1 Korinthiërs 1: verschil tussen versies

1.039 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
clean up, replaced: → (7)
k (clean up, replaced: → (7))
 
(6 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
{{1 Korinthiërs commentaar}}
{{Commentaar}}
In dit hoofdstuk dankt Paulus om de heiligen in Korinthe. Onder hen ontbreekt hen genadegaven en zij verwachten de Heer Jezus. Hij vermaan hen eensgezind te zijn en keurt partijschappen af. De Grieken zoeken wijsheid, maar de ware wijsheid is van God in Christus geopenbaard, vooral aan de geringen in de wereld.
 
== 1 Kor. 1:1. Afzenders ==
1Co 1:1 Paulus, geroepen apostel van Christus Jezus door de wil van God, en Sosthenes, de broeder, (TELOS)
'''Geroepen apostel'''. Paulus is zich steeds zijn roeping bewust geweest. De Heer riep hem bij zijn bekering.
 
Regel 16:
'''Geroepen heiligen'''. Evenals Paulus (vers 1) waren ook zij door God geroepen bij hun bekering. De Geest had tot hun hart en geweten gesproken en zij hadden hun geloof op de Heer Jezus gesteld.
 
'''Met allen enz.''' De brief is dus ook gericht aan gelovigen elders. Het schrijven is ook voor ons van belang!
 
'''De naam van onze Heer Jezus Christus aanroepen'''. In het gebed mogen wij ons tot de Heer Jezus richten. Dat is mogelijk omdat Jezus een goddelijke persoon is, de Zoon van God. Hij is alomtegenwoordig, alhorend, alziend. Deze vermogens heeft een engel niet. Over het aanroepen van de Heer Jezus, zie [[Bidden]].
Regel 31:
 
== 1 Kor. 1:10. Eenheid ==
1Co 1:10 Maar ik vermaan u, broeders, door de naam van onze Heer Jezus Christus, dat u allen hetzelfde spreekt en dat er onder u geen scheuringen zijn; maar dat u vast aaneengesloten bent, een van denken en een van bedoeling. (TELOS)
'''Een van denken'''. In elk geval door (1) dezelfde gerichtheid op en gehoorzaamheid aan God en Christus, en (2) in althans hoofdzaken dezelfde overtuiging te hebben. Sommigen te Korinthe, zo blijkt later in de brief, ontkenden dat er een opstanding van de doden is (1 Cor. 15).
 
''Flp 2:2 maakt dan mijn blijdschap volkomen door hetzelfde te bedenken, terwijl u dezelfde liefde hebt, eenstemmig bent, het ene bedenkt. Flp 2:3 Doet niets uit partijzucht of uit ijdele roem, maar laat elk in nederigheid de ander uitnemender achten dan zichzelf; (TELOS)''
 
== 1 Kor1Kor. 1:1812. Partijschappen ==
''1Co 1:12 Ik bedoel dit, dat ieder van u zegt: Ik ben van Paulus, ik van Apollos, ik van Kefas, en ik van Christus. (TELOS)''
Zo ontstonden partijschappen.
 
''2Co 12:20 Want ik vrees dat, als ik kom, ik u niet zo vind als ik wens en ik door u zo gevonden word als u niet wenst; dat er twist, jaloersheid, toorn, <u>partijzucht</u>, kwaadsprekerijen, lasteringen, verwaandheden, verwarringen zijn; (Telos)''
 
Paulus herhaalt hun namen in deze volgorde later in hoofdstuk 3:
 
''1Co 3:22 hetzij Paulus, hetzij Apollos, hetzij Kefas, hetzij wereld, hetzij leven, hetzij dood, hetzij tegenwoordige, hetzij toekomstige dingen, alles is van u; (TELOS)''
 
== 1 Kor. 1:18. Woord van het kruis. ==
1Co 1:18 Want het woord van het kruis is voor hen die verloren gaan, dwaasheid; maar voor ons die behouden worden, is het kracht van God. (TELOS)
'''Woord van het kruis'''. Vergelijk:
Regel 48 ⟶ 58:
Het evangelie raakt tot in harten en gewetens van mensen, bevrijdt hen, verandert hun levens en behoudt hen.
 
