20e eeuw na Chr.: verschil tussen versies

1.542 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
 
(6 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 52:
 
== 1933 ==
Adolf Hitler wordt verkozen tot rijkskanselier van Duitsland. De rijkskanselier is het hoofd van de regering. In die jaren is er een economische crisis, met grote werkeloosheid en armoede. Hitler belooft het land sterk en groot te maken, met de inzet van het volk. In zijn boek ''Mijn strijd'' (Mijn Kampf) zegt hij dat Duitsland een sterk en machtig rijk moet worden dat meer dan 1000 jaar bestaat. Het rijk moet groter worden dan Duitsland thans is. Het is alleen voor de Duitsers. Alle Duitsers moeten in dat rijk wonen. Veel Duitsers verwachten dat hij het land zal herstellen. Hitler geeft zijn macht niet meer uit handen. Hij maakt een einde aan de democratie, verbiedt alle politieke partijen behalve zijn eigen partij, de Nationaal-Socialistische Arbeiderspartij (NSDAP). Hij wil buurlanden waarin Duitsers wonen met Duitsland verenigen.
 
== 1935 ==
Regel 75:
Op 7 april Italië valt Albanië en annexeert het land. Italië sluit zich aan bij Duitsland.
 
In een verdrag met Frankrijk en Engeland belooft Hitler het daarbij te laten. Hitler schendt echter zijn belofte en neemt ook de rest van Tsjechië in. Tot ieders verbazing sluit Hitler op 24 augustus een verdrag met Rusland (''Molotov-Ribbentroppact),'' een wederzijds niet-aanvalsverdrag, terwijl zij in het geheim afspreken ieder een deel van Polen te bezetten. Een week later, op 1 september, valt Duitsland West-Polen binnen. Engeland en Frankrijk oordelen dat Hitler te ver is gegaan en verklaren op 3 september Duitsland de oorlog. Op 17 september valt de Sovjet-Unie Oost-Polen binnen. Nederland hoopt neutraal te blijven, net als in de Eerste Wereldoorlog.
 
Tot ieders verbazing sluit Hitler op 24 augustus een verdrag met Rusland (''Molotov-Ribbentroppact),'' een wederzijds niet-aanvalsverdrag, terwijl zij in het geheim afspreken ieder een deel van Polen te gaan bezetten. Een week later, op 1 september, valt Duitsland West-Polen binnen. Engeland en Frankrijk oordelen dat Hitler te ver is gegaan en verklaren op 3 september Duitsland de oorlog. Nederland hoopt neutraal te blijven, net als in de Eerste Wereldoorlog. Op 17 september valt de Sovjet-Unie Oost-Polen binnen.
 
In 9 maanden tijd verovert het sterke Duitse leger een groot deel van Europa: Noorwegen, Denemarken, Nederland, België, Luxemburg en een deel van Frankrijk.
 
== 1939-1945: Tweede wereldoorlog ==
Op 3 september verklaren Engeland en Frankrijk de oorlog aan Duitsland, na de Duitse inval in Polen. Dat is het begin van de Tweede Wereldoorlog, die in Europa duurt tot mei 1945 en in Azië tot september van dat jaar. In Azië breidt Japan met geweld zijn gebied uit en raken de VS, aangevallen door Japan, bij de oorlog betrokken. De oorzaak van de Tweede Wereldoorlog is de uitbreidingsdrift van de grootmachten Duitsland, Italië en Japan, die bondgenoten waren. Hitler beoogde een duizendjarig rijk voor de Duitsers. Mussolini van Italië wilde een nieuw Romeins rijk bereiken. Tijdens de oorlog verliezen 50 tot 70 miljoen soldaten en burgers hun leven. Nazi-Duitsland roeit zes miljoen joden uit. DoorHet deDuitse bombardementenleger opverliest Duitslandbijna 4,8 vindenmiljoen<ref eenname=":0">Kevin halfPrenger, miljoen[https://historiek.net/duitsers-als-daders-en-slachtoffers/58521/ mensenDuitsers deals dooddaders en slachtoffers. De Tweede Wereldoorlog vanuit Duits perspectief]. Historiek.net, versie 5 sept. 2019. </ref> manschappen. Naar schatting 420.000<ref name=":0" /> Duitse burgers komen om bij geallieerde bombardementen.
 
=== Meer informatie ===
Regel 87 ⟶ 89:
== 1940 ==
In Polen vermoordt de Russische geheime dienst in april en mei circa 22.000 Polen.
 
Op 14 mei bombardeert Duitsland de stad Rotterdam, waardoor 800 Rotterdammers om het leven komen en 80.000 Rotterdammers dakloos raken. Omdat de Duitsers dreigden meer steden te bombarderen gaf Nederland, om meer burgerslachtoffers te voorkomen, zich over, vijf dagen na de Duitse invasie.
 
Van de capitulatie van Nederland in mei 1940 tot de capitulatie van Duitsland in mei 1945 wordt Nederland bezet door nazi-Duitsland.
 
