Wetenschap/Onvolkomenheid: verschil tussen versies

3.393 bytes toegevoegd ,  9 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(7 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 27:
== Hemel (heelal) ==
Nieuwe bevindingen kunnen bestaande fundamentele begrippen en wetten achterhalen.
''"Astronomen namen tot nu toe aan dat de donkere materie door zwaartekracht invloed uitoefent op gewone materie, waaruit alles op aarde bestaat. Het team van Zhao heeft nu ontdekt dat er waarschijnlijk nog een onbekende kracht in het spel is, die zorgt voor de wisselwerking tussen donkere en gewone materie. Als deze nieuwe factor inderdaad bestaat, moet het huidige begrip van zwaartekracht waarschijnlijk worden herzien. Ook de bekende wetten van Newton en Einstein gelden dan niet meer, aldus de universiteit." ''(Bron: Nieuwsbericht [http://www.nu.nl/wetenschap/2092930/mogelijk-nieuwe-kracht-gevonden-in-heelal.html ''Mogelijk nieuwe kracht gevonden in heelal'']'', ''op Nu.nl, 30 sept. 2009)
(Bron: Nieuwsbericht [http://www.nu.nl/wetenschap/2092930/mogelijk-nieuwe-kracht-gevonden-in-heelal.html ''Mogelijk nieuwe kracht gevonden in heelal'']'', ''op Nu.nl, 30 sept. 2009)
 
''"Europese wetenschappers hebben een opmerkelijke ster ontdekt, die volgens de gangbare theorie niet eens kan bestaan. Dat schrijven ze in een studie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Bron van de twijfel is de samenstelling van de ster, SDSS J102915+172927 genaamd. Die bestaat bijna geheel uit waterstof en helium. Zware metalen ontbreken, terwijl juist die volgens de theorie nodig zijn om een gaswolk in te dikken tot een ster. 'Het was verrassend om een ster te vinden in wat we het 'verboden gebied' noemen. Het betekent dat we onze modellen over het ontstaan van sterren misschien moeten herzien', zei de Duitse onderzoekster Elisabetta Caffau."''
(Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 31 dec. 2011)
 
''"Decennialang dachten sterrenkundigen wel zo'n beetje te weten hoeveel meer kleine, lichte sterren er in sterrenstelsels aanwezig zijn dan grote, zware sterren. Dit blijkt echter onjuist." ''(Bron: Nieuwsbericht [http://sterren-moeten-opnieuw-worden-geteld.html/ Sterren moeten opnieuw worden geteld] op Nu.nl, 21 aug. 2009)
(Bron: Nieuwsbericht [http://sterren-moeten-opnieuw-worden-geteld.html/ Sterren moeten opnieuw worden geteld] op Nu.nl, 21 aug. 2009)
 
''"De afstand van de aarde tot een zwart gat in de nabijheid van het sterrenbeeld Zwaan is ’slechts’ 7800 lichtjaar. Een lichtjaar is ongeveer 100.000 miljard kilometer. De afstand is veel kleiner dan deskundigen eerder dachten." ''(Bron: Nieuwsbericht [http://www.refdag.nl/artikel/1449808/ Zwart gat dichterbij dan gedacht], op RefDag.nl dd. 4 dec 2009)
(Bron: Nieuwsbericht [http://www.refdag.nl/artikel/1449808/ Zwart gat dichterbij dan gedacht], op RefDag.nl dd. 4 dec 2009)
 
''"Uit onderzoek van een in 1969 op aarde neergeplofte meteoriet blijkt dat de leeftijd van ons zonnestelsel een beetje lager is dan tot nog toe werd aangenomen. Het verschil is overigens klein: slechts 5 miljoen op de ruwweg 5 miljard jaar (Science Express, 31 december)." ''(Bron: nieuwsbericht [http://www.nu.nl/wetenschap/2154368/zonnestelsel-iets-jonger-dan-gedacht.html Zonnestelsel iets jonger dan gedacht], op Nu.nl 2 jan. 2010)
(Bron: nieuwsbericht [http://www.nu.nl/wetenschap/2154368/zonnestelsel-iets-jonger-dan-gedacht.html Zonnestelsel iets jonger dan gedacht], op Nu.nl 2 jan. 2010)
 