== 1 Kor. 1:19. Gods beleid. ==
1Co 1:19 Want er staat geschreven: ‘Ik zal de wijsheid van de wijzen doen vergaan, en het inzicht van de verstandigen te niet doen’. (TELOS)
'''Vergaan, te niet doen'''. Dit blijkt uit twee dingen: (1) de wijsheid schiet hopeloos te kort in het kennen van God, (2) de ware kennis van God houdt zij zelfs voor dwaasheid.
 
De woorden wijzen ook op Gods beleid. Vergelijk:
== 1 Kor. 1:20 ==
 
''1Co 3:19 Want de wijsheid van deze wereld is dwaasheid voor God. Want er staat geschreven’: Die de wijzen vangt in hun sluwheid’; (TELOS)''
 
== 1 Kor. 1:20. De wijsheid van de wereld tot dwaasheid gemaakt ==
1Co 1:20 Waar is de wijze? Waar de schriftgeleerde? Waar de redetwister van deze eeuw? Heeft God niet de wijsheid van de wereld tot dwaasheid gemaakt? (TELOS)
Eerst wordt de wijze genoemd, de wijze Griek, dan de schriftgeleerde, de geleerde Jood. Redetwist, debat, kwam onder de Grieken veel voor.
Regel 58 ⟶ 72:
'''Tot dwaasheid gemaakt'''. De wijsheid van de wereld is tot dwaasheid gemaakt en daarmee vergaan, te niet gedaan (vers 19). Doordat de wereld in haar wijsheid de wijsheid van God, geopenbaard door de Heer Jezus en meegedeeld in de leer van apostelen en profeten, kortom 'het woord van het kruis', voor dwaasheid houdt, is zijzelf dwaas geworden.
 
== 1 Kor. 1:21. ==
1Co 1:21 Want daar in de wijsheid van God de wereld niet door de wijsheid tot kennis van God is gekomen, heeft het God behaagd door de dwaasheid van de prediking te behouden hen die geloven. (TELOS)
'''In de wijsheid van God'''. In Gods wijs beleid, in Zijn wijze raad.
Regel 66 ⟶ 80:
'''Die geloven'''. Al schiet de menselijke wijsheid ook hopelijk tekort, geloven kunnen wij wel; het woord van God kunnen wij in geloof, in vertrouwen op Hem aannemen.
 
== 1 Kor. 1:22. Wat Joden en Grieken zoeken ==
1Co 1:22 Immers, Joden begeren tekenen en Grieken zoeken wijsheid, (TELOS)
'''Joden begeren tekenen'''. Om een bewijs te hebben dat de spreker van God komt. De Heer Jezus deed voor de ogen van de Joden vele tekenen, maar zij verwierpen hem. Johannes de Doper deed geen tekenen.
Regel 72 ⟶ 86:
'''Grieken zoeken wijsheid'''. Gelijk gebleken is in hun geschiedenis, waarin allerlei wijsgeren (filosofen) optreden, waarvan de bekendste zijn Socrates, Plato, Aristoteles.
 
== 1 Kor. 1:23. Hoe Christus ontvangen wordt ==
1Co 1:23 maar wij prediken Christus, de Gekruisigde, voor Joden een aanleiding tot vallen en voor volken een dwaasheid, (TELOS)
'''Wij prediken Christus, de Gekruisigde'''. Vers 18 spreekt van "het woord van het kruis"
Regel 99 ⟶ 113:
 
== 1 Kor. 1:27 ==
1Co 1:27 maar het dwaze van de wereld heeft God uitverkoren om de wijzen te beschamen, 1Co 1:28 en het zwakke van de wereld heeft God uitverkoren om het sterke te beschamen, (TELOS)
'''Het dwaze van de wereld'''. De mensen die in de ogen van de wereld dwaas zijn: ongeleerd, ongeletterd, gelovigen aan het evangelie.