners zijn er [http://www.rootsjeugdweekend.nl/ ROOTS-jeugdweekenden] (Eng. roots = wortels), om hen te stimuleren geestelijke wortels te ontwikkelen. Voor de jeugd vanaf 17 jaar zijn er de weekenden van [http://www.meetanddiscover.nl/ Meet and Discover] ('Ontmoet en ontdek'), met als tweeledig doel geestelijke vorming en het bieden van gelegenheid om leeftijdsgenoten te ontmoeten en vriendschappen te bouwen. De [http://www.oasekampen.nl/ Stichting voor Jeugd en Recreatie 'Oase'] organiseert voor kinderen en tieners zomerkampen ('Oasekampen'), met als doel evangelisatie, toerusting, opbouw en recreatieve ontspanning<ref>In de Oasekampen van 2016 kwamen 625 jongeren. In de jongste kampen werd het bijbelboek Ruth besproken. In de oudste kampen werd het onderwerp 'Kiezen' (keuzes maken) besproken. In het 17-plus kampnen lieten een aantal jongeren zich dopen. </ref>.
'''Bijbelcursussen''' worden uitgegeven door de Stichting ''Wat zegt de Bijbel'', in 1977 gesticht door de evangelist en bijbelleraar Jaap Fijnvandraat (1925-2012).
 
'''Boekhandel.''' Uit de vergaderingen is voortgekomen de evangelische boekhandelketen ''De Fakkel'', waarvan Jaap Fijnvandraat de grondlegger is. Het is een keten zonder winstoogmerk, "die tot doel heeft om geloofsopbouw te bevorderen door Bijbels, goede christelijke boeken, muziek en films te verkopen."<ref>HetAldus aantalde site van 37De wordt genoemd in een gedrukt Brits adresboekjeFakkel, kortweg "References" genaamdwww.fakkel.nl, uitgegevengeraadpleegd in15 maartjuni 18802014. Het boek vermeldt alle "vergaderingen" in de hele wereld. </ref>. De eerste Fakkelwinkel werd in 1985 geopend. Anno 2014 waren er 12 winkels verspreid over Nederland en een webwinkel op internet.
De broederbeweging in Nederland heeft de brontekstgetrouwe Voorhoeve-'''vertaling''' van het Nieuwe Testament voortgebracht. De laatste herziene editie is bekend geworden als [[Telos-vertaling]], genoemd naar de uitgeversgroep Telos, waarvan uitgeverij Medema, die de bijbelvertaling in het licht gaf, deel uitmaakte.
 
== Jeugd ==
'''Hulp.''' Hulp aan jongeren die zich afvragen of God hen roept om in de zending te gaan en hulp om zendingswerkers op weg te helpen, wordt geboden door de ''Stichting Filémon''. De ontvangsten voor het werk van de stichting waren in 2017 bijna 6800 euro<ref name=":0">Bron: ''Berichten over het werk van de Heer in binnen- en buitenland'', okt. 2018. </ref>. Voor het lenigen van ''materiële'' noden van broeders en zusters in binnen- en buitenland zet zich de ''Stichting Landelijk OndersteuningsFonds'' (LOF) in. Men helpt enkelingen en gezinnen, meestal op verzoek en in nauw overleg met kasbeheerders van vergaderingen in Nederland. In 2017 ontvang deze stichting voor haar werk bijna 38.000 euro<ref name=":0" />. Beide stichtingen staan onder hetzelfde bestuur.
'''Jeugd.''' Voor de jeugd worden bijbelstudieweekenden en jeugdkampen georganiseerd. Voor tieners van de middelbareschoolleeftijd t/m 16 jaar worden sinds 1995 [http://www.spoorzoek.nl/ Spoorzoekweekenden] georganiseerd, met als ingrediënten: "ontmoeten, vriendschap sluiten, geestelijk bijtanken, sport, spel, muziek en plezier"<ref>Aldus een uitnodiging en bekendmaking van 12 febr. 2014.</ref>. Voor tieners zijn er [http://www.rootsjeugdweekend.nl/ ROOTS-jeugdweekenden] (Eng. roots = wortels), om hen te stimuleren geestelijke wortels te ontwikkelen. Voor de jeugd vanaf 17 jaar zijn er de weekenden van [http://www.meetanddiscover.nl/ Meet and Discover] ('Ontmoet en ontdek'), met als tweeledig doel geestelijke vorming en het bieden van gelegenheid om leeftijdsgenoten te ontmoeten en vriendschappen te bouwen. De [http://www.oasekampen.nl/ Stichting voor Jeugd en Recreatie 'Oase'] organiseert voor kinderen en tieners zomerkampen ('Oasekampen'), met als doel evangelisatie, toerusting, opbouw en recreatieve ontspanning<ref>In de Oasekampen van 2016 kwamen 625 jongeren. In de jongste kampen werd het bijbelboek Ruth besproken. In de oudste kampen werd het onderwerp 'Kiezen' (keuzes maken) besproken. In het 17-plus kampnen lieten een aantal jongeren zich dopen. </ref>.
 
