Ciborie: verschil tussen versies

442 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''ciborie''' of ''ciborium'' is in de Rooms-Katholieke Kerk een zilveren of gouden kelk met deksel, ter bewaring van geconsacreerde hosties, vroeger ook gebruikt tijdens de mis. Ook een op zuilen rustende koepel boven het rooms-katholieke altaar wordt ciborie of (meestal) ciborium genoemd. miniatuur|Ciborium (altaarkoepel) '''Woord.''' ''Ciborie'' komt van het Latijnse ''ciborium'', waarmee het synoniem is. E...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
Een '''ciborie''' of ''ciborium'' is in de Rooms-Katholieke Kerk een zilveren of gouden kelk met deksel, ter bewaring van geconsacreerde (= gewijde) hosties, vroeger ook gebruikt tijdens de mis. Ook een op zuilen rustende koepel boven het rooms-katholieke altaar wordt ciborie of (meestal) ciborium genoemd.
[[Bestand:Kotor Kathedrale - Ciborium 1.jpg|miniatuur|Ciborium (altaarkoepel)]]
'''Woord.''' ''Ciborie'' komt van het Latijnse ''ciborium'', waarmee het synoniem is. En het Latijnse woord komt van het Griekse ''kiboorion ='' zaadhuls van een bepaalde waterlelie welke als drinkbeker werd gebruikt.
 
'''Ouwelkast.''' Een ciborie kan behalve de vorm van een kelk of vaas ook de vorm van een kastje hebben, de ''ouwelkast,'' waarin de gewijde hosties bewaard worden<ref>Adrianus Haemstedius, ''Historie der martelaren; Die, om de getuigenis der evangelische waarheid, hun bloed gestort hebben, van Christus onze Zaligmaker af tot het jaar 1655'' (Amsterdam: 1671. Herziene druk 1881), blz. 95, voetnoot.  </ref>.
 
== Bronnen ==
Regel 7 ⟶ 9:
 
A. Kolsteren en Eouwd Sanders, ''Prisma Vreemde woorden'' (1994).
 
== Voetnoot ==