''"Een nieuw onderzoek naar het ontstaan van spiraalpatronen in sterrenstelsels zoals onze Melkweg zou grote gevolgen kunnen hebben voor de bestaande ideeën over de vorming van spiraalarmen. Sinds de jaren zestig gaan sterrenkundigen ervan uit dat spiraalarmen een golfeffect zijn, enigszins vergelijkbaar met de Mexicaanse golf in een voetbalstadion. (...) Volgens de onderzoekers migreren sterren binnen een spiraalstelsel veel gemakkelijker dan tot nog toe werd gedacht."'' (Bron: [http://www.nu.nl/wetenschap/2497101/spiraalstructuur-in-sterrenstelsels-andere-wijze-verklaard.html Spiraalstructuur in sterrenstelsels op andere wijze verklaard], nieuwsbericht op Nu.nl, 21 april 2011.
(Bron: [http://www.nu.nl/wetenschap/2497101/spiraalstructuur-in-sterrenstelsels-andere-wijze-verklaard.html Spiraalstructuur in sterrenstelsels op andere wijze verklaard], nieuwsbericht op Nu.nl, 21 april 2011.
 
"''De achterzijde van de maan is langer vulkanisch actief geweest dan tot nu toe was aangenomen. Dat blijkt uit metingen van de Japanse maanverkenner Kaguya die vrijdag gepubliceerd zijn in het Amerikaanse weekblad Science''" (Bron: Nieuwsbericht uit 2009)
(Bron: Nieuwsbericht uit 2009)
 
''"Er is geen 'piek van eeuwig licht' op de maan. Dat blijkt uit precisiemetingen van de Japanse maanverkenner Kaguya. Voorheen werd aangenomen dat de bergpiek continu beschenen werd door de zon. Dit werd gezien als belangrijk gegeven voor een eventueel bemande maanbasis. Op deze berg zou dan op elk moment energie kunnen worden geput uit het eeuwige zonlicht." ''(Bron: Nieuwsbericht [http://www.nu.nl/wetenschap/1928143/geen-eeuwig-zonlicht-op-de-maan.html ''Geen eeuwig zonlicht op de maan'']'', ''op Nu.nl, 6 maart 2009)
(Bron: Nieuwsbericht [http://www.nu.nl/wetenschap/1928143/geen-eeuwig-zonlicht-op-de-maan.html ''Geen eeuwig zonlicht op de maan'']'', ''op Nu.nl, 6 maart 2009)
 
''"Sterrenkundigen hebben een planeet ontdekt die binnen een miljoen jaar is ontstaan - veel sneller dan de gebruikelijke theorieën over planeetvorming voorspellen." ''
(Bron: Nieuwsbericht [http://www.nu.nl/wetenschap/2220177/extreem-jonge-planeet-ontdekt.html Extreem jonge planeet ontdekt], op Nu.nl dd. 6 april 2010.
Een internationale groep wetenschappers maakte in januari 2013 bekend het grootste stelsel in het heelal ooit gevonden te hebben. Het gigantische stelsel bleek maar liefst 4 miljard lichtjaar in doorsnee is, dat is 40.000 keer zo groot als onze Melkweg.'' ''
''"De ontdekte quasargroep tart wat wetenschappers voor mogelijk hielden. Sterrenkundigen dachten dat stelsels nooit zo groot zouden kunnen worden. ... 'we kunnen zeker zeggen dat dit de grootste structuur is die ooit in het heelal is gezien. Dit is opwindend, zeker omdat het ingaat tegen onze kennis van het universum', zegt de Britse hoogleraar Roger Clowes in een verklaring." ''(Bron: Nieuwsbericht [http://www.nu.nl/wetenschap/3001444/astronomen-ontdekken-gigantisch-stelsel-in-heelal.html Astronomen ontdekken gigantisch stelsel in heelal], op Nu.nl, 11 jan. 2013)
(Bron: Nieuwsbericht [http://www.nu.nl/wetenschap/3001444/astronomen-ontdekken-gigantisch-stelsel-in-heelal.html Astronomen ontdekken gigantisch stelsel in heelal], op Nu.nl, 11 jan. 2013)
 
"''Telescopen hebben voor het eerst waargenomen dat een reuzenplaneet heel ver van zijn ster ontstaat. Dat zou eigenlijk niet moeten kunnen, dus nu moeten astronomen opnieuw nagaan hoe planeten ontstaan.''"
(Bron: WIBnet.nl, [https://wibnet.nl/heelal/exoplaneten/we-moeten-de-leerboeken-herschrijven-onmogelijke-planeet-weerlegt-theorieen-van-astronomen nieuwsbericht] dd, 22 jan. 2023
 
== Zee ==
Regel 77 ⟶ 88:
 
''"De moderne mens heeft meer genetische overeenkomsten met Neanderthalers dan werd aangenomen. Dat blijkt uit een nieuwe manier om DNA te analyseren."'' (Bron: [http://www.nu.nl/wetenschap/3748035/bijmenging-neanderthalers-in-moderne-mens-groter-dan-gedacht.html Bijmenging Neanderthalers in moderne mens groter dan gedacht], nieuwsbericht op Nu.nl, 9 april 2014.)
 