De broederbeweging in Nederland heeft de brontekstgetrouwe Voorhoeve-'''vertaling''' van het Nieuwe Testament voortgebracht. De laatste herziene editie is bekend geworden als [[Telos-vertaling]], genoemd naar de uitgeversgroep Telos, waarvan uitgeverij Medema, die de bijbelvertaling in het licht gaf, deel uitmaakte.
'''Bijbelcursussen''' worden uitgegeven door de Stichting ''Wat zegt de Bijbel'', in 1977 gesticht door de evangelist en bijbelleraar Jaap Fijnvandraat (1925-2012).
 
== Hulp ==
'''Boekhandel.''' Uit de vergaderingen is voortgekomen de evangelische boekhandelketen ''De Fakkel'', waarvan Jaap Fijnvandraat de grondlegger is. Het is een keten zonder winstoogmerk, "die tot doel heeft om geloofsopbouw te bevorderen door Bijbels, goede christelijke boeken, muziek en films te verkopen."<ref>Het aantal van 37 wordt genoemd in een gedrukt Brits adresboekje, kortweg "References" genaamd, uitgegeven in maart 1880. Het boek vermeldt alle "vergaderingen" in de hele wereld. </ref>. De eerste Fakkelwinkel werd in 1985 geopend. Anno 2014 waren er 12 winkels verspreid over Nederland en een webwinkel op internet.
'''Hulp.''' Hulp aan jongeren die zich afvragen of God hen roept om in de zending te gaan en hulp om zendingswerkers op weg te helpen, wordt geboden door de ''Stichting Filémon''. De ontvangsten voor het werk van de stichting waren in 2017 bijna 6800 euro<ref name=":0">Bron: ''Berichten over het werk van de Heer in binnen- en buitenland'', okt. 2018. </ref>. Voor het lenigen van ''materiële'' noden van broeders en zusters in binnen- en buitenland zet zich de ''Stichting Landelijk OndersteuningsFonds'' (LOF) in. Men helpt enkelingen en gezinnen, meestal op verzoek en in nauw overleg met kasbeheerders van vergaderingen in Nederland. In 2017 ontvang deze stichting voor haar werk bijna 38.000 euro<ref name=":0" />. Beide stichtingen staan onder hetzelfde bestuur.
 
== Veranderingen ==
'''Veranderingen.''' In de Nederlandse vergaderingen zijn in de laatste decennia allerlei veranderingen gaande, zoals:
 
* in een toenemend aantal vergaderingen mogen de zusters zich individueel uiten door lied, gebed of getuigenis
* in samenkomsten wordt minder vrij (tevoren onbepaald) gelaten en meer geregeld, afgesproken
* ontwikkelen van 'visie'
* in sommige vergaderingen worden oudsten aangesteld
* invoeren van muziekinstrumenten
* meer plaatselijke vergaderingen geven zichzelf een bepaalde ''naam'' in plaats van de ''aanduiding'' 'vergadering van gelovigen'
* verengelsing: invoering van Engelstalige liederen, en namen als 'Roots-jeugdweekenden', 'Meet and Discover'.
* gelovigen gaan vaker naar de stembus (verkiezingen)
 
