Clemens Romanus: verschil tussen versies

315 bytes toegevoegd ,  11 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 3:
Dat Clemens in Rome de derde plaats innam na de apostelen Petrus en Paulus is onwaarschijnlijk. Wel is zo goed als zeker, wat Irenaeus meedeelt, dat Clemens de apostelen Petrus en Paulus nog gezien heeft. Men mag deze Clemens, die een voornaam en vooraanstaand lid van de kerk te Rome was, niet vereenzelvigen met Clemens, die in Fil. 4 : 3 genoemd wordt en evenmin met Titus Flavius Clemens, die door keizer Domitianus gedood werd. Deze laatste was een neef van de keizer, die het Heidendom niet welgezind was en daarom moest sterven.
 
'''Brieven'''. Hij wordt door de oudste overleveringen genoemd als de schrijver van de „brief der gemeente Gods, welke te Rome was, aan de gemeente Gods, welke te Corinthe woonde." Gewoonlijk wordt deze brief de eerste brief van Clemens Romanus genoemd. Hij is geschreven omstreeksvóór het70 jaar 95n.C. In de brief waarschuwt Clemens de Corinthiërs voor afgunst en vermaant hij hen tot vrede en tot onderwerping aan degenen, dieomstreeks Christushet overjaar hen stelde69, omvolgens teanderen waken voor hun zielen, dus tot onderwerping aanomstreeks het kerkelijkjaar gezag95. InVoor de briefvroege noemtdatering Clemens depleit Paulusdat de schrijverbrief vanspreekt de [[Eerste brief aanover de Korinthiërs]].offerdienst Dein briefJeruzalem eindigtin metde eentegenwoordige gebedtijd, enalsof isdeze zeernog belangrijkaltijd omwerd hetuitgevoerd, leven vanterwijl de gemeentemarteldood te Rome in die tijd te leren kennen. De brief kwam in hoogvan aanzienPetrus tewordt staanvermeld.
 
In de brief waarschuwt Clemens de Corinthiërs voor afgunst en vermaant hij hen tot vrede en tot onderwerping aan degenen, die Christus over hen stelde, om te waken voor hun zielen, dus tot onderwerping aan het gezag van ouderlingen. In de brief noemt Clemens de Paulus de schrijver van de [[Eerste brief aan de Korinthiërs]]. De brief eindigt met een gebed en is zeer belangrijk om het leven van de gemeente te Rome in die tijd te leren kennen. De brief kwam in hoog aanzien te staan.
 
Het originele handschrift van de Clemens-brief berust in het Britse Museum te Londen. Het ontbrekende is in 1873 door de Metropoliet Philotheas Bryennios ontdekt.<ref>H.M.H. Bartels, ''Geschiedenis der Katholieke Kerk'' (Venloo: G. Mosmans senior, 1926) blz. 60.  </ref>
Regel 9 ⟶ 11:
De tweede brief aan de Corinthiërs, welke gewoonlijk ook aan Clemens wordt toegeschreven, is waarschijnlijk van een ander, maar deze werd wel in de 2e eeuw geschreven. Het is geen brief, maar een homilie.
 
{{Tijdbalk Israël en Gemeente 50-99}}
'''Martelaar?''' Volgens sommigen is Clemens als martelaar omgekomen tijdens de derde [[vervolging der christenen]] onder het bewind van keizer Trajanus. Hij zou naar de Krim verbannen zijn om als slaaf in de steengroeven te werken, en later met een anker aan de hals in zee zijn geworpen<ref>Zoals H.M.H. Bartels, ''Geschiedenis der Katholieke Kerk''. (Venloo: G. Mosmans senior, 1926) blz. 39.</ref>. Echter, de oudste bronnen van zijn leven, Eusebius en Hieronymus, vermelden niets van zijn martelaarschap.
 
'''Martelaar?''' Volgens sommigen is Clemens als martelaar omgekomen tijdens de derde [[vervolging der christenen]] onder het bewind van keizer Trajanus (98-117 n.C.). Hij zou naar de Krim verbannen zijn om als slaaf in de steengroeven te werken, en later met een anker aan de hals in zee zijn geworpen<ref>Zoals H.M.H. Bartels, ''Geschiedenis der Katholieke Kerk''. (Venloo: G. Mosmans senior, 1926) blz. 39.</ref>. Echter, de oudste bronnen van zijn leven, Eusebius en Hieronymus, vermelden niets van zijn martelaarschap.
 
== Meer informatie ==