Adoni-Zedek: verschil tussen versies

337 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Adoni-Zedek''', ook overgeschreven ''Adonisedek'' of ''Adoni Tsedek,'' was de Amoritische koning van [[Jeruzalem]] die door [[Jozua]] verslagen werd.
 
Zijn naam betekent 'Zedek is mijn heer'<ref>A. Noordtzij, Joh. de Groot, ''Des Heeren heirscharen.'' Premieboek bij de N.C.R.V.-kalender 1938. Tekst hiervan is onder wijziging verwerkt. Blz. 36.</ref>; Zedek was een [[Fenicië|Fenicische]] god. Of: ‘Heer der gerechtigheid’, ‘rechtvaardige‘Rechtvaardige heerser’, bijna dezelfde naam als [[Melchizedek]] = Koning der gerechtigheid (Gen.14:18). Beide zijn titels, die de koningen van de Jebusieten aannamen, evenals de koningen van [[Egypte]] zich [[Farao]] noemden.
 
Hij was koning van Jeruzalem toen de Israëlieten het beloofde land waren ingetrokken. Hij was het hoofd van het groot verbond van vijf koningen der volkeren[[Amorieten]] tegen [[Gibeon]], datde eenstad verbonddie vrede met Israël had geslotengemaakt (Joz. 9: 1, 4).<blockquote>''Joz 10:1 Het gebeurde, toen Adoni-Zedek, de koning van Jeruzalem, gehoord had dat Jozua Ai ingenomen en het met de ban geslagen had, …<br>''(HSV),</blockquote>Hier wordt voor de eerste maal in de [[Bijbel]] de stad, die in Gen.14:18 eenvoudig Salem (= vrede) genoemd wordt, [[Jeruzalem]] (= vredestichting, vredestad) geheten.
 
Adoni-zedek werd in de slag bij Gibeon geslagen en met de vier andere koningen omgebracht en begraven in dezelfde grot, waarin zij zich verscholen hadden (Joz. 10).
[[Bestand:Jozua campagnes midden zuiden Kanaan Access-Foundation.jpg|centre|frame|Jozua slaat Adoni-Zedek, koning van Jeruzalem, in de slag bij Gibeon|alt=|geen|miniatuur|1240x1240px]]
 
== Bronnen ==
Regel 13:
Karl August Dächsel; F P L C van Lingen; H van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of'' ''De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en
aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Joz. 10:1. Aantekeningen van Dächsel en Keil zijn verwerkt op 17 feb. 2016. 
 
== Voetnoot ==