Wetenschap: verschil tussen versies

304 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 67:
 
=== Twistzaken ===
Op zeldzame uitzonderingen na, zoals de kwestie Galileo, gingen wetenschap en christelijke godsdienst tot aan Darwin vreedzaam samen. Op sommige terreinen ontstonden echter spanningen. Op grond van wetenschappelijke 'inzichten' kwamen en komen sommigen theologen ertoe belangrijke Bijbelse waarheden te loochenen of te verdraaien. Een voorbeeld is de schepping van de mens.
 
Op'''Ouderdom sommigevan terreinende ontstonden echter spanningenaarde. De '''  De ouderdom van de aarde''' speelde geen grote rol in de 19e-eeuwste strijd over het Darwinisme, omdat veel christenen op grond van geologische gegevens al aan een oude aarde geloofden<ref>Jonathan Wells, ''[http://www.forbes.com/2009/02/05/evolution-evidence-religion-opinions-darwin09_0205_jonathan_wells.html The Problem of Evidence.] ''Forbes.com, 5 feb. 2009.</ref>.
 
Op grond van wetenschappelijke inzichten kwamen en komen sommigen theologen ertoe belangrijke bijbelse waarheden te loochenen of te verdraaien. Een voorbeeld is de '''scheppingSchepping van de mens'''.''' '''  De oorsprong van de mens werd een hot item. Op grond van de wetenschappelijke evolutietheorie kwamen sommige theologen ertoe de schepping van de mens uit het stof der aarde te loochenen: de mens is door God uit het dierenrijk geformeerd. Het scheppingsbericht werd verworpen, of anders ontdaan van zijn historisch karakter en versmald tot de symbolische boodschap dat God de schepper van alles is. 
 
'''Opstanding van Gods Zoon.''' Een ander voorbeeld is de loochening van het lege graf en de '''opstanding '''van de Heer Jezus. Volgens sommige theologen is dat natuurwetenschappelijk (bijv. neurobiologisch) onvoorstelbaar. Daartegen kan gezegd worden dat de dingen die onvoorstelbaar of onmogelijk in de ogen van mensen zijn, mogelijk bij God zijn. Vergelijk de woorden van de Heer Jezus: <blockquote>''Lu 18:27 Hij echter zei: De dingen die onmogelijk zijn bij mensen, zijn mogelijk bij God.'' (TELOS)</blockquote>De opgestane Heer heeft zich levend vertoond en vele ondervindingen en bewijzen van zijn opstanding geleverd aan zijn leerlingen. Hun zekerheid over Zijn opstanding was daardoor zo vast en groot, dat zij bereid bleken hun leven op te offeren voor de verkondiging van het evangelie en de opstanding uit de doden. 
 
De wetenschap heeft haar grenzen. Een wetenschappelijke ontkenning van de opstanding overschrijdt de grenzen van de wetenschap. De natuurwetenschap kan niets zeggen over een leven na de dood of over de opstanding. Anderzijds prikkelen bijna-dood-ervaringen tot wetenschappelijk onderzoek en zien sommige wetenschappers hierin een aanwijzing voor een bewust leven na de dood. 
 
'''Overeenstemming of niet.''' Gods Woord is in overeenstemming met de natuur. Beide zijn door God gemaakt. Een tegenstrijdigheid doet zich voor op het niveau van de interpretatie van Gods Woord en van de levenloze en de levende natuur.
[[Bestand:Wetenschap en geloof.gif|geen|miniatuur|566x566px]]