Wetenschap: verschil tussen versies

107 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 56:
 
==Wetenschap en christendom==
 
=== Geschiedenis ===
Wetenschap als de systematische studie van natuur en mens is ontstaan binnen de joods-christelijke cultuur, die denkbeelden meedroeg van de Grieks-Romeinse cultuur.
 
Wetenschap is mogelijk dankzij de orde en regelmaat die de natuur vertoond. We kunnen ontdekken hoe de wereld in elkaar zit, de wereld is begrijpbaar. De natuurwetten kunnen worden beschreven en wiskundig worden geformuleerd. Volgens Einstein is het enige onbegrijpbare van het heelal de begrijpbaarheid ervan<ref name=":0">[https://www.youtube.com/watch?v=vY1p_TqypKU John Lennox: God is not dead and science shows why]. Youtube.com: Unbelievable? 17 dec. 2019. Duur: 4 min. 7 sec. Lennox haalt Einstein aan.</ref>.
 
Maar die begrijpbaarbegrijpbaarheid wordt verklaard als we ervan uitgaan dat er een verstandelijk Opperwezen is dat ons naar zijn beeld en gelijkenis geschapen heeft als redelijke wezens, die de orde die hij geschapen heeft kunnen begrijpen. Wij mensen kunnen wetenschap beoefenen omdat wij naar Gods beeld en gelijkenis geschapen zijn.<ref name=":0" />
 
De vroege pioniers van de moderne wetenschap, als Galileo, Kepler en Newton, geloofden allen in God, de Schepper van hemel en aarde, natuur en mens. Mensen werden wetenschappers omdat ze wetmatigheden in de natuur verwachten en zij verwachten die omdat zij geloofden aan een goddelijke Wetgever.
 
=== Twistzaken ===
Op zeldzame uitzonderingen na, zoals de kwestie Galileo, gingen wetenschap en christelijke godsdienst tot aan Darwin vreedzaam samen. 
 
Regel 73 ⟶ 76:
 
De wetenschap heeft haar grenzen. Een wetenschappelijke ontkenning van de opstanding overschrijdt de grenzen van de wetenschap. De natuurwetenschap kan niets zeggen over een leven na de dood of over de opstanding. Anderzijds prikkelen bijna-dood-ervaringen tot wetenschappelijk onderzoek en zien sommige wetenschappers hierin een aanwijzing voor een bewust leven na de dood. 
[[Bestand:Wetenschap en geloof.gif|geen|miniatuur|566x566px]]
 
==Godloze wetenschap ==