Betrouwbaarheid van de Bijbel: verschil tussen versies

2.506 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
 
(9 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
De [[Bijbel]] is '''betrouwbaar''', het is de meest betrouwbare bron is uit de oudheid. Hij is betrouwbaar overgeleverd en spreekt betrouwbaar over het natuurlijke en het bovennatuurlijke, over verleden, heden en toekomst.
 
Dat de Bijbel betrouwbaar is wordt niet door iedereen aangenomen. Sommigen menen dat de Bijbel geschiedkundige en natuurkundige fouten bevat.
 
== Betrouwbaarheid van de overlevering ==
De Bijbel is een oud boek. HetHij werd telkens overgeschreven. Toch is de tekst daarbij goed bewaard. De betrouwbaarheid van de overlevering van de Bijbeltekst wordt bevestigd door de enorme hoeveelheid manuscripten die gevonden zijn. Dit zijn namelijk 5700 gedeeltes van het Nieuwe Testament en ook nog vele gedeeltes uit het Oude Testament, in totaal 30.000 deelfragmenten.
 
We hebben de oorspronkelijke handschriften van de Bijbel niet meer, alleen kopieën. De kopiëen zijn zeer zorgvuldig zijn met de hand geschreven.
Regel 78:
 
Hieronder volgen andere voorbeelden van buitenbijbelse vondsten die de Schrift bevestigen.
 
==== Hethieten ====
Het Oude Testament verwijst meermaals naar de Hethieten. Volgens 2 Koningen 7: 6 bijvoorbeeld meenden de Syriërs dat Israël legers van de Hethieten en de Egyptenaren had ingehuurd. Toen er nog geen buitenbijbelse aanwijzingen voor het bestaan van de Hethieten waren, beweerden sommige geleerden dat de Hettieten een fictie waren. De Ierse zendeling William Wright daarentegen nam God op Zijn Woord en besloot onderzoek te doen. Hij vond inscripties die erop wezen dat de Hethieten ooit een machtig rijk in die regio hadden gevormd.<ref>Elizabeth Mitchell, [https://answersingenesis.org/reviews/movies/movie-review-patterns-of-evidence-exodus/ Movie Review: ''Patterns of Evidence: The Exodus'']. AnswersInGenesis.org, 17 jan, 2015. </ref>
 
==== Bileam ====
Regel 88 ⟶ 91:
 
==== Koningen David en Ahazia ====
In de Bijbel is koning David een bekende figuur. Maar tot 1993 was er buiten de Heilige Schrift geen bewijs voor het historisch bestaan van de Israëlische vorst. [[Vrijzinnigheid|Vrijzinnige]] geleerden beweerden dan ook dat het koninkrijk van David en Salomo niet meer was dan een verdichtsel, een sprookje. In 1993 werd in Tel Dan, in het noorden van Israël, een steen gevonden waarop een Aramese tekst van een Syrische koning het "huis van David" noemt. De Syriër verhaalt hoe hij oorlog voerde tegen koning Ahazia uit het huis van David. Dit gebeurd zo’n 150 jaar na de tijd van David.
 
Een paar jaar later werd de naam van David aangetroffen in Egypte. De bekende Bijbelgetrouwe egyptoloog Kenneth Kitchen ontdekte de naam op een namenlijst in de grote tempel van de god Amon in Karnak, Egypte. Deze inscriptie stamt uit ongeveer vijftig jaar na Davids tijd.
Regel 96 ⟶ 99:
==== Koning Hizkia ====
In Jes. 36-37 en 2 Kon. 18-19 lezen we hoe de Assyriërs Jeruzalem belegerden en bijna innamen. Dat was in het jaar 701 voor Christus. In 1830 werd te Ninevé een zeshoekige cilinder van klei gevonden, naar de ontdekker genoemd het Taylor prisma. Het voorwerp wordt thans bewaard in het Brits Museum te Londen. Op dit stuk klei staat de kroniek geschreven van acht veldtochten van de Assyrische koning Sanherib, door hemzelf verteld. De vorst verhaalt hoe hij koning Hizkia van Juda wilde bestraffen vanwege diens rebellie en hoe hij vrijwel heel Juda veroverde. „Hemzelf sloot ik op in Jeruzalem als een vogel in een kooi”, voegt hij eraan toe. De cilinder vertelt echter niet hoe het afloopt, vertelt niet dat hij Jeruzalem had veroverd, en dat is opvallend. Sanheribs zwijgen is veelzeggend<ref name=":0" />. Uit de Bijbel weten we hoe God ingreep en het plan van Sanherib verijdelde.
 
