Wetenschap: verschil tussen versies

4.273 bytes toegevoegd ,  5 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(7 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 5:
In onze wereld staat 'de wetenschap', in alle drie betekenissen van het woord, hoog aangeschreven als bron van en weg tot kennis en dus waarheid.
 
Beoefenaren van de wetenschap streven naar kennis van God (theologie) en Zijn [[Schepping]] (natuur- en menswetenschappen), en de nuttige toepassing van die kennis. In de middeleeuwen was theologie, de wetenschap aangaande God, de koningin der wetenschappen. In de 18e eeuw, het tijdperk van de zogenaamde Verlichting, veranderde dat. De Verlichting had een antikerkelijke en antigodsdienstige achtergrond. Er ontstond een worsteling tussen theologie en andere wetenschappen. Tegenwoordig wordt de term 'wetenschap' overwegend gebruikt voor kennis van de schepping (kosmos, natuur, mens). De wetenschappelijke bezigheid is gericht op weten hoe de wereld in elkaar zit, hoe de wereld werkt. In de Angelsaksische wereld wordt de term 'science' overwegend toegepast op natuurwetenschap (astronomie, fysica, scheikunde, biologie e.d.). 
 
'''Objecten in het heden of verleden.''' Sommige wetenschappen, zoals de natuurkunde en de scheikunde, bestuderen verschijnselen in het ''heden''. Andere, zoals de wetenschap der geschiedenis, houden zich met het verleden''' '''bezig, door de studie van overblijfselen en overleveringen uit dat verleden. Sommige wetenschappen, zoals de anthropologie (menskunde), geologie, de biologie en de astronomie, houden zich met heden èn verleden bezig. De geologie bijvoorbeeld is natuurwetenschap, die de hedendaagse aarde bestudeert, en geschiedwetenschap, die zich een beeld vormt van de geschiedenis van de aardkorst. De biologie is studie van de levende natuur en studie van de ontwikkeling van het leven. Een historische wetenschap gaat uiteraard anders te werk dan een wetenschap die uitpluist hoe thans waarneembare verschijnselen werken. De [[evolutietheorie]] zegt iets over de historische ontwikkeling van het leven op aarde en is in zoverre geschiedwetenschap. De tegenovergestelde creatietheorie (de theorie van het [[creationisme]]) is eveneens geschiedwetenschap. 
Regel 28:
 
== Wetenschap en God ==
God is geen voorwerp ''in'' de natuur en daarom geen voorwerp van de studie van de natuur. Hij is de grond en de oorsprong ''van'' de natuur. De grond van de wereld is geen ding binnen de wereld.
 
God is de schepper van de hemel met zijn talloze lichamen en van de aarde met haar volheid en verscheidenheid van levensvormen. Wie wetenschap beoefent bestudeert vaak, bewust of ongeweten, de ''werken'' van God. De werken van God zijn groot en niet zelden verbazend ingewikkeld, zoals het [[Afweer|afweersysteem]] van ons lichaam.<blockquote>''Ps 111:2  De werken van de HEERE zijn groot, gimel zij worden onderzocht door allen die er vreugde in vinden''. ''daleth'' (HSV)</blockquote>De woorden van dit vers, uitgenomen de Hebreeuwse letternamen Gimel en Daleth, staan boven de hoofdingang van het '[https://en.wikipedia.org/wiki/Cavendish_Laboratory Cavendish Laboratory]', de afdeling natuurkunde van de beroemde Universiteit van Cambridge<ref>Zie https://www.faraday.cam.ac.uk/churches/church-resources/posts/172/</ref>.
 
Regel 33 ⟶ 35:
 
Om Gods werken te leren kennen, mogen wij vragen om verstand en inzicht. De Universiteit van Utrecht, opgericht in 1636, heeft als zinspreuk 'Zon der gerechtigheid verlicht ons'<ref>Zie https://www.uu.nl/organisatie/academiegebouw/over-het-academiegebouw/historie-0</ref>. Dit is een bede aan God/Christus<ref>De Heer Jezus wordt in de Bijbel aangeduid als 'de zon der gerechtigheid'. Deze zon zal eens in de wereld opgaan bij de wederkomst van de Heer. </ref> om inzicht. Het motto van de beroemde Universiteit van Oxford is sinds de 17e eeuw 'De Heer is mijn licht'<ref>Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Dominus_illuminatio_mea</ref>.
 
In de moderne seculiere wetenschap is het onbehoorlijk om God als verklarende factor te noemen.
 
