Westoever: verschil tussen versies

1.155 bytes toegevoegd ,  6 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
[[Bestand:We-map.png|thumb|711x711px|Kaart van de Westoever]]
De '''Westoever''' of ''Westelijke Jordaanoever'' of, in het Engels, ''Westbank,'' door Israël genoemd Judea en Samaria (in het Hebreeuws ''Jehoeda'' en ''Sjomron'') is een deel van het beloofde land Israël en vormt tevens het grootste grondgebied van de zogeheten Palestijnse gebieden. Samen met de Gazastrook zou het volgens vele naties de beoogde staat Palestina moeten vormen ('twee-staten-oplossing').
 
__TOC__
Regel 33:
In 1993 werden de Oslo-akkoorden gesloten en kreeg de in 1994 opgerichte Palestijnse Autoriteit onder leiding van Mahmoed Abbas beperkte autonomie in delen van de Westelijke Jordaanoever, die daarvoor werd ingedeeld in gebieden met een A-, B- of C-status:
* Gebied A (18% van het grondgebied, 55% van de populatie) waar de Palestijnse Autoriteit zowel het burgerlijk bestuur als het veiligheidstoezicht uitoefent. Omvat voornamelijk de steden.
* Gebied B (20%<ref>"Zowat 22%" volgens [https://brabosh.com/2018/02/23/pqpct-gmm-3/ Graf van Jozua (Joshua) in Samaria opnieuw gevandaliseerd met swastika’s], nieuwsbericht op Brabosh.com, 23 feb. 2018.</ref> van het grondgebied, 41% van de populatie) waar de Palestijnse Autoriteit het burgerlijk bestuur uitoefent met gedeeld Israëlisch-Palestijns veiligheidstoezicht. OmvatHet omvat voornamelijk platteland, met zo'n 440 Palestijnse dorpen en hun omliggende gebieden en geen Israëlische nederzettingen<ref>[https://brabosh.com/2018/02/23/pqpct-gmm-3/ Graf van Jozua (Joshua) in Samaria opnieuw gevandaliseerd met swastika’s], nieuwsbericht op Brabosh.com, 23 feb. 2018.</ref>.
* Gebied C (62% van het grondgebied, 4% van de bevolking) omvat alle Joodse nederzettingen, alsook de toegangswegen er naartoe en het grootste deel van de niet-bevolkte gebieden op de Westoever. Het gebied staat onder volledig Israëlisch veiligheidstoezicht en bijna volledig Israëlisch burgerlijk toezicht. Het gebied heeft vruchtbare en bronrijke gebieden. Het omvat land aan weerskanten van het Israëlische veiligheidshek en een brede strook langs de Jordaan; en land waarin sinds 1967 veel Israëlische nederzettingen waren gesticht. In 2017 wonen er zo’n 450.000 Joden en 90.000 Arabieren<ref>Volgens de Joodse minister van Justitie Ayelet Shaked, zie [https://brabosh.com/2017/02/18/pqpct-ecz-2/ Israëlische partijen dringen aan op annexatie van Area C in Judea en Samaria], Brabosh.com, bericht 18 feb. 2017.</ref>.
Over de status van Jeruzalem zou vijf jaar na de Oslo-akkoorden van 1993 onderhandeld worden.
Regel 58:
<youtube width="768" height="432">fwtaaTrnyZM</youtube><BR>
''Over de bouw van huizen door de Joden op in Judea en Samaria (Westoever). In deze video wordt gekeken naar het eigendom van de grond en de benodigde toestemming om te bouwen. De video is Hebreeuws gesproken, maar Engels en Nederlands ondertiteld. Geüpload door IsraelCNN op Youtube.com, 3 maart 2016.''
 
'''Verkrijging van land.''' De Turken, die eeuwenlang het land van Israël hebben geregeerd, hielden bij welk stukje land aan wie behoort. Als in het Turkse register staat dat een stuk land eigendom is van een Arabische inwoner, dan mag een Jood daar niet op bouwen. Gebeurt het 'landjepik' toch, dan moet het bouwsel worden afgebroken. Dit heeft geleid tot incidenten en rechtszaken, soms doordat niet alles duidelijk is in het Turkse register.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=0hoF6udEiDQ Juriste Jeanette Gabay over de vraag of Israël land heeft gestolen van Palestijnen]. Youtube.com: De Verkenners, 20 nov. 2023. Duur: 3 min. 39 sec.</ref>
 
== Veiligheidsafzetting ==