Regel 78 ⟶ 99:
 
Als reactie op bepaalde veranderingen en vooraanstaande broeders hebben een aantal behoudende gelovigen en vergaderingen zich afgescheiden (o.a. in Aalten, Almelo, Bontebrug, Doetinchem en Oudehaske) en ook de praktische avondmaalsgemeenschap verbroken. Zij vormen een '''aparte groep''' binnen de 'broederbeweging' in Nederland (stand 2016). Aan hen verbonden is de Stichting ''Uit het Woord der Waarheid'' (Aalten).
 
== Lied en zang ==
In de vergaderingen is de liederenbundel 'Geestelijke liederen' samengesteld. Daarnaast hebben veel vergaderingen een toevoeging 'Lichtbundel', of een zelf samengestelde bundel, of de bundel Opwekking. In veel vergaderingen wordt de 'Geestelijke liederen' vierstemmig en a capella gezongen. Hieronder de opname van een gemeentezang van lied 177 uit 'Geestelijke liederen'.
 
<Youtube width="480" height="320">qbDXSvMMUVw</youtube><BR>''Lied 177. Duur: 1m38s. Bron: Youtube.''
 
Meer liederen uit de bundel 'Geestelijke liederen' zijn te beluisteren op een afspeellijst van Christipedia op Youtube.com: [http://www.youtube.com/watch?v=QGcXCJ466_4&list=PLpJq-5UEgTuypcxCKI2o7c8Lo76rvs4hy afspeellijst].
 
== Invloed ==
Sommige historici wijzen invloeden van 'de broeders' aan op de 19e-eeuwse Schotse zendingspionier [[Robert Kalley]]. De bekende Scofield-bijbel van Cyris I. Scofield is ook door het gedachtengoed van de broederbeweging beinvloed.
 
== Geschiedenis ==
Regel 97 ⟶ 111:
1848: scheiding tussen 'open' en 'gesloten' vergaderingen/broeders.
 
1850: Verschijning van J.N. Darby, ''De Kerk naar het Woord'' (Amsterdam: Hoogkamer & Comp., 1850) Uit het Frans vertaald door G. Willink. Met een bijlage over de vraag of de kerk, al of niet, vóór de tekenen, door de Heer in Matth. 24 voorzegd, zal opgenomen worden. (Beschikbaar als [http://books.google.nl/books?id=eExQAAAAcAAJ Google e-book]). — Jacob Voorhoeve H. Cz, de vader van H.C. (Herman) Voorhoeve richt met anderen de christelijke Eloutschool op.
 
1854: Darby bezoekt Amsterdam en de Achterhoek. Er ontstaan meerdere (gesloten) "vergaderingen" in Nederland, bijv. in Alphen aan den Rijn. Omstreeks 1854 ontstaat bijv. de vergadering in Zwolle. - Protestanten in België die niet tot een kerkelijke structuur wensen te behoren verenigen zich in 1854 in de "Vergaderingen" van broeders.
Regel 105 ⟶ 119:
1858: H.C. (Herman) Voorhoeve, 21 jaar oud, richt het bijbelstudieblad ''Bode des Heils in Christus'' op. Ontstaan van een vergadering in Almelo.
 
1868: Jacob Voorhoeve H. Cz., de vader van H.C. (Herman) Voorhoeve, sluit zich aan bij de Vergadering<supref>[10]W.J. Ouweneel, ''‘Gij zijt allen broeders’: Het Nederlands Réveil en de ‘Vergaderingen’ van de ‘Broeders’'' (Vaassen: Medema, 1980) blz. 236.</supref>.
 