De Assyriërs, die meesters waren in het innemen van versterkte steden, namen wel andere steden in, onder meer Lachis, waar resten van de Assyrische belegering en verwoesting zijn gevonden. Resten van een 'Assyrische laag van verwoesting' zijn niet gevonden in Jeruzalem.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=RF6ncAqI_NE Lachish Siege Ramp. Joel Kramer. SourceFlix]. Youtube.com: Biblicaltours, 28 nov. 2019. Duur: 10 min. 50 sec. Archeoloog Joel Kramer vertelt over Lachis en de belegering en verovering van de stad door de Assyriërs. Hij wijst erop dat een 'Assyrische laag van verwoesting' ontbreekt in Jeruzalem. De stad bleef gespaard. </ref>
 
==== Hoofdkamerling Nevoe Sarsekim ====
Regel 103 ⟶ 108:
 
==== Koning Belsazar ====
In het verleden is getwijfeld aan het ''bestaan'' van de Babylonische koning [[Belsazar]] (6e eeuw v.Chr.), omdat hij buiten de Schrift niet bekend was. Veel geleerden zagen in hem slechts een legendarische figuur, omdat de Griekse schrijvers hem niet noemden. Latere archeologische vondsten hebben echter het bestaan van Belsazar bevestigd. Ook bleek dat Belsazar een zoon van Nabonidus was, die al wel bekend was. Door de vondsten werden oude denkbeelden weerlegd: sommigen hadden gemeend dat de bijbelse Belsazar gelijk was aan Nabonidus, anderen hadden gemeend dat Belsazar en Evil-Merodach, de zoon van Nebukadnezar, dezelfde waren.
 
==== Terugkeer van de Joden ====
Regel 112 ⟶ 117:
 
==== Pontius Pilatus ====
[[Bestand:Caesarea Maritima 2010-09-23 09-28-35 2.JPG|miniatuur|Inscriptie met de naam van Pontius Pilatus.]]
In het Nieuwe Testament treedt stadhouder Pontius Pilatus op. Pas in de jaren '50 van de 20e eeuw werd een buitenbijbelse oudheidkundige bevestiging gevonden in de vorm van een inschrift op een deel van een trap: "... het Tiberium, dat Pontius Pilatus, de Prefect van Judea, gaf [en] wijdde." Het is (anno 2009) de enige archeologische bevestiging buiten de bijbel die we van het bestaan van de stadhouder bezitten. 
 
=== Bij geen buitenbijbelse aanwijzing ===
Wanneer wij aangaande een gebeurtenis die in de Bijbel is opgetekend geen aanwijzing buiten de Bijbel kennen, mogen we niet de gevolgtrekking maken dat de gebeurtenis niet heeft plaatsgevonden. Dat zou een denkfout zijn. Want, in het Engels gezegd: “Absence of evidence is not evidence of absence,” vertaald: "de afwezigheid van bewijs is niet het bewijs van afwezigheid".
 
== Natuurwetenschappelijke betrouwbaarheid ==
De Bijbel leert dat de wereld een begin heeft gehad. De moderne wetenschap heeft dat in de 20e vrijwel algemeen aangenomen op grond van wetenschappelijke studie<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=vY1p_TqypKU John Lennox: God is not dead and science shows why]. Youtube.com: Unbelievable? 17 dec. 2019. Duur: 4 min. 7 sec.. </ref>.
 
==== 'de vier hoeken der aarde' ====
Regel 170 ⟶ 180:
 
Josh Mcdowell, ''A ready defense''.
 
Lydia McGrew, ''Hidden in plain view: Undesigned Coincidences in the Gospels and Acts''. DeWard Publishing Company, 2017. Pagina's: 288. Verdedigt de geschiedkundige betrouwbaarheid van de Evangeliën en Handelingen.
 
== Voetnoten ==