Wetenschap: verschil tussen versies

1.229 bytes toegevoegd ,  5 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 5:
In onze wereld staat 'de wetenschap', in alle drie betekenissen van het woord, hoog aangeschreven als bron van en weg tot kennis en dus waarheid.
 
Beoefenaren van de wetenschap streven naar kennis van God (theologie) en Zijn [[Schepping]] (natuur- en menswetenschappen), en de nuttige toepassing van die kennis. In de middeleeuwen was theologie, de wetenschap aangaande God, de koningin der wetenschappen. In de 18e eeuw, het tijdperk van de zogenaamde Verlichting, veranderde dat. De Verlichting had een antikerkelijke en antigodsdienstige achtergrond. Er ontstond een worsteling tussen theologie en andere wetenschappen. Tegenwoordig wordt de term 'wetenschap' overwegend gebruikt voor kennis van de schepping (kosmos, natuur, mens). De wetenschappelijke bezigheid is gericht op weten hoe de wereld in elkaar zit, hoe de wereld werkt. In de Angelsaksische wereld wordt de term 'science' overwegend toegepast op natuurwetenschap (astronomie, fysica, scheikunde, biologie e.d.). 
 
'''Objecten in het heden of verleden.''' Sommige wetenschappen, zoals de natuurkunde en de scheikunde, bestuderen verschijnselen in het ''heden''. Andere, zoals de wetenschap der geschiedenis, houden zich met het verleden''' '''bezig, door de studie van overblijfselen en overleveringen uit dat verleden. Sommige wetenschappen, zoals de anthropologie (menskunde), geologie, de biologie en de astronomie, houden zich met heden èn verleden bezig. De geologie bijvoorbeeld is natuurwetenschap, die de hedendaagse aarde bestudeert, en geschiedwetenschap, die zich een beeld vormt van de geschiedenis van de aardkorst. De biologie is studie van de levende natuur en studie van de ontwikkeling van het leven. Een historische wetenschap gaat uiteraard anders te werk dan een wetenschap die uitpluist hoe thans waarneembare verschijnselen werken. De [[evolutietheorie]] zegt iets over de historische ontwikkeling van het leven op aarde en is in zoverre geschiedwetenschap. De tegenovergestelde creatietheorie (de theorie van het [[creationisme]]) is eveneens geschiedwetenschap. 
Regel 29:
== Wetenschap en God ==
God is geen voorwerp ''in'' de natuur en daarom geen voorwerp van de studie van de natuur. Hij is de grond en de oorsprong ''van'' de natuur. De grond van de wereld is geen ding binnen de wereld.
 
 
God is de schepper van de hemel met zijn talloze lichamen en van de aarde met haar volheid en verscheidenheid van levensvormen. Wie wetenschap beoefent bestudeert vaak, bewust of ongeweten, de ''werken'' van God. De werken van God zijn groot en niet zelden verbazend ingewikkeld, zoals het [[Afweer|afweersysteem]] van ons lichaam.<blockquote>''Ps 111:2  De werken van de HEERE zijn groot, gimel zij worden onderzocht door allen die er vreugde in vinden''. ''daleth'' (HSV)</blockquote>De woorden van dit vers, uitgenomen de Hebreeuwse letternamen Gimel en Daleth, staan boven de hoofdingang van het '[https://en.wikipedia.org/wiki/Cavendish_Laboratory Cavendish Laboratory]', de afdeling natuurkunde van de beroemde Universiteit van Cambridge<ref>Zie https://www.faraday.cam.ac.uk/churches/church-resources/posts/172/</ref>.
Regel 39 ⟶ 38:
In de moderne seculiere wetenschap is het onbehoorlijk om God als verklarende factor te noemen.
 
Het is echter toelaatbaar om iets dat al heel lang onverklaarbaar is voorlopig te verklaren uit de werkzaamheid van God. Is er een natuurlijke verklaring gevonden, dan moet de bovennatuurlijke verklaring worden ingetrokken. De fijnafstemming in het heelal mag, volgens de wetenschappelijke methodologie, voorlopig worden verklaard uit God, maar moet worden opgegeven voor een natuurlijke verklaring zodra deze gevonden wordt. Hiertegen kan worden ingebracht dat God alleen wordt ter verklaring wordt genoemd bij gaten in onze kennis; God is dan een '"God van de hiaten'" (Eng. "God of the gaps").
"''Als je wetenschap diep genoeg en lang genoeg bestudeert, zal het je dwingen om in God te geloven''." — William Thomson, ook bekend als William Kelvin, een van de belangrijkste natuurwetenschappers van de 19e eeuw.
 
"''Het nageslacht zal op een dag lachen om de dwaasheid van moderne materialistische filosofen. Hoe meer ik de natuur bestudeer, hoe meer ik verbaasd sta over het werk van de Schepper. Ik bid terwijl ik bezig ben met mijn werk in het laboratorium.''" — Louis Pasteur (1822-1895), Franse scheikundige, natuurkundige, biochemicus en medegrondlegger van de medische microbiologie.<ref>''The Literary Digest'' (1902), aangehaald door het Facebook-account The realist guide to religion and secience, [https://www.facebook.com/realistguide/posts/pfbid0rFS8L8nhspGz1kkMeDtCfkDnpwXkQCkeg155mtW5VpbeptJbfH5toaQoeXfghWNZl 26 nov. 2023].</ref>
 
== Onvolkomen ==
Regel 144 ⟶ 146:
P. de Vries, M.J. de Vries, W. de Vries, ''Woord & wetenschap. Goddelijke openbaring versus menselijk inzicht'' (2020).
 
[https://www.youtube.com/watch?v=C18j3v_BUkI Interview - Reinier van den Berg (Hour of Power)]. Youtube.com: Hour of Power NL, 3 sept. 2023. Duur: 16 min. 54 sec. Gesprek van Jan van den Bosch met [https://nl.wikipedia.org/wiki/Reinier_van_den_Berg Reinier van den Berg], onder andere over geloof en wetenschap.
 
=== Engelstalig ===
[https://www.youtube.com/watch?v=QNGLZvtRoiU Jewish scientist (James Tour) makes the greatest Jewish discovery!!] Youtube.com: One For Israël Ministry, 28 mei 2018. Engels gesproken. Duur: 8 minuten. Getuigenis van de Joodse topwetenschapper James Tour, die de Messias van Israël leerde kennen, een religieuze ervaring had.