Bedeling: verschil tussen versies

7 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
Een bedeling is een periode in de geschiedenis van Gods handelen met de mensen op aarde, een tijdsperiode waarin Hij op een bijzondere wijze handelt met de mens. God gaat in verschillende bedelingen verschillende wegen met de mens. Het is de opbouw van Gods plan om tot Zijn uiteindelijke doel te komen.
 
== 'Oikonomia' ==
'''<nowiki/>'Oikonomia'.''' Het Griekse woord voor 'bedeling' in het Nieuwe Testament is οικονομια, ''oikonomia.'' Dit dat betekent eigenlijk: het bestuur van een huishouden en de huishoudelijke aangelegenheden, huishoudelijk beheer. Dit kan het bestuur of het beheer van het bezit van iemand anders zijn. Het Strongnummer van het woord is 3622. Het woord komt 7x in het Nieuwe Testament voor: Luc. 16:2-4, 1 Cor. 9:17, Ef. 1:10, 3:2, Col. 1:25. Van 'oikonomia' is ons woord 'economie' (= 'huishoudkunde') afgeleid.
 
Oikonomia in de zin van 'rentmeesterschap' vinden wij in de volgende bijbelverzen. <blockquote>''Lu 16:2 En hij riep hem en zei tot hem: Wat is dit dat ik van u hoor? Geef rekenschap van uw <u>rentmeesterschap</u>, want u kunt niet langer rentmeester zijn. Lu 16:3 De rentmeester nu zei bij zichzelf: Wat moet ik doen? Want mijn heer neemt het <u>rentmeesterschap</u> van mij af. Graven kan ik niet, voor bedelen schaam ik mij. Lu 16:4 Ik weet wat ik moet doen, opdat, wanneer ik uit het <u>rentmeesterschap</u> ben ontzet, zij mij in hun huizen opnemen. (TELOS)''</blockquote>Ook de Statenvertaling heeft 'rentmeesterschap'. De NBG51-vertaling heeft 'beheer' in vers 2 en 'rentmeesterschap' in de verzen 3 en 4. De Naardense vertaling heeft 'huismeesterschap'. De Nieuwe Bijbelvertaling (2004) heeft 'beheer' (verzen 2 en 3) en 'beheerderstaak' (vers 4). Luther vertaalde door 'Haushalten' (vers 2) en 'Ampt' (verzen 3 en 4). De Engelse King James vertaling heeft 'stewardship'.
 
Ook aan Paulus was een rentmeesterschap (Gr. oikonomia) toevertrouwd: <blockquote>''1Co 9:17 Want als ik het vrijwillig doe, heb ik loon; maar als ik het onvrijwillig doe, mij is een <u>rentmeesterschap</u> toevertrouwd. (TELOS)''</blockquote>De Statenvertaling en de Naardense vertaling hebben hier 'uitdeling', de Herziene Statenvertaling heeft 'beheer'. <blockquote>''1Co 9:17 Want als ik dat vrijwillig doe, heb ik recht op loon, maar als ik het onwillig doe, is het beheer van het Evangelie mij toch toevertrouwd. (HSV)''</blockquote>Paulus noemt in Ef. 1:9 'de bedeling van de volheid der tijden'. Hij doelt daarmee op een tijdvak in Gods 'huishouden', in Zijn bestuur. <blockquote>''Efe 1:9 daar Hij ons de verborgenheid van zijn wil bekend heeft gemaakt, naar zijn welbehagen, Efe 1:10 dat Hij Zich had voorgenomen in Zichzelf aangaande de <u>bedeling</u> van de volheid der tijden, om alles wat in de hemelen en wat op de aarde is onder een hoofd samen te brengen in Christus;'' (TELOS)</blockquote>In dezelfde brief spreekt Paulus van 'het rentmeesterschap van de genade van God' en in de Kolossenzenbrief van 'het rentmeesterschap van God'. <blockquote>''Efe 3:2 Indien gij maar gehoord hebt van de <u>bedeling</u> der genade Gods, die mij gegeven is aan u; (SV)''</blockquote><blockquote>''Efe 3:2 (waar u immers hebt gehoord van het <u>rentmeesterschap</u> van de genade van God, mij voor u gegeven, (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Col 1:25 Welker dienaar ik geworden ben, naar de <u>bedeling</u> van God, die mij gegeven is aan u, om te vervullen het Woord Gods; (SV)'' </blockquote><blockquote>''Col 1:25 waarvan ik een dienaar geworden ben overeenkomstig het <u>rentmeesterschap</u> van God dat mij gegeven is voor u, om het woord van God te voleindigen: (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Col 1:25 Daarvan ben ik een dienaar geworden, overeenkomstig de <u>beheerstaak</u> van God, die mij met het oog op u gegeven is om het Woord van God te vervullen, (HSV)''</blockquote>Dat waren alle zeven Schriftplaatsen met 'oikonomia'.<ref>'''<nowiki/>'Bedelingen des Heiligen Geestes' (Hebr. 2:4).''' In de Statenvertaling van Hebr. 2:4 lezen wij van 'bedelingen des Heiligen Geestes'.<blockquote>''Heb 2:4 God bovendien medegetuigende door tekenen, en wonderen, en menigerlei krachten en <u>bedelingen</u> des Heiligen Geestes, naar Zijn wil. (SVV)''</blockquote>'Bedeling' is hier niet te verstaan door ''bepaalde tijd'', maar door ''uitdeling'' (Eng. distribution).
 
