Complotdenken: verschil tussen versies

12 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Complotdenken''' is zonder voldoende gronden, een geheim [[complot]] vermoeden achter een ongewenste gebeurtenis of gebeuren. Het komt ook onder christenen voor.
 
Dit artikel gaat over het denken en de denkers. Over hun denkproduct, dehun [[complottheorie]]overtuiging, zie aldaar[[Complottheorie]].
 
Op internet zijn plekken, 'krochten van het internet'<ref name=":0">[https://www.youtube.com/watch?v=6ZDeJSWWxVE Waarom geloven mensen complottheorieën?] Youtube.com: Universiteit van Nederland, 30 april 2020. Duur: 4 min. 37 sec. Voordracht door gedragswetenschapper Jan-Willem van Prooijen.</ref>, waar complotdenken heerst. Zogenaamde 'alternatieve websites' bevatten vaak uitlatingen van complotdenken.
Regel 32:
*lasteren
*tijd en energie verspillen in reactie op een fictief complot
*conflict inmet familie, vriendenkring of kerknaasten
 
'''Radicalisering.''' Complotdenkers neigen tot radicalisering, in denken of doen, als zij niet gehoord worden, of het gevoel krijgen niet gehoord te woorden, en/of de 'misleide' meerderheid van de mensen hen belachelijk maakt en zich tegen hen keert. Zij zoeken bevestiging en en vinden die bij sites op internet die hun denkbeelden bevestigen.<ref name=":2">Aldus de socioloog Jaron Harambam, die deskundig is op het gebied van complotdenken. Bron: [https://www.youtube.com/watch?v=blY5647-aIs Complotgekte in Coronatijd met socioloog Dr Jaron Harambam, specialist in Complottheorieen], Youtube.com: Cafe Weltschmerz, 11 juni 2020. Duur: 26 min. 51 sec.</ref>
 
'''Conflict inmet familie, vriendenkring of kerknaasten.''' Doordat de complotdenker meent dat zijn naasten, eventueel medechristenen, ja, de meeste mensen gevaar lopen en de waarheid niet weten, gaat hij ze 'voorlichten' en waarschuwen. Daar een complottheorie onvoldoende gegrond is, is de kans groot dat anderen niet overtuigd raken en de mening van de complotdenker niet overnemen. De complotdenker kan ertoe komen de ander als 'onwetend', 'blind', 'misleid' en dergelijke aan te merken. Hieruit kunnen met de levenspartner, in familie, vriendenkring of kerk geruzie en verwijdering voortkomen<ref>[https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2346866-ruzie-in-de-familie-door-coronadenkbeelden-hoe-ga-je-daarmee-om.html Ruzie in de familie door coronadenkbeelden, hoe ga je daarmee om?] NOS.nl, 5 sept. 2020</ref>. De complotdenker met zijn kwade vermoedens iskan in een pijnlijk conflict terechtgekomen.
 
De apostel Paulus waarschuwt voor de gevolgen van 'een andere leer', die tegen de gezonde woorden ingaat: <blockquote>''1Ti 6:3  ... twistziekte en woordenstrijd, waaruit afgunst ontstaat en twist, lasteringen, kwade vermoedens, 1Ti 6:5  voortdurend geruzie van mensen die verdorven zijn in hun denken en van de waarheid beroofd zijn, ...'' (Telos)</blockquote>