Bedelingenleer: verschil tussen versies

592 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''bedelingenleer''' - of, naar het Engels, ''het dispensationalisme'' – is een uitwerking van het denkbeeld dat er verschillende [[Bedeling|bedelingen]] zijn. De bedelingenleer onderscheidt en beschrijft verschillende bedelingen.
 
Het Engelse woord 'dispensation' betekent onder meer: 'een goddelijke ordening van wereldlijke zaken'<ref>''American Heritage Dictionary of the English Language,'' Fifth Edition. Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company, 2011. ''Random House Kernerman Webster's College Dictionary'' (K Dictionaries Ltd., 2010) heeft 'de goddelijke ordening van aangelegenheden van de wereld'.</ref>, 'een ordening van leven en gebeurtenissen door God'<ref>''Collins English Dictionary'' ''– Complete and Unabridged'', 12th Edition. HarperCollins Publishers, 2014.</ref>.
 
__TOC__
 
Volgens de bedelingenleer is de bijbelse geschiedenis is het best te begrijpen in het licht van een aantal opeenvolgende bestuurlijke perioden van Gods handelen met de mensheid en de wereld, de "bedelingen." Zij maakt een fundamenteel onderscheid tussen Gods plannen voor de nationalenatie Israël en voor de nieuwtestamentische gemeente. Zij benadrukt de bijbelse voorzeggingen aangaande de eindtijd en de opname van de gemeente vóór de grote verdrukking, welke voorafgaat aan Christus' zichtbare verschijning in de wereld. Volgens de bedelingenleer leeft de gemeente van Jezus Christus thans in de ”genadetijd”, die begon bij Pinksteren, de komst van de Heilige Geest, en die eindigt met de opname van de gemeente in de hemel en het begin van het duizendjarig rijk. Na de opname van de gemeente wordt Israël hersteld; geheel Israël zal behouden worden.
 
== Geschiedenis ==
Het begin van de bedelingenleer ligt bij de Plymouth Brethren beweging in het Verenigd Koninkrijk en de leer van John Nelson Darby. John Nelson Darby (1800-1882) is de grondlegger van de bedelingenleer. De Plymouth Brethren (en Darby in het bijzonder) ontwikkelden unieke ideeën over de interpretatie van de Schrift, terwijl zij de nadruk legden op de bijbelse profetie en de wederkomst van Christus. De theologie van deze beweging werd bekend als "Dispensationalisme."