''Heb 2:4 terwijl God bovendien meegetuigde zowel door tekenen als wonderen en allerlei krachten en <u>uitdelingen</u> van de Heilige Geest naar zijn wil. (TELOS)''
'''<nowiki/>'Bedelingen des Heiligen Geestes' (Hebr. 2:4).''' In de Statenvertaling van Hebr. 2:4 lezen wij van 'bedelingen des Heiligen Geestes'. <blockquote>''Heb 2:4 God bovendien medegetuigende door tekenen, en wonderen, en menigerlei krachten en <u>bedelingen</u> des Heiligen Geestes, naar Zijn wil. (SVV)''</blockquote>'Bedeling' is hier niet te verstaan door ''bepaalde tijd'', maar door ''uitdeling'' (Eng. distribution).
 
Het vertaalde Griekse woord is μερισμοις, merismois, een meervoud van μερισμος, merismos. Dit woord betekent 'verdeling, uitdeling; scheiding'. Het Strongnummer van het woord is 3311. Het woord komt in het Nieuwe Testament nog op één andere plaats voor: <blockquote>''Heb 4:12 Want het woord van God is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard, en het dringt door tot <u>verdeling</u> van ziel en geest, zowel van gewrichten als van merg, en oordeelt de gedachten en overleggingen van het hart. (TELOS)''</blockquote>'''Verwante uitdrukkingen''' met betrekking tot 'bedeling' in de Schrift zijn: ‘eeuw’, ‘tijd’ en ‘dag’.</ref>
''Heb 2:4 terwijl God bovendien meegetuigde zowel door tekenen als wonderen en allerlei krachten en <u>uitdelingen</u> van de Heilige Geest naar zijn wil. (TELOS)''
 
== Verwante uitdrukkingen ==
Het vertaalde Griekse woord is μερισμοις, merismois, een meervoud van μερισμος, merismos. Dit woord betekent 'verdeling, uitdeling; scheiding'. Het Strongnummer van het woord is 3311. Het woord komt in het Nieuwe Testament nog op één andere plaats voor: <blockquote>''Heb 4:12 Want het woord van God is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard, en het dringt door tot <u>verdeling</u> van ziel en geest, zowel van gewrichten als van merg, en oordeelt de gedachten en overleggingen van het hart. (TELOS)''</blockquote>'''Verwante uitdrukkingen''' met betrekking tot 'bedeling' in de Schrift zijn: ‘eeuw’, ‘tijd’ en ‘dag’.
'''<nowiki/>'''
'''Verwante uitdrukkingen''' met betrekking tot 'bedeling' in de Schrift zijn: ‘eeuw’, ‘tijd’ en ‘dag’.
 
'''Aioon en bedeling.''' Aionen (eeuwen) en bedelingen worden vaak met elkaar verward. Aionen zien op het tijdsaspect; bedelingen zien op Gods handelen in een bepaalde periode. In de Bijbel is aioon vaak foutief vertaald met wereld (Rom.12:2, Gal.1:4, Hebr.1:2 en 11:3). Als de discipelen In Matth.24:3 vragen: ''"Wat is het teken van de voleinding van de wereld"''  moeten we lezen: "Wat is het teken van de voleinding van de huidige eeuw".
 
== Wet en genade ==
'''Bedelingenleer.''' De bedelingenleer -of, naar het Engels, ''het dispensationalisme'' – is een uitwerking van het denkbeeld dat er verschillende bedelingen zijn. Zie de paragraaf verderop.
 
'''Wet en genade.''' De belangrijkste bedelingen zijn die van de wet en van de genade.<blockquote>''Joh 1:17 Want de wet is door Mozes gegeven; de genade en de waarheid is door Jezus Christus geworden.'' (TELOS)</blockquote><blockquote>''Ro 6:14 Want de zonde zal over u niet heersen; want u bent niet onder de wet, maar onder de genade.'' (TELOS)</blockquote>
{| class="wikitable"
Regel 82 ⟶ 84:
 
== Bedelingenleer ==
De  bedelingenleer  - of, naar het Engels, ''het dispensationalisme - onderscheidt en beschrijft verschillende bedelingen.'' John Nelson Darby (1800-1882) is deeen grondleggeruitwerking van dehet bedelingenleer. Dedenkbeeld denkbeeldendat vaner Darbyverschillende zijn nabedelingen zijn dood gesystematiseerd en hebben op veel punten veranderingen ondergaan. C. I. Scofield kwam met eenDe bedelingenleer dieonderscheidt veelen invloedbeschrijft heeftverschillende uitgeoefendbedelingen. 
 
John Nelson Darby (1800-1882) is de grondlegger van de bedelingenleer. De denkbeelden van Darby zijn na zijn dood gesystematiseerd en hebben op veel punten veranderingen ondergaan. C. I. Scofield kwam met een bedelingenleer die veel invloed heeft uitgeoefend.
 
Volgens de bedelingenleer leeft de gemeente van Jezus Christus thans in de ”genadetijd”, die begon bij Pinksteren, de komst van de Heilige Geest, en die eindigt met de opname van de gemeente in de hemel en het begin van het duizendjarig rijk. Na de opname van de gemeente wordt Israël hersteld; geheel Israël zal behouden worden.