Adoni-Zedek: verschil tussen versies

511 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Adoni-Zedek''', ook overgeschreven ''Adonisedek'' of ''Adoni Tsedek,'' was de koning van Jeruzalem die door Jozua verslagen werd. Zijn naam betekent ‘Heer der...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(9 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Adoni-Zedek''', ook overgeschreven ''Adonisedek'' of ''Adoni Tsedek,'' was de Amoritische koning van [[Jeruzalem]] die door [[Jozua]] verslagen werd.
 
Zijn naam betekent 'Zedek is mijn heer'<ref>A. Noordtzij, Joh. de Groot, ''Des Heeren heirscharen.'' Premieboek bij de N.C.R.V.-kalender 1938. Tekst hiervan is onder wijziging verwerkt. Blz. 36.</ref>; Zedek was een [[Fenicië|Fenicische]] god. Of: ‘Heer der gerechtigheid’, ‘rechtvaardige‘Rechtvaardige heerser’, bijna dezelfde naam als [[Melchizedek]] = Koning der gerechtigheid (Gen.14:18). Beide zijn titels, die de koningen van de Jebusieten aannamen, evenals de koningen van [[Egypte]] zich [[Farao]] noemden.
 
Hij was koning van Jeruzalem toen de Israëlieten het beloofde land waren ingetrokken. Hij was het hoofd van het verbond van vijf koningen der [[Amorieten]] tegen [[Gibeon]], de stad die vrede met Israël had gemaakt (Joz. 9: 1, 4).<blockquote>''Joz 10:1 Het gebeurde, toen Adoni-Zedek, de koning van Jeruzalem, gehoord had dat Jozua Ai ingenomen en het met de ban geslagen had, …<br>''(HSV),</blockquote>Hier wordt voor de eerste maal in de [[Bijbel]] de stad, die in Gen.14:18 eenvoudig Salem (= vrede) genoemd wordt, [[Jeruzalem]] (= vredestichting, vredestad) geheten.
Hij was koning van Jeruzalem toen de Israëlieten het
beloofde land waren ingetrokken. Hij was het hoofd van het groot verbond der volkeren tegen Gibeon dat een verbond met Israël had gesloten (Joz. 9: 1).
 
Adoni-zedek werd in de slag bij Gibeon geslagen en met de vier andere koningen omgebracht en begraven in dezelfde grot, waarin zij zich verscholen hadden (Joz. 10).
''Joz 10:1 Het gebeurde, toen Adoni-Zedek, de koning van Jeruzalem, gehoord had dat Jozua Ai ingenomen en het met de ban geslagen had, …<br>
[[Bestand:Jozua campagnes midden zuiden Kanaan Access-Foundation.jpg|Jozua slaat Adoni-Zedek, koning van Jeruzalem, in de slag bij Gibeon|alt=|geen|miniatuur|1240x1240px]]
(HSV),''
 
== Bronnen ==
Hier wordt voor de eerste maal in de Bijbel de stad, die in Gen.14:18 eenvoudig Salem (= vrede) genoemd wordt, Jeruzalem (= vredestichting, vredestad) geheten.
H. Zeller, ''Bijbelsch Woordenboek voor het Christelijke volk.''. Eerste deel A - J. ('s Gravenhage: M.J. Visser, 1867) s.v. Adonizedek. Hieruit is op 17 feb. 2016 tekst genomen en verwerkt.
 
Karl August Dächsel; F P L C van Lingen; H van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of'' ''De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en
Adoni-zedek werd in de slag bij Gibeon geslagen en met de vier andere koningen omgebracht begraven in dezelfde grot, waarin zij zich verscholen hadden (Joz. 10).
aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Joz. 10:1. Aantekeningen van Dächsel en Keil zijn verwerkt op 17 feb. 2016. 
 
== BronVoetnoot ==
H. Zeller, ''Bijbelsch
Woordenboek voor het Christelijke volk''. Eerste deel A - J. ('s Gravenhage: M.J. Visser, 1867) s.v. Adonizedek. Hieruit is op 17 feb. 2016 tekst genomen en
verwerkt.
 
Karl August Dächsel; F P L C van Lingen; H van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of'' ''De geheele Heilige
Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en
aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos,
1893-1901), commentaar op Joz. 10:1. Aantekeningen van Dächsel en Keil zijn verwerkt op 17 feb. 2016.