=== Sexeverschil ===
''"Hersenwetenschappers schrijven de man- vrouw verschillen zonder aarzeling toe aan de aan-of afwezigheid van testosteron in de baarmoeder. Deze testosterontheorie  verkondigen zij als een  wetenschappelijk feit. Dat nu betwist Rebecca Jordan-Young, Amerikaans epidemioloog, die recent te gast was aan onze universiteit.  In haar boek Brain Storm legt ze uit dat de 300 belangrijkste onderzoekers naar de testosterontheorie, waaronder die van Swaab, elkaar tegenspreken en dat de wetenschappers onderzoeken die niet in hun straatje passen negeren (1). Ze doen alsof opvoeding en levenservaringen voor man-vrouw verschillen onbelangrijk zijn en dat lijkt mij terechte kritiek."'' (Bron: Toine Lagro-Janssen, [http://www.umcn.nl/Research/Departments/medischevrouwenstudies/Documents/Wat%20doen%20we%20als%20het%20een%20meisje%20is.pdf Wat doen we als het een meisje is]? Column, datum onbekend)
 
=== Hersenen, geheugen ===
Regel 85 ⟶ 99:
''"Een jarenlang gangbare theorie kan op de schop: ons kortetermijngeheugen beperkt zich niet tot het onthouden van vier tot zeven dingen tegelijk. Baanbrekend onderzoek toont aan dat we veel meer elementen tegelijk kunnen onthouden."'' (Bron: [http://www.nu.nl/wetenschap/2830391/kortetermijngeheugen-flexibeler-dan-gedacht.html Kortetermijngeheugen flexibeler dan gedacht], Nu.nl, nieuwsbericht van 8 juni 2012.)
 
=== SexeverschilZwezerik ===
De zwezerik "werd vrijwel nutteloos geacht, maar nu lijkt het te beschermen tegen kanker. (...) Er zijn namelijk aanwijzingen gevonden dat de zwezerik – in tegenstelling tot wat wetenschappers en artsen lang dachten – tóch een belangrijke rol speelt in de gezondheid van volwassen mensen."<ref>[https://scientias.nl/dit-orgaan-in-jouw-lijf-werd-vrijwel-nutteloos-geacht-maar-nu-lijkt-het-te-beschermen-tegen-kanker/ Dit orgaan in jouw lijf werd vrijwel nutteloos geacht, maar nu lijkt het te beschermen tegen kanker], Scientias.nl, 14 aug. 2023.</ref>
''"Hersenwetenschappers schrijven de man- vrouw verschillen zonder aarzeling toe aan de aan-of afwezigheid van testosteron in de baarmoeder. Deze testosterontheorie  verkondigen zij als een  wetenschappelijk feit. Dat nu betwist Rebecca Jordan-Young, Amerikaans epidemioloog, die recent te gast was aan onze universiteit.  In haar boek Brain Storm legt ze uit dat de 300 belangrijkste onderzoekers naar de testosterontheorie, waaronder die van Swaab, elkaar tegenspreken en dat de wetenschappers onderzoeken die niet in hun straatje passen negeren (1). Ze doen alsof opvoeding en levenservaringen voor man-vrouw verschillen onbelangrijk zijn en dat lijkt mij terechte kritiek."'' (Bron: Toine Lagro-Janssen, [http://www.umcn.nl/Research/Departments/medischevrouwenstudies/Documents/Wat%20doen%20we%20als%20het%20een%20meisje%20is.pdf Wat doen we als het een meisje is]? Column, datum onbekend)
 
=== Religie ===
''"De meeste Nederlanders zijn en blijven in religieus opzicht 'ietsist'. Dat zag menig socioloog niet aankomen. Geïnspireerd door ontkerkelijking en ontzuiling zagen wetenschappers religie lange tijd als verdwijnend fenomeen. Maar voor elke kerkganger die verdwijnt, komt niet automatisch een ongelovige terug."'' (Uit: [http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/2438326/2011/05/28/Kerkganger-verdwijnt-ietsist-is-blijver.dhtml Kerkganger verdwijnt, ietsist is blijver], nieuwsartikel op Trouw.nl, 28 mei 2011)
 
