Asa: verschil tussen versies

451 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Asa''' is in de Bijbel de naam van een koning van Juda en van een Leviet.
 
De eerstgenoemde Asa was de zoon en opvolger van koning [[Abia]] van Juda. De moeder van Asa was Maächa, een dochter van Abisalom (1 Kon. 15:10).
De eerstgenoemde Asa was de zoon en opvolger van koning [[Abia]] van Juda. Asa was koning van Juda gedurende 41 jaren, van 912-870 v. Chr.<ref>Een datering 956 - 915 v. C. heeft P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling''. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866.</ref>. Deze vorst is gunstig bekend door zijn afkeer van de afgoderij, die in hem een íjverige bestrijder vond. Ook zorgde hij voor de versterking van het tweestammenrijk door het bouwen van vestingen en het verslaan van de Ethioipiërs.
 
{{Koningshuis van David}}
In een oorlog met Baësa, de koning van Israël, zocht hij tegen Gods wil hulp bij Syrië, waartegen de profeet Hanani hem te vergeefs waarschuwde.
 
Asa werd koning over Juda in het 20e regeringsjaar van [[Jerobeam I]] (1 Kon. 15:9). Asa regeerde 41 jaren te Jeruzalem (1 Kon. 15:10), van 912-870 v. Chr.<ref>Volgens een tijdbalk van de Stichting De Oude Wereld (opgegaan in het [[Logos Instituut]]) Een datering 956 - 915 v. C. heeft P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling''. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866.</ref>.
Het volk eerde en beminde hem.
 
{{Tijdbalk Saul tot Baësa}}
Hij stierf circa 870 v.C. en werd opgevolgd door zijn zoon Josafat, die zijn vrouw Azuba hem geschonken had.
 
Asa is gunstig bekend door zijn afkeer van de afgoderij, die in hem een ijverige bestrijder vond. Hij zette zelfs zijn moeder Maächa als koningin af, omdat zij een afgrijselijke afgod gemaakt had (1 Kon. 15:13).
{{Koningshuis van David}}
 
Ook zorgde hij voor de versterking van het tweestammenrijk door het bouwen van vestingen en het verslaan van de Ethiopiërs.
{{Koningen van Israël}}
 
InGedurende eenzijn regering was er oorlog met Baësa, de koning van Israël,. In een oorlog met Baësa zocht hij tegen Gods wil hulp bij [[Benhadad]] I, de koning van Syrië, waartegen de profeet Hanani hem te vergeefs waarschuwde.
 
Het volk eerde en beminde hem.
 
Hij stierf circa 870 v.C. en werd opgevolgd door zijn zoon Josafat, die zijn vrouw Azuba hem geschonken had.
 
== Bron ==