Het is echter toelaatbaar om iets dat al heel lang onverklaarbaar is voorlopig te verklaren uit de werkzaamheid van God. Is er een natuurlijke verklaring gevonden, dan moet de bovennatuurlijke verklaring worden ingetrokken. De fijnafstemming in het heelal mag, volgens de wetenschappelijke methodologie, voorlopig worden verklaard uit God, maar moet worden opgegeven voor een natuurlijke verklaring zodra deze gevonden wordt. Hiertegen kan worden ingebracht dat God alleen ter verklaring wordt genoemd bij gaten in onze kennis; God is dan een "God van de hiaten" (Eng. "God of the gaps").
"''Als je wetenschap diep genoeg en lang genoeg bestudeert, zal het je dwingen om in God te geloven''." — William Thomson, ook bekend als William Kelvin, een van de belangrijkste natuurwetenschappers van de 19e eeuw.
 
"''Het nageslacht zal op een dag lachen om de dwaasheid van moderne materialistische filosofen. Hoe meer ik de natuur bestudeer, hoe meer ik verbaasd sta over het werk van de Schepper. Ik bid terwijl ik bezig ben met mijn werk in het laboratorium.''" — Louis Pasteur (1822-1895), Franse scheikundige, natuurkundige, biochemicus en medegrondlegger van de medische microbiologie.<ref>''The Literary Digest'' (1902), aangehaald door het Facebook-account The realist guide to religion and secience, [https://www.facebook.com/realistguide/posts/pfbid0rFS8L8nhspGz1kkMeDtCfkDnpwXkQCkeg155mtW5VpbeptJbfH5toaQoeXfghWNZl 26 nov. 2023].</ref>
 
== Onvolkomen ==
Regel 55 ⟶ 64:
Hij oordeelde dat veel wetenschappelijke standpunten politiek waren gemotiveerd.<ref>[https://www.volkskrant.nl/mensen/arthur-rorsch-was-een-vooraanstaand-wetenschapsman-en-scepticus~b53f7fbc/ Arthur Rörsch was een vooraanstaand wetenschapsman en scepticus], op: Volkskrant.nl, 10 aug. 2020. Artikel is in te zien via Archive.ph. </ref>
 
==Wetenschap en christendomchristen(dom)==
 
=== Geschiedenis ===
Regel 65 ⟶ 74:
 
De vroege pioniers van de moderne wetenschap, als Galileo, Kepler en Newton, geloofden allen in God, de Schepper van hemel en aarde, natuur en mens. Mensen werden wetenschappers omdat ze wetmatigheden in de natuur verwachten en zij verwachten die omdat zij geloofden aan een goddelijke Wetgever.
 
=== Onwetendheid van ongelovige wetenschappers ===
Het heeft God behaagd om de wijsheid van wijzen en verstandigen, hen die in deze wereld wijs en verstandig worden geacht, waaronder (van God onafhankelijke) wetenschappers, te beschamen. <blockquote>''Jer 8:9  De wijzen zijn beschaamd, verschrikt en gevangen; ziet, zij hebben des HEEREN woord verworpen, wat wijsheid zouden zij dan hebben?'' (SV)</blockquote>De 'wijzen en verstandigen' onder Jezus' tijdgenoten waren farizeeën en Schriftgeleerden. Zij miskenden Jezus en zijn voorloper Johannes de Doper. <blockquote>''Mt 11:25 In die tijd antwoordde Jezus en zei: Ik prijs U, Vader, Heer van de hemel en van de aarde, dat U deze dingen voor wijzen en verstandigen hebt verborgen en ze aan kleine kinderen hebt geopenbaard. Mt 11:26  Ja Vader, want zo is het een welbehagen geweest voor U. Mt 11:27  Alles is Mij overgegeven door mijn Vader; en niemand kent de Zoon dan de Vader, en niemand kent de Vader dan de Zoon, en hij aan wie de Zoon Hem wil openbaren.'' (Telos)</blockquote>
 
=== Twistzaken ===
Regel 88 ⟶ 100:
Hoe gaat men om met een conflict op het nieuwe van de wetenschap? Als er een conflict is tussen de uitspraken van de niet-theologische wetenschap en de uitspraken van de theologische wetenschap, dan kiezen sommigen de kant van de niet-theologische wetenschap; anderen de kant van de theologische wetenschap.
 
Een derde standpunt maakt een boedelscheiding: de theologie heeft een ander voorwerp van studie dan de niet-theologische wetenschappen. De natuurwetenschap vertelt ons hoe de hemelen 'gaan' ("how the heavens go"), terwijl de theologie ons vertelt hoe naar de hemel te gaan ("how to go to heaven"). De natuurwetenschap vertelt ons over de ouderdom van rotsen ("the age of rocks") en de theologie vertelt ons over de rots der eeuwen ("the Rock of ages).<ref name=":1" />
 
Welk standpunt men ook inneemt, wanneer de wetenschap Gods woord tegenspreekt, krijgt de Bijbel altijd, vroeg of laat, gelijk. In de dagen van Jeremia sprak het overblijfsel van Juda Gods woord tegen. God antwoordde: <blockquote>''Jer 44:28  ... En heel het overblijfsel van Juda, dat naar het land Egypte gekomen is om daar als vreemdeling te verblijven, zal weten wiens woord standhoudt, het Mijne of het hunne.'' (HSV)</blockquote>
 
== Wetenschap en atheïsme ==
{| class="wikitable" style="border:1; float:right; width: 25%; margin-left: 20px;"
| style="padding: 15px;" |'''Dank aan God in proefschrift'''
Regel 110 ⟶ 126:
Het is beschamend dat zoveel wetenschappers, ondanks hun geleerdheid en onderzoekscapaciteit, geen oog hebben voor het feit dat de wereld een schepping van God is, en niet opmerken de goddelijke intelligentie die de wetten en structuren van de natuur ons tonen.
 