=== Ziekte ===
Regel 96 ⟶ 107:
''"Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat één vaccinatie tegen de Mexicaanse griep voldoende is om een volwassene te beschermen. Tot nog toe werd gedacht dat daarvoor twee vaccinaties nodig waren." ''(Nederlandse Omroepstichting (NOS), nieuwsbericht 11 sept. 2009)
 
=== VerledenReligie ===
''"De meeste Nederlanders zijn en blijven in religieus opzicht 'ietsist'. Dat zag menig socioloog niet aankomen. Geïnspireerd door ontkerkelijking en ontzuiling zagen wetenschappers religie lange tijd als verdwijnend fenomeen. Maar voor elke kerkganger die verdwijnt, komt niet automatisch een ongelovige terug."'' (Uit: [http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/2438326/2011/05/28/Kerkganger-verdwijnt-ietsist-is-blijver.dhtml Kerkganger verdwijnt, ietsist is blijver], nieuwsartikel op Trouw.nl, 28 mei 2011)
''"De mensheid heeft paarden veel eerder gedomesticeerd dan tot nu toe werd aangenomen. Onderzoekers van de Universiteit van Exeter hebben daarvoor aanwijzingen gevonden in het Oeral-gebergte in Noord-Kazachstan. Daar bleek uit opgravingen dat 5.500 jaar geleden al paarden werden gebruikt om te berijden, om te melken of te eten. Dat is duizend jaar eerder dan altijd werd gedacht. De ontdekking heeft ook gevolgen voor het denken over de ontwikkeling van vroege culturen."'' (Bron: Nieuwsbericht Radio Nederland Wereldomroep, 6 mrt 2009)
 
=== ReligieVerleden ===
''"De Neanderthalers zijn niet de oudste bewoners van het gebied dat we nu Nederland noemen. Eerder leefde er een andere primitieve mensensoort, zo blijkt uit onderzoek van TNO. Het onderzoeksinstituut heeft vuurstenen werktuigen die in Woerden zijn gevonden opnieuw gedateerd. De werktuigen bleken zeker 370.000 jaar oud te zijn, zo meldt het populair-wetenschappelijke maandblad NWT Natuurwetenschap & Techniek. Eerder werd ervan uitgegaan dat ze 250.000 tot 300.000 jaar oud zijn. Nu blijkt dat ze waarschijnlijk zijn gemaakt door de voorloper van de Neanderthaler, de Homo heidelbergensis." ''(Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 25 maart 2010)
"''Tot nu toe dachten wetenschappers dat er erg veel CO2 in de atmosfeer zat in het vroege Devoon circa 400 miljoen jaar geleden en dat met de opkomst van de eerste bomen en bossen het CO2-niveau enorm afnam. Tegelijkertijd zou het klimaat op aarde flink zijn afgekoeld. Maar dat blijkt allemaal niet te kloppen''."
(Scientias.nl, nieuwsbericht dd. 24 dec. 2022<ref>Bron: https://scientias.nl/veel-minder-co2-dan-gedacht-in-atmosfeer-400-miljoen-jaar-geleden-zet-klimaatmodellen-op-zijn-kop/ Nieuwsbericht 24 dec. 2022.</ref>)
 
''"De mensheid heeft paarden veel eerder gedomesticeerd dan tot nu toe werd aangenomen. Onderzoekers van de Universiteit van Exeter hebben daarvoor aanwijzingen gevonden in het Oeral-gebergte in Noord-Kazachstan. Daar bleek uit opgravingen dat 5.500 jaar geleden al paarden werden gebruikt om te berijden, om te melken of te eten. Dat is duizend jaar eerder dan altijd werd gedacht. De ontdekking heeft ook gevolgen voor het denken over de ontwikkeling van vroege culturen."'' (Bron: Nieuwsbericht Radio Nederland Wereldomroep, 6 mrt 2009)
(Nieuwsbericht Radio Nederland Wereldomroep, 6 mrt 2009)
 
''"De Neanderthalers zijn niet de oudste bewoners van het gebied dat we nu Nederland noemen. Eerder leefde er een andere primitieve mensensoort, zo blijkt uit onderzoek van TNO. Het onderzoeksinstituut heeft vuurstenen werktuigen die in Woerden zijn gevonden opnieuw gedateerd. De werktuigen bleken zeker 370.000 jaar oud te zijn, zo meldt het populair-wetenschappelijke maandblad NWT Natuurwetenschap & Techniek. Eerder werd ervan uitgegaan dat ze 250.000 tot 300.000 jaar oud zijn. Nu blijkt dat ze waarschijnlijk zijn gemaakt door de voorloper van de Neanderthaler, de Homo heidelbergensis." ''(Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 25 maart 2010)
(Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 25 maart 2010)
 
