Almacht van God: verschil tussen versies

284 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 6:
 
Wanneer God spreekt, dan geschiedt het, wanneer hij gebiedt, dan staat het daar (Ps. 33: 9;  Luk. 1: 37; Ps. 72: 18; 135:6). Dit is de eenvoudigste en duidelijkste beschrijving van de almacht Gods.
 
God is bij machte uit stenen kinderen te verwekken. <blockquote>''Lu 3:8  Brengt dan vruchten voort, de bekering waardig; en begint niet bij uzelf te zeggen: Wij hebben Abraham tot vader! Want ik zeg u, dat God uit deze stenen Abraham kinderen kan verwekken. (Telos)''</blockquote>
 
Niets of niemand kan Hem weerstaan. Koning Josafat van Juda beleed dan ook:<blockquote>''2Kr 20:6 En hij zeide: O, HEERE, God onzer vaderen, zijt Gij niet de God in den hemel? Ja, Gij zijt de Heerser over alle koninkrijken der heidenen; en in Uw hand is kracht en sterkte, zodat niemand zich tegen U stellen kan. (SV)''</blockquote>De almacht van God moet steeds in de nauwste '''samenhang''' met de verschillende eigenschappen van God gedacht worden. Zijn almacht hangt samen met zijn wil. Hij kan alles wat Hij wil, maar Hij wil niet alles wat Hij kan. In zover Hij almachtig is, vermag Hij alles, wat Hij wil; zover zijn wil zich uitstrekt, gaat ook zijn macht. Zijn almacht strekt zich zich niet uit tot zichzelf weersprekende dingen. Zijn almacht hangt ook samen met zijn heiligheid. Zij strekt zich niet uit tot het kwade. Hij wil niet en kan bijvoorbeeld niet liegen.