Coronacrisis: verschil tussen versies

3.322 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 13:
Volgens sommige critici zou een twee-sporen-beleid (zorgvuldige vaccinatie-ontwikkeling + onderzoek naar bestaande medicatie tegen de ziekte) beter zijn dan voornamelijk in te zetten op een vaccinatie waaraan onzekerheden kleven<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=9WL57gWiulA&t=26m21s Prof. Dr. Pierre capel - Emeritus Hoogleraar in de Experimentele Immunologie.] Youtube.com: Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie, 19 feb, 2021. Vanaf 26 min 21 sec.</ref>.
 
Een ander punt van kritiek op de massavaccinatie is dat we geen profylactisch (= preventief) gebruik van DNA/RNA-vaccins moeten maken te midden van een epidemie om met die vaccins miljoenen mensen in te enten<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=l_ksalhIi5c Mass Vaccination in a Pandemic - Benefits versus Risks: Interview with Geert Vanden Bossche]. Youtube.com: Artsen voor Vrijheid, 8 maart 2021. Vanaf 9 minuten. Engelstalig gesprek met de Belgische vaccinoloog Geert Vanden Bossche. Vanaf 23 min. 30 sec.</ref>. "Helaas is dit type van profylactische vaccins ongeschikt, zelfs buitengewoon gevaarlijk, om massaal toegediend te worden temidden een virale pandemie. Vaccinologen, wetenschappers en klinisch medici staren zich blind op de positieve kortetermijnseffecten bij individuele patiënten, maar slaan ondertussen geen acht op de desastreuze gevolgen voor de globale gezondheid. Zolang mijn ongelijk niet wordt bewezen, bestaat er geen excuus om te negeren dat de mens van een relatief onschuldig virus een ontembaar monster aan het maken is" (Geert Vanden Bossche, viroloog en vaccindeskundige, 4 maart 2021<ref name=":1" />). Door vaccin opgewekte antistoffen hebben de neiging de aangeboren antistoffen te onderdrukken. Als het virus muteert, bestaat de reële kans een mutant ontsnapt èn aan de vaccinale antistoffen (antistofresistentie) èn aan de onderdrukte aangeboren antistoffen. Dat risico verhogen we door massavaccinatie.<ref name=":1" /> "Het valt moeilijk in te beelden hoe volledige resistentie tegen een superinfectieus virus niet zal leiden tot een massale decimering van de bevolking. Er zijn slechts weinig manieren om zo snel en doeltreffend een relatief onschadelijk virus om te toveren tot een biologisch wapen met een dermate massale vernietigingskracht."<ref name=":1" /> Deze auteur pleit voor massavaccinatie met vaccins die uitsluitend natuurlijke killercellen activeren. Er "bestaat afdoende wetenschappelijk bewijs voor de sleutelrol die deze cellen spelen in de volledige en vroegtijdige eliminatie van het virus zoals dit plaatsvindt bij niet-symptomatische dragers."<ref name=":1" />
 
== Zingen verboden of afgeraden ==
Een van de Nederlandse maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan is het afraden of zelfs enige tijd verbieden van zingen in groepsverband. De reden is dat "zingen kan zorgen voor verspreiding van het coronavirus"<ref name=":2">[https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/zingen-toneelspelen-dansen-muziek-maken-en-acteren/zingen-en-zangkoren Coronavirus en regels voor zingen en zangkoren]. Rijksoverheid.nl, geraadpleegd 17 apr. 2021.</ref>. De Nederlandse overheid raadt af om te zingen in koren of om met meerdere mensen naar zangles te gaan. "Uitzondering daarop zijn kinderen tot en met 12 jaar en professionele zangkoren. U mag ook zingen in de kerk."<ref name=":2" /> Zingen in de kerk wordt door de overheid wel ''afgeraden''. "U mag zingen tijdens diensten in de kerk, moskee, synagoge of een ander gebedshuis.  Maar omdat zingen kan zorgen voor verspreiding van het coronavirus, wordt zingen in een groep afgeraden."<ref name=":2" /> De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zei: "Verspreid het Woord en niet het virus”<ref name=":3">[https://www.rd.nl/artikel/884828-waarom-zingen-in-de-kerk-niet-verboden-is Waarom zingen in de kerk niet verboden is]. RD.nl, 6 nov. 2020.</ref>. De overheid in Nederland mag het advies geven om niet te zingen, maar kan dat niet ''afdwingen''. De wet op de godsdienstvrijheid staat afdwingen niet toe.
 
Op 3 november ontving het kabinet in Nederland van het Outbreak Management Team, een adviesorgaan van de regering, het advies om zingen in een groep af te raden.
 
Van 19 november tot 1 december was het in Nederland verboden om in een groep van 2 personen of meer te zingen.
 
Op 1 december trad de COVID-19 wet in werking. Een wettelijke basis om zingen in groepsverband te verbieden ontbreekt.  Daarom is het verbod op zingen in groepsverband omgezet in een dringend advies om niet in groepsverband te zingen: afgeraden wordt om te zingen in koren of om met meerdere mensen naar zangles te gaan. Uitzondering daarop zijn kinderen tot en met 12 jaar en professionele zangkoren.<ref>De regels voor kinderen en professionele zangkoren staan op: [https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/zingen-toneelspelen-dansen-muziek-maken-en-acteren/zingen-en-zangkoren Coronavirus en regels voor zingen en zangkoren]. Rijksoverheid.nl, geraadpleegd 17 apr. 2021.</ref>
 
'''Advies van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO).''' Ook het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), een koepelorgaan van 31 kerkgenootschappen, raadt de aangesloten kerkgenootschappen af om te zingen.<ref name=":3" />
 
De CIO-werkgroep Zingen in de kerk zei in het begin van juli 2020 dat zingen onder bepaalde omstandigheden weer mogelijk was. In het begin van oktober 2020 kwam een vervolgadvies: Zing niet in regio’s waar het aantal coronabesmettingen sterk oploopt.
 
'''Opvolging.''' De kerken en christelijke groepen in Nederland gaan verschillend om met de adviezen. Wat men er zoal vindt:
 
* gewoon blijven zingen
* zingen met mondkapje
* ingetogen zingen
* een klein zangkoor, terwijl de andere bezoekers zacht meezingen
* de stoelen in de kerk verdelen in groepen zingenden en niet-zingenden
* niet zingen, liederen voorlezen
 
== Speculaties en complottheorieën ==