1871: H.C. (Herman) Voorhoeve geeft de ‘Bundel Geestelijke Liederen’ uit, met 147 liederen die voorzien in de grote behoefte aan liederen geschikt voor avondmaalsviering, woordbediening en bidstond, liederen over het geestelijk leven en de komst van Christus.
Regel 111 ⟶ 125:
1876: Uitgever H.C. Voorhoeve verhuist van Rotterdam naar Den Haag en vestigt zich aan de Dunne Bierkade 17. "In 1876 ... vestigde H. C. Voorhoeve Jzn zich in Den Haag als uitgever, in hetzelfde huis (van 1648-1652 bewoond door den schilder Paulus Potter) waarin ook nu nog de uitgeverij is gevestigd. De oprichter — zoon van den in reveilkringen zoo bekenden Rotterdamschen bankier J. Voorhoeve H.C.zn — begon met een kleine zaak, waarvan het eenig doel was de bevordering van Bijbelkennis en de verbreiding van het Evangelie," schreef J.N. Voorhoeve in 1936 in zijn fondscatalogus.
 
1877: Vertaling van het Nieuwe Testament ([[Voorhoeve-vertaling]])
 
1880: In Nederland zijn zo'n 37 vergaderingen<supref>[1]Het aantal van 37 wordt genoemd in een gedrukt Brits adresboekje, kortweg "References" genaamd, uitgegeven in maart 1880. Het boek vermeldt alle "vergaderingen" in de hele wereld. </supref>.
 
1882: John Nelson Darby overlijdt.
Regel 122 ⟶ 136:
 
1892:
[[Bestand:Vergadering van Gelovigen - conferentie1892.gif|geen|miniatuur|550x550px|''Conferentie in Heemstede, aug. 1892. Met onder andere Hugo la Rivière (10), H.J. Lemkes (23), H.C. Voorhoeve (30) en J.N. Voorhoeve (44).'']]
 
1895: H.C. Voorhoeve en zijn zoon J.N. Voorhoeve richten ''[[Timotheüs (tijdschrift)|Timotheus]]'' ('Geïllustreerd Weekblad voor Jongelui") op. Dit is tot 1955 door Voorhoeve uitgegeven .
''Foto<sup>[2]</sup>: conferentie in Heemstede, aug. 1892.''
[[Bestand:De Morgenster Jaargang 1 nummer 1.jpg|miniatuur|775x775px|''De Morgenster, jaargang 1, nummer 1.'' Jaar 1909.]]
 
''Met onder andere Hugo la Rivière (10), H.J. Lemkes (23), H.C. Voorhoeve (30) en J.N. Voorhoeve (44).''
 
1895: H.C. Voorhoeve en zijn zoon J.N. Voorhoeve richten ''Timotheus'' ('Geïllustreerd Weekblad voor Jongelui") op. Dit is tot 1955 door Voorhoeve uitgegeven
 
=== 20e eeuw ===
Regel 135 ⟶ 146:
 
1906 of 1907: Ontstaan van een vergadering in Musselkanaal
{| class="wikitable"
|''De Morgenster, jaargang 1, nummer 1.''
 
1909: Oprichting van het tijdschrift De Morgenster, onder redactie van Dirk Rot en uitgegeven door N. Rot in Apeldoorn. Het behandelt bijbels-profetische onderwerpen en verschijnt zes maal per jaar.
(Klik op de afbeelding om deze te vergroten)
|}
1909: Oprichting van het tijdschrift De Morgenster, onder redactie van Dirk Rot en uitgegeven door N. Rot in Apeldoorn. Het behandelt bijbels-profetische onderwerpen en verschijnt zes maal per jaar.
 
1910: tegen 1910 ontstaan de eerste 'open' vergaderingen in Nederland.
 
1920: Het weekblad ''[[Timotheüs (tijdschrift)|Timotheüs]]'' bestaat 25 jaar (1895-1920).
 
1923-1924: Ontstaan van een ('open') vergadering in Bolsward door tentevangelisatie van evangelist Klaas Rozendal (1882-1956). In 1992 nam zij de naam Christen Gemeente ‘Petra’ aan, in 1996 Christen Ontmoetingscentrum ‘Petra’.  
Regel 156 ⟶ 163:
1944: ontstaan van de vergadering in Voorburg, voortgekomen uit die in Den Haag.
 
