Christendom: verschil tussen versies

594 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 61:
 
=== Secularisering ===
'''Nederland''' ontkerkelijkt. De roomskatholieke kerk telde in 2000 nog een kleine 418.000 kerkbezoekers per week, eind 2007 gemiddeld nog maar 322.000 per week.
 
Volgens de '''Duitse''' Evangelische Alliantie (2009) zal het christenen steeds lastiger gemaakt worden voor hun geloof uit te komen. De Duitse media lanceren steeds vader ‘aanvallen’ op christenen en op christelijk gedachtegoed. De liberale Duitse krant TAZ waarschuwde haar lezers voor christenen en verzette zich tegen een christelijk jeugdfestival dat ‘aartsconservatief’ zou zijn en ‘slecht voor onze Duitse jeugd. In het door de Duitse overheid gesponsorde schoolblad Q-rage verscheen een fel anti-christelijk artikel. “De tijd waarin christenen die de Bijbel letterlijk nemen en geloven in God de Schepper van alle dingen, is tot een einde gekomen”, merkte de secretaris-generaal van de alliantie op.
 
82% van de christenen in '''Groot-Brittannië''' vindt het steeds moeilijker om te leven in een geseculariseerde maatschappij. Wat christenen zorgen baart is het kleine aantal mensen dat in Jezus gelooft, het toenemend gebruik van drugs en alcohol en de groei van andere religies in het land. (Volgens het Britse onderzoeksbureau ComRes, 2009).
 
=== Ontkerkelijking ===
De afnemende kerkgang en het opgeven van kerkelijk lidmaatschap hangt samen met de secularisering. In vroeger tijden was de kerk(elijke) gemeenschap belangrijker en stonden de kerkgebouwen vaak in het centrum van een dorp. In het Achterhoekse dorp Gelselaar is de Nederlands Hervormde Kerk met de daarom heen gelegen boerderij het oudste gedeelte van het dorp. Wat opvalt is dat de woongedeelten van de huizen op de kerk zijn gericht, terwijl de stalopening uitkomt op de omliggende straat. Het is alsof de vroegere bewoners wilden zeggen: de kerk is voor ons belangrijk. Vandaag de dag gaan veel kerken wegens leegloop dicht. Nieuwe kerkgebouwen verrijzen niet zelden aan de ''rand'' van een stad of dorp, zoals in Ede (Gelderland).
 
=== Kleinschalig gemeenschapsleven ===
Onder westerse christenen leeft de behoefte aan kleinschalige kernen van intens christelijk leven. In het bijbelboekBijbelboek Handelingen lezen we dat de eerste christenen hun bezittingen deelden, samen baden, het avondmaal vierden.
 
== Bron ==