20e eeuw na Chr.: verschil tussen versies

690 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 52:
 
== 1933 ==
Adolf Hitler wordt verkozen tot rijkskanselier van Duitsland. De rijkskanselier is het hoofd van de regering. In die jaren is er een economische crisis, met grote werkeloosheid en armoede. Hitler belooft het land sterk en groot te maken, met de inzet van het volk. In zijn boek ''Mijn strijd'' (Mijn Kampf) zegt hij dat Duitsland een sterk en machtig rijk moet worden dat meer dan 1000 jaar bestaat. Het rijk moet groter worden dan Duitsland thans is. Het is alleen voor de Duitsers. Alle Duitsers moeten in dat rijk wonen. Veel Duitsers verwachten dat hij het land zal herstellen. Hitler geeft zijn macht niet meer uit handen. Hij maakt een einde aan de democratie, verbiedt alle politieke partijen behalve zijn eigen partij, de Nationaal-Socialistische Arbeiderspartij (NSDAP). Hij wil buurlanden waarin Duitsers wonen met Duitsland verenigen.
 
== 1935 ==
Regel 75:
Op 7 april Italië valt Albanië en annexeert het land. Italië sluit zich aan bij Duitsland.
 
In een verdrag met Frankrijk en Engeland belooft Hitler het daarbij te laten. Hitler schendt echter zijn belofte en neemt ook de rest van Tsjechië in. Tot ieders verbazing sluit Hitler op 24 augustus een verdrag met Rusland (''Molotov-Ribbentroppact),'' een wederzijds niet-aanvalsverdrag, terwijl zij in het geheim afspreken ieder een deel van Polen te bezetten. Een week later, op 1 september, valt Duitsland West-Polen binnen. Engeland en Frankrijk oordelen dat Hitler te ver is gegaan en verklaren op 3 september Duitsland de oorlog. Op 17 september valt de Sovjet-Unie Oost-Polen binnen. Nederland hoopt neutraal te blijven, net als in de Eerste Wereldoorlog.
 
Tot ieders verbazing sluit Hitler op 24 augustus een verdrag met Rusland (''Molotov-Ribbentroppact),'' een wederzijds niet-aanvalsverdrag, terwijl zij in het geheim afspreken ieder een deel van Polen te gaan bezetten. Een week later, op 1 september, valt Duitsland West-Polen binnen. Engeland en Frankrijk oordelen dat Hitler te ver is gegaan en verklaren op 3 september Duitsland de oorlog. Nederland hoopt neutraal te blijven, net als in de Eerste Wereldoorlog. Op 17 september valt de Sovjet-Unie Oost-Polen binnen.
 
In 9 maanden tijd verovert het sterke Duitse leger een groot deel van Europa: Noorwegen, Denemarken, Nederland, België, Luxemburg en een deel van Frankrijk.
 
== 1939-1945: Tweede wereldoorlog ==
Op 3 september verklaren Engeland en Frankrijk de oorlog aan Duitsland, na de Duitse inval in Polen. Dat is het begin van de Tweede Wereldoorlog, die in Europa duurt tot mei 1945 en in Azië tot september van dat jaar. In Azië breidt Japan met geweld zijn gebied uit en raken de VS, aangevallen door Japan, bij de oorlog betrokken. De oorzaak van de Tweede Wereldoorlog is de uitbreidingsdrift van de grootmachten Duitsland, Italië en Japan, die bondgenoten waren. Hitler beoogde een duizendjarig rijk voor de Duitsers. Mussolini van Italië wilde een nieuw Romeins rijk bereiken. Tijdens de oorlog verliezen 50 tot 70 miljoen soldaten en burgers hun leven. Nazi-Duitsland roeit zes miljoen joden uit. DoorHet deDuitse bombardementenleger opverliest Duitslandbijna 4,8 vindenmiljoen<ref eenname=":0">Kevin halfPrenger, miljoen[https://historiek.net/duitsers-als-daders-en-slachtoffers/58521/ mensenDuitsers deals dooddaders en slachtoffers. De Tweede Wereldoorlog vanuit Duits perspectief]. Historiek.net, versie 5 sept. 2019. </ref> manschappen. Naar schatting 420.000<ref name=":0" /> Duitse burgers komen om bij geallieerde bombardementen.
 
=== Meer informatie ===
Regel 340 ⟶ 342:
=== Israël ===
Leden van [[Hamas]] plegen een zelfmoordaanslag in Jeruzalem. Vier mensen komen om, 154 mensen raken gewond. Als vergelding vernietigt Israël de huizen van familieleden van de zelfmoordterroristen. In de loop der jaren zullen honderden zelfmoordaanslagen op Israëlisch gebied plaatsvinden.
 
== Bron ==
[https://schooltv.nl/video/histoclips-de-tweede-wereldoorlog/ Tweede Wereldoorlog], Schooltv.nl. Teleac NTR., 13 dec. 2012. Duur:14 min. 11 sec. Overzicht van de Tweede Wereldoorlog.
 
Wikipedia.nl. Tekst van jaar-artikelen (1940, 1941 enz.) met informatie over de Tweede Wereldoorlog, is onder wijziging verwerkt op 5 mei 2020.
 
== Voetnoten ==