1946: H.L. (Henk) [[Hendrik Leendert Heijkoop|Heijkoop]] richt de Stichting Uit het Woord der Waarheid op. Deze stichting gaat het bijbelstudieblad ''Uit het Woord der Waarheid'' uitgeven.
 
1948: J.N. (Johannes Nicolaas) Voorhoeve, een belangrijke voorganger onder de 'Broeders', ontslaapt. Hij had gezorgd voor de lectuurvoorziening in de vergaderingen.
Regel 176 ⟶ 183:
1972: de Stichting Oase verkrijgt het eigendom van een kampeerterrein (Oaseterrein) in Doetinchem. Sindsdien worden daar de 'Oasekampen' (jongens- en  meisjeskampen in de zomer) gehouden.
 
1976: Vanaf dit jaar vinden ook de meisjeskampen plaats op het Oaseterrein in Doetinchem. — Wim Ouweneel gaat voltijds 'in het werk van de Heer'.
 
Wim Ouweneel gaat voltijds 'in het werk van de Heer'.
 
1977: Oprichting van de Stichting ''Wat Zegt de Bijbel'', om christenen in hun geloofsontwikkeling te ondersteunen. Hieruit kwam later een keten van evangelische boekwinkels voort onder de naam 'De Fakkel'.
Regel 188 ⟶ 193:
1981: ontstaan van een vergadering in Heerde, voortgekomen uit die in Zwolle. Uitgeverij Medema verhuist naar Vaassen.
 
1982: de vijfde herziening van de Voorhoeve-vertaling van het Nieuwe Testament komt uit en gaat [[Telos-vertaling]] heten. Redactie van de herziening: J. Klein Haneveld, W.J. Ouweneel, H.P. Medema, G.H. Kramer.
 
In het begin van de jaren negentig schrijven de broeders Jaap en Johan Fijnvandraat, Henk Medema, Wim Ouweneel en Dato Steenhuis een brief over een ruzie over samenkomsten in Oostenrijk. De Vergadering in Duitsland wil daar Vergaderingen van maken, maar de Nederlandse broeders vinden dat te dwingend. De Duitsers stellen de bemoeienis niet op prijs. De verhouding met buitenlandse Vergaderingen raakt ernstig bekoeld. De genoemde broeders worden aangeduid als 'The Dutch Five'. De vijf broeders zijn het niet altijd eens, maar in de loop van de jaren negentig groeien ze uit elkaar. Dat komt door het charismatische gedachtegoed dat Ouweneel en Medema de Vergadering binnenbrengen. De broers Fijnvandraat moeten daar niets van hebben<supref>[3]Daniël Gillissen, ''Jaap Fijnvandraat (86) overleden'', nieuwsartikel op Nederlands Dagblad, 10 april 2013.</supref>.
 
1985: In Leeuwarden wordt de eerste Fakkelwinkel, een evangelische boekwinkel, geopend
Regel 196 ⟶ 201:
1988: De organisatie van jongens- en meisjeskampen wordt verenigd onder de naam ‘Oasekampen’. — Bijbelleraar en evangelist Jacob Klein Haneveld ontslaapt.
 
1990: In de zomer wordt een evangelisatorische tentoonstelling met een op ware grootte nagebouwde tabernakel georganiseerd<supref>In de volgende video legt evangelist en bijbelleraar Jaap Fijnvandraat de betekenis van de tabernakel en zijn onderdelen uit: [1https://www.youtube.com/watch?v=yspTxGHT2Js video] (duur 58 minuten, Youtube, upload op 16 mei 2013 door Hans Meijerink).</supref>. Deze ''Expo Exodus '90'' op het landgoed Rhederoord in Rheden trekt in 4 maanden zo'n 98000 bezoekers.
 
1991: Peter Jongenburger maakt een maquette van de tempel van Ezechiël (zie foto's in [https://www.youtube.com/watch?v=MevIhcfb8q0 video]).
 