'''God uitgesloten.''' In de ''beschrijving'' en ''verklaring'' van verschijnselen wordt God buitengesloten. De schepping wordt beschreven en verklaard zonder de Schepper. Het is alsof een schilderij van Rembrandt beschreven en verklaard wordt in termen van kleuren, lijnen, penselen, canvas e.d., zonder te verwijzen naar, laat staan waardering te hebben voor, de schilder (Rembrandt). En het is alsof een pianoconcert beschreven en geanalyseerd wordt in termen van de piano (het instrument met zijn klanken, aanslag, toetsen, pedalen, snaren, enz.), zonder te rekenen met de pianist
 
De ''reden'' van de uitsluiting is dat uitspraken met 'God' niet door onderzoekers onderling getoetst kunnen worden. Niet iedereen erkent de Heilige Schrift als bron van kennis over de mens, de natuur en de geschiedenis. En waar onenigheid is over de geldigheid van een kennisbron, daar is een beroep op die bron niet voor iedereen aanvaardbaar. Alleen de rede (waarneming en denken) is voor iedereen, gelovig of niet, aanvaardbaar.
 
Maar God uitsluiten uit beschrijving en verklaring is als het beschrijven en verklaren van een schilderij van de beroemde Rembrandt zonder de schilder te noemen: men beschrijft en verklaart in termen van kleuren, lijnen, penselen, canvas e.d., zonder te verwijzen naar, laat staan waardering te hebben voor, de schilder (Rembrandt). Godloos beschrijven en verklaren is ook alsof een pianoconcert beschreven en geanalyseerd wordt in termen van de piano (het instrument met zijn klanken, aanslag, toetsen, pedalen, snaren, enz.), zonder te rekenen met de pianist. 
 
'''Moedwillige uitsluiting.''' De uitsluiting van God uit het wetenschappelijk beschrijven en verklaren is moedwillig. De apostel Petrus merkt op dat in de laatste dagen spottende mensen zullen zijn die er niet van willen weten dat hemel en aarde door Gods woord geschapen zijn en dat de aarde door de zondvloed overstroomd is. In de huidige wetenschap is geen plaats meer voor de denkbeelden van een schepping (door God) en een wereldwijde zondvloed (Gods straf).  <blockquote>''2Pe 3:5 Want moedwillig is hun dit onbekend, dat door het woord van God de hemelen van oudsher waren en een aarde bestaande uit water en door water,'' ''2Pe 3:6 waardoor de toenmalige wereld, door water overstroomd, vergaan is. 2Pe 3:7 Maar de tegenwoordige hemelen en de aarde zijn door hetzelfde woord opgespaard voor het vuur en worden bewaard tot de dag van het oordeel en van de ondergang van de goddeloze mensen.'' (TELOS)</blockquote>'''Gevolg.''' Het gevolg van het methodologisch atheïsme is een (wetenschappelijk) wereldbeeld waarin God ontbreekt. Dit bevordert in de maatschappij een denken en doen waarin met God niet gerekend wordt, waarin Hij niet gevreesd en geëerd wordt. De goddeloosheid in het wetenschappelijk denken en spreken, in het hogere denken van de maatschappij, leidt tot goddeloosheid in denken en handelen in de samenleving. 
Regel 126 ⟶ 146:
P. de Vries, M.J. de Vries, W. de Vries, ''Woord & wetenschap. Goddelijke openbaring versus menselijk inzicht'' (2020).
 
[https://www.youtube.com/watch?v=C18j3v_BUkI Interview - Reinier van den Berg (Hour of Power)]. Youtube.com: Hour of Power NL, 3 sept. 2023. Duur: 16 min. 54 sec. Gesprek van Jan van den Bosch met [https://nl.wikipedia.org/wiki/Reinier_van_den_Berg Reinier van den Berg], onder andere over geloof en wetenschap.
 
=== Engelstalig ===
[https://www.youtube.com/watch?v=QNGLZvtRoiU Jewish scientist (James Tour) makes the greatest Jewish discovery!!] Youtube.com: One For Israël Ministry, 28 mei 2018. Engels gesproken. Duur: 8 minuten. Getuigenis van de Joodse topwetenschapper James Tour, die de Messias van Israël leerde kennen, een religieuze ervaring had.
 
== Zie ook ==
[[Onvolkomenheid van de wetenschap]]
 
==Bronnen==