Westoever: verschil tussen versies

9 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 26:
* Gebied A (18% van het grondgebied, 55% van de populatie) waar de Palestijnse Autoriteit zowel het burgerlijk bestuur als het veiligheidstoezicht uitoefent. Omvat voornamelijk de steden.
* Gebied B (20% van het grondgebied, 41% van de populatie) waar de Palestijnse Autoriteit het burgerlijk bestuur uitoefent met gedeeld Israëlisch-Palestijns veiligheidstoezicht. Omvat voornamelijk platteland.
* Gebied C (62% van het grondgebied, 4% van de bevolking) onder volledig Israëlisch veiligheidstoezicht en bijna volledig Israëlisch burgerlijk toezicht. Met name vruchtbare en bronrijke gebieden. Omvat land aan weerskanten van de het Israëlische Westoeverbarrièreveiligheidshek en een brede strook langs de Jordaan; en land waarin sinds 1967 veel Israëlische nederzettingen waren gesticht.
Over de status van Jeruzalem zou vijf jaar na de Oslo-akkoorden van 1993 onderhandeld worden.
 
Regel 39:
In augustus 2005 werden samen met alle nederzettingen in de Gazastrook, 4 van de 150 nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever ontruimd. Tegelijkertijd werd door Israël het plan bekend gemaakt dat de nederzetting Betar Illit, die al meer dan 20.000 kolonisten had, datzelfde jaar nog uitgebreid zou worden met tenminste 235 woningen. Daarmee zou het deel gaan uitmaken van het nederzettingenblok Goesj Etsion. Dit was echter in strijd met de zogenoemde 'Roadmap' uit 2003, een vredesplan voorbereid door de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland, die de vorming van twee onafhankelijke staten beoogde. De VS had de Israëlische premier Ariël Sharon daarvóór ook al gewaarschuwd tegen verdere uitbreiding van de 150 nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. De Palestijnse Planning-minister Ghassan al-Khattib beschreef dit plan als een "''provocatie jegens het Palestijnse volk''"
 
== WestoeverbarrièreVeiligheidshek ==
Om zich te beschermen tegen zelfmoordaanslagen en beschietingen vanuit de Westelijke Jordaanoever besloot Israël om een scheidingshekveiligheidshek- en muur te bouwen. Deze Israëlische Westoeverbarrièrebarrière ligt deels op de grens van, deels diep in de Westelijke Jordaanoever.
 
Door de Palestijnen wordt dehet hek, dat deels een muur is, ook wel ''Sharon's Wall'' of ''Apartheidsmuur'' genoemd. Maar dankzij deze veiligheidsmaatregel is het aantal aanslagen aanzienlijk teruggelopen. DeHet muurhek en de vele controleposten hinderen het economisch verkeer vanuit de Westelijke Jordaanoever.
 
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bepaalde dat een gedeelte van het traject in strijd is met het internationaal recht, na een identiek advies van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag (2004). De motivering hiervoor is dat de Westoeverbarrière niet de groene lijn volgt maar diep in de Westelijke Jordaanoever snijdt waardoor Palestijns grondgebied bij Israël geannexeerd wordt. Het betreft vooral gebieden waar de muur om nederzettingen en religieuze plaatsen heen is gebouwd teneinde deze te beschermen en de toegang vanuit Israël gemakkelijker te maken. Palestijnse christenen en moslims maken er bezwaar tegen dat bepaalde religieuze plaatsen hiermee alleen door en voor joden worden geclaimd.