1992: Ontstaan van een ('gesloten') tweede vergadering in Bolsward; sinds 1996 draagt de vergadering naar het vergaderlokaal de naam 'Het Keerpunt'.
Regel 206 ⟶ 211:
1993: Ontstaan van vergaderingen in Veenendaal en Barneveld, beide voortgekomen uit de vergadering in Amersfoort.
 
1995: H.L. (Henk) [[Hendrik Leendert Heijkoop|Heijkoop]], een bekende leraar, overlijdt. — De vergadering in Den Helder scheidt zich af van de "Nederlandse Vijf" (Jaap Fijnvandraat, Johan Fijnvandraat, Henk Medema, Wim Ouweneel, Dato Steenhuis) en hun thuisvergaderingen (Leeuwarden, Sneek, Apeldoorn, Utrecht en Nijverdal). — In november wordt in Aalsmeer het eerste 'Spoorzoekweekend' gehouden, een evenement voor tieners die God willen zoeken.  
1995: H.L. (Henk) Heijkoop, een bekende leraar, overlijdt.
 
De vergadering in Den Helder scheidt zich af van de "Nederlandse Vijf" (Jaap Fijnvandraat, Johan Fijnvandraat, Henk Medema, Wim Ouweneel, Dato Steenhuis) en hun thuisvergaderingen (Leeuwarden, Sneek, Apeldoorn, Utrecht en Nijverdal).
 
In november wordt in Aalsmeer het eerste 'Spoorzoekweekend' gehouden, een evenement voor tieners die God willen zoeken.  
 
1999: Ontstaan van een vergadering in Ede, voortgekomen uit die in Veenendaal.
Regel 227 ⟶ 228:
2010: het bijbelstudieblad Bodem houdt op te bestaan omdat er te weinig abonnees zijn.
 
2011: Eerste jeugdweekend van ''[http://www.meetanddiscover.nl/ Meet and Discover]''
 
2012: [[Jaap Fijnvandraat|J.G. (Jaap) Fijnvandraat]], een bekende leraar en evangelist, overlijdt. - Eerste jaarlijkse ééndaagse 'Zeeuwse bijbelstudieconferentie' in Oost-Souburg. - Eerste Eendagsconferentie in Hasselt (latere jaren in Zwolle), ter vervanging en opvolging van de jaarlijkse Grote Vergadering in Zwolle. - Uitgeverij Jongbloed, die in 2009 uitgeverij Medema overnam, stopt met de druk en uitgave van de [[Telos-vertaling]] van het Nieuwe Testament.
 
2013: [http://www.gracefoundation.nl/index.php?p=telos Grace Foundation] neemt de voorraad Telos-vertalingen van het Nieuwe Testament over en biedt ze voor een zeer lage prijs aan. De rechten van de vertaling zijn bij de Stichting Telos ondergebracht.
 
2014: In het voorjaar wordt de laatste 'Voorjaarsconferentie Amerongen' gehouden. In het najaar wordt besloten om met deze bijbelstudieconferentie, die 'levensveranderend leren' tot doel had, te stoppen wegens te weinig bezoekers. - Op 7 mei overlijdt de bekende zendelinge [[Heleen Voorhoeve]], dochter van Johannes Nicolaas Voorhoeve, in haar woonplaats in Tema, Egypte. - Op 26 november ontslaapt de Friese evangelist en bijbelleraar J. Ph. (Johan) Fijnvandraat op 91-jarige leeftijd. Hij was de broer van J.G. (Jaap) Fijnvandraat (overleden in 2012).
 
2015: Stichting Uit het Woord der Waarheid geeft begin 2015 een nieuw jeugdblad uit ''Volg Mij!.'' Het is gericht op jonggelovigen, die nog moeten groeien in het geloof, niet gelijk te stellen met jongeren. Het tijdschrift komt voort uit de samenwerking met het Duitse blad ''Folge mich nach''.
 