"''Over het algemeen wordt gedacht dat het Neolithicum een vreedzame periode was. Maar een nieuwe studie bewijst nu het tegendeel. Onderzoekers hebben namelijk verschillende grafvelden opgegraven, waar gewelddadig verwonde vroege boeren ter ruste zijn gelegd. Het betekent dat we onze opvattingen over het Neolithicum mogelijk moeten herzien.''"
(Scientas.nl, [https://scientias.nl/eerste-boeren-waren-weinig-vreedzaam-zo-blijkt-uit-analyse-van-meer-dan-2300-skeletten/ bericht] dd. 23 jan. 2023)
 
"''Neanderthalers hadden een veel groter talent voor samenwerking dan wetenschappers tot nu toe dachten, blijkt uit een nieuwe studie. (...) Niet alleen was de vroege mens in grotere groepen actief dan eerder gedacht, ook verbleef hij langer op één plek dan tot dusver werd aangenomen. (...) ... de neanderthaler, die zo'n twintig jaar geleden in onze ogen nog een dom, primitief oermens was.''"
(NOS.nl, [https://nos.nl/artikel/2462126-neanderthalers-werkten-verrassend-samen-bij-de-jacht-op-kolossale-olifant bericht] dd. 1 feb. 2023)
 
"''De mensheid zoent mogelijk veel langer dan eerst gedacht werd. Historisch onderzoek wijst uit dat de oude Mesopotamiërs dat waarschijnlijk 4.500 jaar geleden al deden. Eerder gevonden bewijs stamt uit het India van 3.500 jaar geleden''."
(NU.nl, [https://www.nu.nl/wetenschap/6264282/mensen-zoenen-waarschijnlijk-al-zeker-duizend-jaar-langer-dan-gedacht.html bericht] dd. 19 mei 2023.
 
=== Fossielen ===
''"Paleoantropologen moeten het doen met weinig, vaak fragmentaire fossielen, die daardoor moeilijk te interpreteren zijn. Bovendien zetten nieuwe vondsten de bestaande meningen vaak weer op hun kop. Ook deelt niet iedereen dezelfde visie."'' (Bron: [http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i004123.html Evolutie van de mens in vier fasen], evolutionistisch artikel op Natuurinformatie.nl)
 
''‘Daaruit komt naar voren dat de Ediacaraanse organismen complexer in elkaar zaten en complexere ecosystemen vormden dan eerder aangenomen.’''
(Bron: [https://www.volkskrant.nl/wetenschap/stammen-wij-af-van-de-blobwezens-van-een-half-miljard-jaar-geleden-zou-zomaar-kunnen~b625577d/ Stammen wij af van de blobwezens van een half miljard jaar geleden? Zou zomaar kunnen], op: Volkskrant.nl, 1 juli 2022. Paleontologisch nieuwsbericht.)
 
''"Dinosauriërs waren mogelijk veel minder massief en zwaar dan wetenschappers tot nu toe aannamen. (...) Onderzoekers van Colorado State University hebben naar eigen zeggen grote fouten ontdekt in de modellen die wetenschappers op dit moment gebruiken om de lichaamsmassa van dinosaurussen te berekenen,... Als gevolg van de rekenfouten zou het lichaamsgewicht van grote dinosauriërs zoals de Brontosaurus totaal verkeerd zijn ingeschat. Mogelijk had het dier een gewicht van 18 ton, in plaats van 35 ton zoals tot nu toe werd aangenomen. Ook de Tyrannosaurus Rex was waarschijnlijk veel lichter en wendbaarder dan wetenschappers tot nu toe dachten. “Paleontologen hebben 25 jaar lang een statistisch model gebruikt om het lichaamsgewicht van dinosaurussen in te schatten”, zegt hoofdonderzoeker Gary Packard in The Sunday Times. “Maar door de onderliggende gegevens van dat model te onderzoeken, zijn wij tot de conclusie gekomen dat er serieuze fouten in de rekenmethode zitten. Sommige grote dinosauriërs waren waarschijnlijk maar half zo zwaar als tot nu toe werd aangenomen.” De fouten in de rekenmodellen voor lichaamsgewicht hebben volgens de onderzoekers ook geleid tot verkeerde theorieën over de voeding en bewegingen van dinosaurussen."''