Aagtekerke: verschil tussen versies

1.049 bytes toegevoegd ,  7 maanden geleden
k
Lege regels verwijderd
kGeen bewerkingssamenvatting
k (Lege regels verwijderd)
 
(23 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1:
'''Aagtekerke''' (Zeeuws: ''Aegte'' of ''t Aflat'') is een dorp in de Zeeuwse gemeente Veere. Het kerkdorp ligt op het (schier)eiland Walcheren, ongeveer tussen Westkapelle en Domburg.
 
[[Bestand:Map NL - Veere - Aagtekerke.png|miniatuur|312x312px|Ligging van Aagtekerke (groen) in de gemeente Veere (dondergrijsdonkergrijs) op het schiereiland Walcheren.]]
 
Aagtekerke is, ingenoemd naar de tijdmartelares vóórAgatha devan ReformatieSicilië (225 - 251), genoemdeen naarSiciliaanse christin die de Rooms-katholiekemarteldood heilige Agatha (patronesstierf vanin het251 dorp)na Chr. TotVolgens hetbeschikbare begingegevens vanis deer 14esinds eeuw,1327 toenin Aagtekerke een eigen kerk kreeg, gebouwd op last van de abt van Middelburg. Tot 1327 maakte het dorp deel uit van de parochie Domburg. Sinds 1327 isDe erkerk, inen Aagtekerkedaarmee sprakeook vanhet dedorp, kerkwerd vangewijd aan Sint-Agatha., Mogelijkdie gaatdoor de historie van dezeRoomskatholieke kerk nogheilig verderwas terug, totverklaard: de tijdSint vanAgatha-kerk. eenAgatha klooster, waarvanwerd de abdis Agatha heette. De huidige Hervormde dorpskerkpatroonheilige van Aagtekerkehet gaat terug op die eerste kerkdorp.
 
Van de oude kerk is niets bewaard gebleven, doordat zij, gelijk zoveel Walcherse kerken, werd verwoest in de 80-jarige oorlog (1568-1648). Van 1574 tot 1589 kerkte men te Domburg. Predikant van de protestanten was Gabriel Appaert (van 1574 tot 1624). In 1589 werd de Hervormde Gemeente te Aagtekerke gesticht, maar bleef met Domburg één kerkelijke gemeeentegemeente. Gabriel Appaert werd bijgestaan door een hulpprediker. Van 1614 tot 1620 was dat Jacobus Walaeus. HetMogelijk zou kunnen zijn datheeft hij (of Gabriel Appaert) in deze periode de kinderen heeft gedoopt die inzijn hetgenoemd hetin doopregisterde (zieeerste hieronder)lijst zijnvan opgenomendopelingen.
 
Het schip van de huidige St. Agatha-kerk, de Hervormde dorpskerk, heeft zijn huidige vorm gekregen in 1625.
In Aagtekerke is ook een Gereformeerde Gemeente. Een groot deel van de bevolking is daarvan lid. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 kreeg de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) in dit dorp 61,8% van de stemmen.
 
== Dopelingen van de Nederduitse Gereformeerde Kerk ==
De gereformeerde of hervormde kerk van vóór 1816 had als volkskerk de officiële naam 'Nederduitsch-gereformeerde kerk'. Voor een lijst met dopelingen uit deze kerk:
{{Special:PrefixIndex/{{ROOTPAGENAME}}/|hideredirects=1 |stripprefix=0}}
 
In Aagtekerke is ook een Gereformeerde Gemeente. Een groot deel van de bevolking is daarvan lid. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 kreeg de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) in dit dorp 61,8% van de stemmen.[[Bestand:Walcheren - Johanna de Visser-Wisse , geb. 1911.png|miniatuur|Walcheren - Johanna de Visser-Wisse, geb. 1911; foto 1948|240x240px]]
== DopelingenLidmaten, vandopen en ondertrouwingen in de Nederduitse Gereformeerde Kerk ==
De gereformeerde of hervormde kerk van vóór 1816 had als volkskerk de officiële naam 'Nederduitsch-gereformeerde kerk'. Voor een lijst met lidmaten, dopelingen en ondertrouwingen uit deze kerk:
{{Special:PrefixIndex/{{ROOTPAGENAME}}/|hideredirects=1 |stripprefix=0}}
== Meer informatie ==
Artikel [https://nl.wikipedia.org/wiki/Aagtekerke Aagtekerke], nl.wikipedia.org. [[Bestand:Aagtekerke.jpg|miniatuur|315x315px|kerkgebouw van de Protestantse gemeente (PKN). Foto gebr. Dekker.]]
== BronBronnen ==
 
== Bron ==
Artikel [https://nl.wikipedia.org/wiki/Aagtekerke Aagtekerke], nl.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is verwerkt op 9 sept. 2017
 
[http://www.pkn-aagtekerke.nl/dorpskerk Protestantse gemeente te Aagtekerke], www.pkn-aagtekerke.nl. Geraadpleegd op 9 sept. 2017.
 
Om de informatie uit het doop-, trouw- en lidmatenboek overzichtelijk te houden, is aanvullende informatie uit twee belangrijke bronnen achterwege gelaten:
# de Notulenboeken van de kerkenraad uit de periode 1686-1796
# het Register van Transporten en Plechten van het Rechterlijk Archief Zeeland-eilanden - Gerecht Aagtekerke 1668-1729 (bewerking door J. Chr. Verhage)