2016: Ontstaan van een vergadering in Urk. Een nieuwe herziene uitgave van de zangbundel ''Geestelijke Liederen'' verschijnt bij Uitgeverij Daniël te Zwolle.
 
2018: Heruitgave van de [[Telos-vertaling]].
 
== Meer informatie ==
De beweging heeft geen officiële website. De volgende sites zijn informatief en staan ten dienste van de vergaderingen in Nederland:
 
*[http://www.vergaderingvangelovigen.info/ www.VergaderingVanGelovigen.info]
*[http://www.vergadering.nu/ www.Vergadering.nu] - website van Harry Sleijster. Charismatische accenten; naar het oordeel van sommigen extreem-charismatisch.
*[http://www.oudesporen.nl/ www.OudeSporen.nl] - bestaat grotendeels uit gratis te downloaden bijbelstudiemateriaal (boeken en artikelen) van de laatste 25 jaar, onder meer de publicaties van Ger de Koning en Hugo Bouter. Ook herbergt de site het archief van het electronische magazine ''Rechtstreeks''.
* <nowiki>[http://uitzicht.net/</nowiki> Uitzicht.net] - website ten dienste van de behoudende en afgescheiden groep van de vergaderingen.
* <nowiki>[http://www.debijbelvoorjou.nl</nowiki> www.debijbelvoorjou.nl] is de jongerensite verbonden aan de Stichting Uit het Woord der Waarheid.
 
Tijdschriften voor bijbelstudie:
 
* ''Focus op de Bijbel'', uitgave van [http://www.focusopdebijbel.org/ Stichting Focus op de Bijbel] (Ommen). Betaald abonnement.
* ''Uit het Woord der Waarheid'', uitgave van [http://www.uithetwoordderwaarheid.nl/ Stichting Uit het Woord der Waarheid] (Aalten). Gratis abonnement.
* ''Rechtstreeks'', electronisch maandschrift. Gratis abonnement, verzending per e-mail. [http://www.oudesporen.nl/rechtstreeks.php Archief] op OudeSporen.nl
* Van 1858-2008 bestond het tijdschrift ''Bode des heils in Christus'' (later ''Bode van het heil in Christus''), archief deels op [http://www.bodedesheils.nl/ www.BodeDesHeils.nl]
 
Uitgeverijen in Nederland:
 
*[http://www.uithetwoordderwaarheid.nl/ Stichting Uit het Woord der Waarheid] (Aalten)
*[http://www.uitgeverijdaniel.nl/ Uitgeverij Daniel] (Zwolle)
*[http://www.ingrazigeweiden.nl/ Stichting In Grazige Weiden] (Den Helder)
 
Boekwinkels
 
*[http://www.fakkel.nl/ De Fakkel], www.fakkel.nl. Keten van christelijke boekwinkels.
*[https://www.de-bereeers.nl/ De Bereeërs], www-de-bereeers.nl
* zie hierboven ook bij ''Uitgeverijen in Nederland''
 
Antiquariaat
 
*[https://bijbelcommentaren.wordpress.com/ Bijbelcommentaren], bijbelcommentaren.wordpress.com, webantiquariaat van Jaco de Vries dat tweedehandsboeken uit de beweging van de broeders inneemt en gratis beschikbaar stelt.
 
Lezingen:
 
*[http://www.oudesporen.nl/artikelen.php?cat=audio OudeSporen.nl] bevat lezingen (geluidsbestanden) van Ger de Koning, Hugo Bouter, Gerard Kramer en Tony Jonathan.
*[https://onedrive.live.com/?authkey=%21AOMmghZ123bP6aU&id=CBDF1D296D699943%2110021&cid=CBDF1D296D699943 Mark Bijbelaudio] van Mark Dijcks bevat een omvangrijke collectie gedigitaliseerde lezingen van vóór 2000, inzonderheid uit de periode 1970-1990.
*[http://www.debijbelvoorjou.nl/bijbellezingen-mp3/ DeBijbelVoorJou.nl] bevat oude en recente lezingen (geluidsbestanden) van Jacob de Blaauw, Piet Boekling, Henk Brouwer, D.J. Bruijn, Cor Bruins, J. Ph. Buddingh, Jan van de Bijl, John van Dijk, M. van Duijn,  H.L. Heijkoop, J. Klein Haneveld, Jan de Jager, P. Jongenburger, Albert Nanninga, Erwin Luimes, Harmannus Medema, H. Moll, Evert Ouweneel, Udo Prinzen, Arend Remmers, J.C. Reumerman, K. Rot, Jan Rouw, M. Vogelsang, H. Wilts, Witkam, M.W. Zwart en anderen.
 
