Abiogenese: verschil tussen versies

19 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
 
Regel 5:
== Experiment van Urey en Miller ==
[[Bestand:MUexperiment.png|frame|715x715px|Experiment van Urey en Miller.]]
Bekend in dit verband is het experiment dat Harold Urey en Stanley Miller in 1953 uitvoerden, zie afbeelding. In een experiment dat een week lang duurde bevonden zij dat een aantal stoffen waren ontstaan die als bouwstoffen ook in levende organismen voorkomen. In de pers werd breed uitgemeten dat het ontstaan van leven uit chemicaliën was bewezen.
 
In 2009-2010 zette het NEMO Sciences Centre in Amsterdam in samenwerking met de Universiteit Eindhoven een verlengd Urey miller experiment op. Daaruit bleek dat als het experiment langer voort werd gezet, de resultaten allerminst ondersteunend zijn voor de abiogenese. Na enkele maanden bleek dat het resultaat niet meer was dan onreactief koolstof.
Regel 14:
 
== Craig Venter ==
In mei 2010 lukte het Craig Venter een DNA-streng te maken. Hij implanteerde de DNA in een al levende cel. Vervolgens liet hij die cel delen in een nieuwe cel.    
 
Dit resultaat werd beschouwd door de wetenschap en de media en als de eerste kunstmatige levende cel.  
 
Het resultaat toont echter geen abiogenese aan. Het betreft geen zuivere totstandkoming van leven uit dode chemicaliën. Er is slechts een vervangbaar deel is vervangen in een reeds bestaande en levende cel. Vergelijk het met een operatie, waarbij iemand een nieuw hart zou krijgen. De geopereerde persoon is geenszins ontstaan uit dode materie.  
Regel 31 ⟶ 29:
Een levende cel echter is ontzaglijk veel complexer dan een simpele bouwsteen. Het feit dat er bouwstenen zijn gevormd op relatief simpele wijze, is nog geen bewijs dat leven uit chemicaliën gevormd kan worden. 
 
== Misleidende publicatiesberichtgeving ==
In de media vindt een eenzijdige presentatie en informatie van bevindingen plaats. Vooral wordt er bericht over bevindingen die de hypothese van abiogenese of evolutie of big bang of accretiemodel ondersteunen. Als er tegenbewijs wordt gevonden, verschijnt dat nog al eens in een onbeduidend bericht, dat weinig aandacht krijgt of zelfs niet eens serieus word genomen. Een aantal voorbeelden daarvan zijn, behalve de resultaten van het Urey-Miller experiment:  
 
In de pers werden de bevindingen van Urey en Miller breed uitgemeten: het ontstaan van leven uit chemicaliën was bewezen! Het resultaat van Craig Venter werd beschouwd door de wetenschap en de media als de eerste kunstmatige levende cel.  
 
Andere voorbeelden van misleidende berichtgeving:  
* de door Ernst Haeckle omstreeks 1860-1870 gemaakte tekeningen geven een vals beeld gaven van embryo's van allerlei verschillende dieren inclusief de mens. Ze dienden om de evolutieleer te bevestigen. In sommige studieboeken komen deze onjuiste tekeningen nog altijd voor, ofschoon is aangetoond dat Haeckle bedrog pleegde en hij hiervoor veroordeeld is.
* de piltdown man