Boko Haram: verschil tussen versies

840 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Boko Haram''' is een radicaal-[[Islam|islamitische]] organisatie, opgericht in 2002, die een eind wil maken aan de westerse invloeden in [[Nigeria]] en een streng-islamitische staat wil stichten. Om dat doel te bereiken gebruikt de terreurgroep bruut [[geweld]], inclusief bomaanslagen, ook op kerken en christenen.
 
'''Naam'''. De naam ''Boko Haram'' betekent letterlijk ‘Westers onderwijs is verboden'. ''Haram'' betekent ‘verboden’ en met Boko wordt 'verkeerd' Westers onderwijs en andere westerse invloeden aangeduid. Het Westers onderwijs is vroeger ingevoerd door de Britten. Boko Haram vindt het huidige Nigeria te Westers; de radicale moslims achten verkiezingen en seculier onderwijs in strijd met de islam. Moslims mogen geen broeken en shirts dragen en niet meedoen aan verkiezingen.
 
'''Bakermat.''' De Nigeriaanse bevolking bestaat (anno 2003) voor 50,2 procent uit moslims, die vooral in het noorden van het land wonen, en voor 48,4 procent uit christenen, die vooral in het zuiden te vinden zijn. HetDe noordenislamitische vanterreurgroep Nigeriaheeft iszijn -bakermat in tegenstellingnoordoostelijke totdeelstaat het christelijke zuiden - islamitisch en de sharia wordt er al toegepast, maar volgens de moslimrebellen niet radicaal genoegBorno. Hoewel Nigeria om de beurt een noorderling en zuiderling als president heeft, wordt het land volgens de rebellen geleid door ongelovigen.
 
'''Doel.''' Boko Haram is erop uit een kalifaat te stichten in het noordoosten van het land. Het noorden van Nigeria is - in tegenstelling tot het christelijke zuiden - islamitisch en de sharia wordt er al toegepast, maar volgens de moslimrebellen niet radicaal genoeg. Hoewel Nigeria om de beurt een noorderling en zuiderling als president heeft, wordt het land volgens de rebellen geleid door ongelovigen.
 
Oorspronkelijk protesteerde Boko Haram vooral tegen Westerse scholen. De groep wil een islamitische staat stichten waarin de Islamitische wet (sharia) geldt en streng wordt toegepast. Zij wil in heel Nigeria de sharia invoeren; anno 2014 gelden de islamitische wetten alleen in het noorden van het land. De strijdgroep wil op gewelddadige wijze de Nigeriaanse regering ten val brengen.
 
'''Facties.''' De groep bestaat (anno 2012) uit verschillende '''facties'''.
{| class="wikitable" style="float:right; width: 25%; margin-left: 20px;"
| style="padding: 15px;"|“In het noordoosten van Nigeria hebben gewapende mannen 17 christenen gedood die op een rouwbijeenkomst waren voor de vijf mensen die gisteravond werden doodgeschotenen in een kerk. De reeks aanslagen van de laatste tijd wordt toegeschreven aan de islamitische strijdgroep Boko Haram. Boko Haram had de christenen afgelopen weekeinde gewaarschuwd dat ze moeten vertrekken uit het noorden van Nigeria, omdat ze anders worden vermoord.”
Regel 21 ⟶ 23:
(Bron: NOS.nl, nieuwsbericht 27 jan. 2014)
|}
'''Aanslagen.''' Boko Haram pleegt '''aanslagen''' op christelijke doelen en op doelen van de Nigeriaase overheid. Ze doen dat veelal vanaf brommers en motoren. De terreurgroep heeft een lange reeks bomaanslagen gepleegd. Op Kerstavond 2010 bijvoorbeeld kwamen bij een serie bomaanslagen in de stad Jos 32 mensen om.
 
De terreurorganisatie ontvoert geregeld kinderen en vrouwen, die vervolgens als soldaten worden ingezet. In april 2014 werden meer dan 200 schoolmeisjes in Chibok ontvoerd. Een maand later eiste Boko Haram dat de Nigeriaanse regering een aantal commandanten van de terreurgroep zou vrijlaten. In ruil daarvoor zouden 100 meisjes worden vrijgelaten. De regering weigerde. De leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, liet in november weten dat de meisjes "inmiddels zijn bekeerd en uitgehuwd aan onze strijders".
Regel 39 ⟶ 41:
 
Yusuf oefent een grote aantrekkingskracht uit op jongeren en vormt met hen een eigen islamitisch leger.
 
'''2009 — juni 2018'''. De noordoostelijke deelstaat Borno, de bakermat van Boko Haram, gaat gebukt onder het geweld van de terreurgroep. In deze periode komen door het geweld meer dan 30.000 mensen om en raken 2 miljoen mensen ontheemd<ref>[https://nos.nl/artikel/2236979-zeker-twintig-doden-door-aanslag-zelfmoordterroristen-noordoost-nigeria.html Zeker twintig doden door aanslag zelfmoordterroristen Noordoost-Nigeria], nieuwsbericht op NOS.nl, 17 juni 2018. </ref>.
 
2009: De grote opstand van Boko Haram vangt aan. In het noorden begint de radicale islamitische groep Boko Haram met het plegen van bloedige aanslagen op christelijke doelen.
Regel 56 ⟶ 60:
2013: In mei kondigt de Nigeriaanse president Jonathan de noodtoestand af in drie noordelijke deelstaten.
 
2014: In april kidnapt de terreurgroep 276 meisjes van een middelbare kostschool in Chibok. Enkele tientallen meisjes ontsnappen. — Boko Haram strijders zouden in 2014 zo'n 2000 mensen in Nigeria hebben vermoord. Minstens 1,5 miljoen mensen inmiddels zijn op de vlucht geslagen voor het geweld van de moslimrebellen.
 
== Bronnen ==