Bijbelstudieconferenties in Nederland:
 
* te Helvoirt: <nowiki>[http://www.OpenJeBijbelopenjebijbel.nl</nowiki> www.OpenJeBijbel.nl]
* te Voorburg: <nowiki>[http://www.bijbelstudieconferentie.nl/</nowiki> www.bijbelstudieconferentie.nl]
* te Oost-Souburg: <nowiki>[https://sites.google.com/site/zeeuwsebijbelstudieconferentie/< sites.google.com/nowiki>site/zeeuwsebijbelstudieconferentie]
* te Aalten: <nowiki>http://www.uithetwoordderwaarheid.nl/aanmelden-conferentie</nowiki>
 
Jeugdwerk in Nederland:
 
* <nowiki>[http://www.oasekampen.nl/</nowiki> www.oasekampen.nl] (9-25 jaar), kampen in Doetinchem georganiseerd door St. Oase.
* <nowiki>[http://www.christelijkejeugdkampen.nl</nowiki> www.christelijkejeugdkampen.nl], kampen in Laag Soeren georganiseerd door de St. Christelijke Jeugdkampen.
*[http://www.focusopdebijbel.org/clickout/link_spoorzoek.htm spoorzoek.nl] (12 - 16 jaar)
*[http://www.meetanddiscover.nl/ www.MeetAndDiscover.nl] (17 - 25 jaar)
* <nowiki>[http://www.christelijkjeugdwerk.nl</nowiki> www.christelijkjeugdwerk.nl]
*[http://www.rootsjeugdweekend.nl/ ROOTS-jeugdweekend (tieners)]
 
Engelstalig:
 
*[http://www.brethrenpedia.com/ www.BrethernPedia.com] - Website met encyclopedische informatie over de broederbeweging, personen en afzonderlijke vergaderingen.
* <nowiki>[http://www.biblecentre.org</nowiki> www.biblecentre.org] - Commentaren, lezingen, links enz.
* <nowiki>[http://www.stempublishing.com/</nowiki> www.stempublishing.com] - STEM ('Sound Teaching on Electronic Media') bevat geschriften van diverse schrijvers
* <nowiki>[http://bibletruthpublishers.com/</nowiki> bibletruthpublishers.com] - uitgeverij Bible truth Publisher (voorheen Bible Truth Depoit). Bevat ruim 50 duizend artikelen van 250 schrijvers (stand april 2013)
* <nowiki>[http://www.mybrethren.org/</nowiki>index.html www.mybrethren.org] - Website met biografisch-historische informatie.
 
Duits:
 
* <nowiki>[http://www.bruederbewegung.de</nowiki> www.bruederbewegung.de]
*[http://www.soundwords.de/ www.SoundWords.de] - artikelen en levensbeschrijvingen
 
Frans:
 
* <nowiki>[http://www.bibliquest.net/</nowiki> www.bibliquest.net] - Bijbelcommentaren en artikelen
 
Geschiedenis:
Regel 320 ⟶ 322:
Andreas Steinmeister: ''… ihr alle aber seid Brüder. Eine geschichtliche Darstellung der „Brüderbewegung“''. Daniel-Verlag, Lychen 2004
 
Over bekende broeders in de geschiedenis van de 'broederbeweging' informeert <nowiki>[http://www.bruederbewegung.de/personen/biografisches.html< www.bruederbewegung.de/nowiki>personen/biografisches.html]
 
== Voetnoten ==