In mei begint in de Duitse plaats Hartheim het euthanasieprogramma Aktion T4 voor het elimineren van geestelijk en lichamelijk gehandicapte Duitsers. Het programma van de SS stopte in 1941. Er waren 18.000 mensen vermoord. Van de zes door de nazi’s opgerichte euthanasiecentra heeft Hartheim het hoogste aantal slachtoffers gehad.<ref>[https://brabosh.com/2020/05/11/pqpct-tan/ 80 jaar geleden begon Operatie Aktion T4, het euthanasieprogramma van de SS], Brabosh.com, 11 mei 2020.</ref>
 
Op 10 juni verklaart Italië de oorlog en valt Frankrijk aan.
 
== 1941 ==
'''Duitsland-Rusland.''' Op 22 juni valt Duitsland met een leger van drie miljoen soldaten onverwacht de Sovjet-Unie binnen (''Operatie Barbarossa''). In december is het opgerukt tot Moskou. [[Bestand:Eastern Front 1941-06 to 1941-12.png|geen|miniatuur|1200x1200px]]
[[Bestand:Eastern Front 1941-06 to 1941-12.png|geen|miniatuur|1200x1200px]]
 
 
'''Polen:''' <u>Pogroms in Lwow.</u> Van 30 juni tot 2 juli grijpen in de Poolse stad Lwow (Lviv) [[Pogrom|pogroms]] plaats door door Duitse commando's, Oekraïense nationalisten en plaatselijke volksmassa's. Geschat wordt dat de eerste pogrom minstens 4.000 levens kostte. Daarop volgden nog eens 2500 tot 3000 arrestaties en executies en de moord op meer dan 2000 Joden in de "Petlura dagen", alles in een periode van één maand.<ref>[https://en.wikipedia.org/wiki/Lviv_pogroms_(1941) Lviv pogroms], en.wikipedia.org. Geraadokeegd 31 aug. 2019.</ref>
Regel 110 ⟶ 116:
Op 2 januari bezet Japan Manilla, de hoofdstad van de Filippijnen.
 
'''Duitsland — Joden.''' Op 20 januari vergaderen in Berlijn hooggeplaatste nazi's over definitieve oplossing van 'het Jodenvraagstuk' (Wannseeconferentie). Besloten wordt de Joden te vermoorden, doch een aantal van hen eerst nog als dwangarbeider in te zetten.
 
'''Nederlands-Indië.''' Op 8 maart geven de Nederlandse strijdkrachten in Nederlands-Indië zich over aan Japan, dat de Nederlandse kolonie bezet.
 
'''Duitsland — Joden.''' In Parijs besluiten de Duitsers dat alle joden in Nederland, België en Frankrijk voortaan de gele ster moeten dragen.
Regel 119 ⟶ 123:
 
'''Engeland — Duitsland'''. op 30 op 31 mei vindt het eerste massaal luchtbombardement van een Duitse stad, Keulen, door de Royal Air Force plaats. .
 
'''Nederland.''' Op 15 juli vertrekt uit het doorgangskamp Westerbork in Drenthe het eerste transport richting Polen.
 
22 aug. Brazilië verklaart de oorlog aan Duitsland en Italië.
Regel 154 ⟶ 156:
 
27 jan. Het Russische leger bevrijdt het grootste vernietigingskamp van Nazi-Duitsland, dat van van Auschwitz-Birkenau. In dit kamp zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog zeker 1,1 miljoen mensen om het leven gekomen.
[[Bestand:Auschwitz Liberated January 1945.jpg|geen|miniatuur|835x835px|Gevangenen in Auschwitz, jan. 1945]]
 
[[Bestand:Child survivors of Auschwitz.jpeg|geen|miniatuur|837x837px|Auschwitz overlevende kinderen, jan. 1945.]]
30 jan. Adolf Hitler geeft zijn laatste publieke toespraak via de radio.
 
Regel 173 ⟶ 176:
5 mei. Officieel einde van de oorlog in Nederland.
 
7 mei. Generaal Alfred Jodl tekent in Reims de onvoorwaardelijke overgave van nazi-Duitsland.
 
8 mei. Maarschalk Wilhelm Keitel tekent in Berlijn eveneens de onvoorwaardelijke overgave van nazi-Duitsland. De Tweede Wereldoorlog in Europa is officieel afgelopen. Meer dan 11 miljoen Duitse soldaten zijn op dat moment in krijgsgevangenschap. In Azië gaat de oorlog door.
Regel 340 ⟶ 343:
=== Israël ===
Leden van [[Hamas]] plegen een zelfmoordaanslag in Jeruzalem. Vier mensen komen om, 154 mensen raken gewond. Als vergelding vernietigt Israël de huizen van familieleden van de zelfmoordterroristen. In de loop der jaren zullen honderden zelfmoordaanslagen op Israëlisch gebied plaatsvinden.
 
== Bronnen ==
[https://schooltv.nl/video/histoclips-de-tweede-wereldoorlog/ Tweede Wereldoorlog], Schooltv.nl. Teleac NTR., 13 dec. 2012. Duur:14 min. 11 sec. Overzicht van de Tweede Wereldoorlog.
 
Wikipedia.nl. Tekst van jaar-artikelen (1940, 1941 enz.) met informatie over de Tweede Wereldoorlog, is onder wijziging verwerkt op 5 mei 2020.
 
== Voetnoten ==