2 Korinthiërs: verschil tussen versies

665 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(10 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1:
De '''tweede brief van Paulus aan de Korinthiërs''' (andere spelling ''Corinthiërs''; kortweg ''2 Korintiërs'' of ''2 Korinthe ''genoemd) is een boek in de [[Bijbel]], in het [[Nieuwe Testament]]. Het is een brief van de apostel [[Paulus]] aan de gemeente in de Griekse havenstad [[Korinthe (stad)|Korinthe]], geschreven rond 56 n.C. tijdens zijn [[Derde zendingsreis van Paulus|derde zendingsreis]]. De brief sluit aan op de vorige brief aan de [[Heilige|heiligen]] aldaar (zie [[Eerste brief van Paulus aan de Korinthiërs]]). De gezant van Christus legt uit waarom hij hen nog niet had kunnen bezoeken en roept hen op de boetvaardige broeder te vergeven, en op te passen voor wettische leraren. Ook roept hij hen op met gulheid mee te doen aan de collecte voor de verarmde gemeente in Jeruzalem. Een belangrijk gedeelte van deze brief bevat de verdediging van Paulus' gezag als apostel. 
 
== De gemeente te Korinthe ==
De gemeente te [[Korinthe]] was gesticht door de apostel Paulus, alsnadat resultaathij vanop 18zijn maandentweede zendingswerkzendingsreis daaruit tijdensMacedonië zijnin 2eKorinthe was gekomen. [[Bestand:Paulus tweede zendingsreis-Access Foundation.jpg|geen|miniatuur|938x938px|''Paulus' tweede zendingsreis, 1waarop Kor.hij 4:15Korinthe in Achaje (Achaia), Hand.in 18. Griekenland, aandoet'']]{{Tweede zendingsreis van Paulus}}
De gemeente was het resultaat van 18 maanden zendingswerk, 1 Kor. 4:15, Hand. 18. Toen Paulus de brief schreef, was hij twee maal bij de gelovigen aldaar geweest, 2 Kor. 12:14 en 13:1. <blockquote>''2Co 12:14 Zie, ik sta gereed deze derde keer naar u toe te komen, en ik zal u niet tot last zijn, want ik zoek niet het uwe, maar u. (...)'' (TELOSTelos)</blockquote>
[[Bestand:Paulus tweede zendingsreis-Access Foundation.jpg|geen|miniatuur|1024x1024px|''Paulus' tweede zendingsreis, waarop hij Korinthe in Achaje (Achaia), in Griekenland, aandoet'']]
 
Toen Paulus de brief schreef, was hij twee maal bij de gelovigen aldaar geweest, 2 Kor. 12:14.<blockquote>''2Co 12:14 Zie, ik sta gereed deze derde keer naar u toe te komen, en ik zal u niet tot last zijn, want ik zoek niet het uwe, maar u. (...)'' (TELOS)</blockquote>
''2Co 13:1 Dit is de derde keer dat ik naar u toe kom: in de mond van twee of drie getuigen zal elke zaak vaststaan.'' (Telos)</blockquote>
 
== Schrijver en datering ==
Deze tweede brief is, evenals de eerste, door de apostel Paulus vanuit [[Macedonië]] geschreven, kort na de eerste brief (geschreven in [[Efeze]]), omstreeks het jaar 56 na Christus, tijdens de [[Derde zendingsreis van Paulus|derde zendingsreis]] van de apostel. Als hierboven gezegd, was Paulus al twee keer in Korinthe geweest (vgl. 2 Kor. 12:14).
[[Bestand:Paulus tweedederde zendingsreis-Access Foundation.jpg|geen|miniatuur|1024x1024px940x940px|''Paulus' tweedeDerde zendingsreis, waaropvan hijPaulus. KorintheVoor inde Achajederde (Achaia),keer inbezoekt Griekenland,hij aandoet''de gemeente te Korinthe.]]
 
