Zondvloed: verschil tussen versies

76 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 189:
Misschien heeft geen overlevering zich meer onder de volken verbreid dan die van de zondvloed. Er zijn ca. 300 authentieke zondvloedverhalen gedocumenteerd, ze zijn aangetroffen in alle windstreken, in alle culturen, op alle continenten.
 
'''Gilgamesj-epos.''' Het bekendste zondvloedverhaal buiten de Bijbel is het Gilgamesj-epos is, genoemd naar Gilgamesj, de koning van Uruk, die rond 2500 v.Chr. regeerde. Uruk was een van de grootste steden in [[Tweestromenland]]. Volgens dithet epos werd de hele aarde overstroomd. Een man genaamd Oetnapisjtim wisten zijn vrouw wisten te overleven door een boot.
 
'''Noormannen.''' Een vermelding van de zondvloed vinden we bij de Noormannen. Ymirs bloed bedekt de ijsmassa van Ginnünga Gap tot zulk een hoogte, dat alle reuzen daarin verdrinken. Wie denkt daarbij niet aan hetgeen in Genesis te lezen staat van de vermenging der zonen Gods met de dochters der mensen, waaruit ook een reuzengeslacht wordt geboren, dat in de zondvloed omkomt? Toch bestaat er tussen de voorstelling in Genesis en die der Noormannen dit grote onderscheid, dat in Genesis vóór de zondvloed zowel gewone mensen als reuzen leefden, terwijl de zondvloed der Noormannen lange tijd vóór het ontstaan der eerste mensen valt, ja, vóór de eigenlijke wereldschepping. In beide verhalen echter ontkomt één huisgezin in een houten schip<ref>Bron: Louis Suson P. Meijboom, ''De godsdienst der oude noormannen'' (1868), [http://books.google.nl/books?id=1YoBAAAAQAAJ&pg=PA41&dq=zondvloed+date:1850-1938&lr=&as_brr=3&ei=RkKxSdCrJIHCzgSzx7HtBA p 41] </ref>.