Wekenfeest: verschil tussen versies

546 bytes verwijderd ,  15 dagen geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 4:
Het huidige ''Joodse'' Wekenfeest gaat terug op het Bijbelse Wekenfeest, maar is anders. Over het Joodse wekenfeest, zie [[Sjavoeot]].
 
'''<nowiki/>'Dag der eerstelingen'.''' De dag van het Wekenfeest wordt ook genoemd 'de dag der eerstelingen', Num. 28:26. <blockquote>{{BijbelversBVH|HoofdstukNaamBijbelboek=Numeri |Hoofdstuk=28|VersNummerVanaf_vers=26|Tot_vers=26}}(CP<ref name=":0">Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de Statenvertaling. </ref>) </blockquote>
 
'''<nowiki/>'Pinksteren'.''' Het wekenfeest werd later Pinksterfeest of [[Pinksteren (chr.)|Pinksteren]] genoemd. Pinksteren komt van het Griekse ''pentecoste'', vijftigste (dag), omdat het gehouden werd op de 50e dag geteld vanaf Eerstelingsgarve.
Regel 16:
'''Eerstelingen van de tarweoogst.''' De dag van het Wekenfeest is 'de dag der eerstelingen', Num. 28:26.
 
<blockquote>''{{BijbelversBVH|HoofdstukNaamBijbelboek=Numeri |Hoofdstuk=28|VersNummerVanaf_vers=26|Tot_vers=26}}''(CP<ref name=":0" />)</blockquote>
 
Evenals het feest der eerstelingsgarve was ook het feest der weken een feest der eerstelingen. Ging het bij het eerste feest om eerstelingen van de gersteoogst, bij het tweede feest ging het om eerstelingen van de tarweoogst.
Regel 42:
'''Gedachtenis'''. Het Wekenfeest behelst tevens een gedachtenis aan de geleden slavernij in Egypte (Deut 16:10-12).
 
'''Samenkomst, rustdag.''' Op de dag van het feest vond een heilige samenkomst plaats, die tevens een rustdag was, waarop geen dienstwerk verricht mocht worden (Lev. 23:21).<blockquote>''Nu 28:26 Insgelijks op den dag der eerstelingen, als gij een nieuw spijsoffer den HEERE zult offeren na uw weken, zult gij een heilige samenroeping hebben; geen dienstwerk zult gij doen. (SV)''</blockquote>'''Overige offers.''' Op de dag van de eerstelingen moesten behalve de genoemde offers, die het beweegoffer vergezelden, ook andere offers gebracht worden, Num. 28:27-31.<blockquote>''[[{{BVH|Bijbelboek=Numeri |Hoofdstuk=28]]:|Vanaf_vers=27 Dan zult gij den HEERE een brandoffer ten liefelijken reuk offeren: twee jonge varren, een ram, zeven eenjarige lammeren; Nu 28:28 En hun spijsoffer van meelbloem, met olie gemengd: drie tienden tot een var, twee tienden tot een ram; Nu 28:29 Tot elk een tiende tot een lam, tot die zeven lammeren toe; Nu 28:30 Een geitenbok, om voor u verzoening te doen. Nu 28:|Tot_vers=31 Behalve het gedurig brandoffer, en zijn spijsoffer, zult gij ze bereiden; zij zullen u volkomen zijn met hun drankofferen.''  (SV)}}</blockquote>Deze offers zijn precies dezelfde, in aard en aantal, als op elke dag van het feest van de Ongezuurde Broden en op de eerste dag van de maand (Nieuwemaansdag). Volgens Keil<ref>Aangehaald in: Karl August Dächsel; F P L C van Lingen; H van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Num. 28:27.</ref> werden ze ná het dagelijks morgenoffer ('het durig brandoffer en zijn spijsoffer', vers. 31) gebracht en vóór de offers die de aangeboden eerstelingen moesten begeleiden.
 
== Type en vervulling ==
'''Joden èn heidenen.''' Op de dag van het Wekenfeest (Pinksterdag) is de Heilige Geest neergedaald en zijn de gelovige discipelen samengevoegd tot één Lichaam. Zij waren het begin van de oogst. De gelovigen worden uit tweeën één: uit Joden en Grieken (heidenen) samengevoegd tot één geheel, tot een nieuwe mens.
 
'''Eerstelingen.''' Voorzover wij door het zaad van het evangeliewoord zijn voortgebracht en deel hebben aan de Heer Jezus, de Eersteling, zijn wij als gelovigen een eersteling van Gods schepselen. Wij vormen het eerste deel van de oogst.<blockquote>''Jak 1:18 Naar zijn wil heeft Hij ons voortgebracht door het woord van de waarheid, opdat wij in zekere zin een <u>eersteling</u> van zijn schepselen zouden zijn.'' (TELOS)</blockquote>'''Desem.''' De beweegbroden moesten gedesemd zijn. Desem of zuurdeeg spreekt van zonde. Ofschoon wij eerstelingen zijn, zijn we nog altijd behept met een zondige natuur. <blockquote>{{BijbelversBVH|HoofdstukNaamBijbelboek=Romeinen |Hoofdstuk=7|VersNummerVanaf_vers=18|Tot_vers=18}} </blockquote>
 
== Voetnoot ==