Na{{Derde het vertrekzendingsreis van Paulus}}{{Tijdbalk Israël en Gemeente 50-99}}Als hierboven gezegd, was Paulus al twee keer in Korinthe geweest. Na zijn vertrek uit Korinthe ontstonden ernstige misstanden in de gemeente. Tijdens zijn drie jarigdriejarig verblijf in Efeze (Hand. 19:10; 20:31) is hij voor korte tijd naar Korinthe gereisd, om deze fouten aan te pakken (1 Korinthe 16:8-9 en 2 Korinthe 12:14 en 13:1.) Hij schreef de christenen te Korinthe meerdere brieven. De 1e en 2e brief aan de Korinthiërs werden geschreven tegen het einde van Paulus' 3-jarig verblijf te Efeze, dus van ca. 54 tot ca. 56 na Christus. Paulus had hen reedsvolgens eerder een brief geschreven (1 KorintheKor. 5: 9, en 11) reeds eerder een brief geschreven, maar helaas is deze verloren gegaan. Dus eigenlijk bezitten wij de 2e en 3e brief aan de Korinthiërs. De brief die wij nu de tweede brief noemen werd, zoals gezegd, geschreven ca. 56 na Christus vanuit Macedonië. 
 
Nadat Paulus de eerste brief (onze nieuwtestamentische eerste brief) door zijn medearbeider [[Titus (persoon)|Titus]] had verzonden, verliet hij [[Efeze]] en reisde naar [[Troas]] waar hij een ontmoeting regelde met Titus, die terug kwam van Korinthe. Titus reisplan verliep echter niet zoals verwacht en Paulus reisde door naar Macedonië (2 Korinthe 2:12-13; 7:5-6). Daar ontmoette hij Titus, die een goede tijding uit Korinthe bracht. Hij vernam, dat door zijn eerste brief daar een verandering ten goede was gekomen. 
 
== Aanleiding ==
Regel 17 ⟶ 19:
# de gunstige uitwerking die de inhoud van de eerste brief bij de gelovigen gehad heeft
# de felle aanvallen die van bepaalde zijde op hem waren uitgeoefend. Deze aanvallen ondermijnden zijn apostolisch gezag. 
# de collectiecollecte voor de verarmde gemeente in Jeruzalem.
# wat de christelijke levenswandel betreft, was in de gemeente te Korinthe niet alles in het reine. 
Ad. 1 Van Titus had Paulus vernomen dat de [[Eerste brief van Paulus aan de Korinthiërs|eerste brief]] positief had uitgewerkt en berouw tot stand had gebracht. Hij riep hen op de schuldige die berouw had getoond te vergeven. 
Regel 26 ⟶ 28:
 
== Indeling ==
Dit bijbelboekBijbelboek bestaat uit 13 hoofdstukken en kan in hoofddelen worden verdeeld. Tweedeling:
# Hoofdstuk 1 – 9  De gemeente op de weg van de gehoorzaamheid geleid en tot vertrouwen in zijn apostolische roeping opgewekt. 
# Hoofdstuk 10 – 13  Verdediging van zichzelf tegen de verachting waaraan men hem wilde prijsgeven, met bestraffing van de tegenstanders. Groeten. 
Regel 37 ⟶ 39:
Samenvatting van de hoofdstukken:
 
Hfdst. 1: bevat de groetenis en wijst op de Vader der barmhartigheden en de God allervan alle vertroosting, die Paulus heeft vertroost in zijn verdrukking, zodat hij praktisch in staat was anderen te vertroosten, die verdrukt werden. Hij vermeldt ook, dat zijn voornemen was tot hen te komen.
 
Hfdst. 2: Paulus laat de gelovigen een blik slaan in zijn hart en hij dankt God, dat Hij hem, ondanks alles, in triomf meevoert, terwijl hij het evangelie verkondigt. Ook beveelt hij hun aan de boetvaardige broeder weer van hun liefde te verzekeren.