Coronavirus: verschil tussen versies

695 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 17:
'''COVID-19.''' Patiënten hebben longklachten, zijn kortademig en hebben koorts. De meeste patiënten krijgen een longontsteking. Een kwart van de patiënten krijgt te maken met ernstige klachten, soms met dodelijke afloop. Er was in februari 2020 nog geen medicijn. Daarom konden artsen alleen de symptomen (koorts, benauwdheid) bestrijden. Het sterftecijfer wordt (feb. 2020) geschat op ongeveer 2 procent.
 
'''Risicogroepen.''' MensenKwetsbare groepen zijn in 't bijzonder mensen met een verminderde weerstand, jonge kinderen of ouderen. Zij hebben de grootste kans op ernstige klachten.
 
'''Verspreiding.''' Het virus verspreidt zich via dieren en mensen. BuitenDieren eenkunnen lichaamdragers (‘gastheren’)  van eenhet diervirus ofzijn, mensmaar kanze hetworden viruser niet goedziek overlevenvan. EenOp infectieziektevleermuizen doorzitten hetveel coronaviruscoronavirussen. doetBuiten deeen patiëntlichaam niezenvan eneen hoesten,dier waardoorof het virus op andere mensen overgedragenmens kan worden.het Als mensenvirus niet ziekgoed zijn,overleven. is de kans op verspreiding zeer gering.
 
Iemand kan besmet worden zonder ''ziek'' te worden. Als mensen niet ziek zijn, is de kans op verspreiding zeer gering. Een infectieziekte door het coronavirus doet de patiënt niezen en hoesten, waardoor het virus op andere mensen overgedragen kan worden. De overdracht gaat dus voornamelijk via vochtdruppeltjes in de lucht; in de tweede plaats door aanraking. Wie met zijn besmette hand in zijn ogen wrijft, kan ook via de ogen het virus binnenkrijgen.
'''Afweer.''' Ons ingeboren afweersysteem kent het virus niet en stelt zich daartegen te weer. Als iemand het coronavirus heeft gehad, herkent het afweersysteem het virus bij de volgende besmetting en zal het meteen reageren, zodat iemand niet opnieuw ziek wordt.
 
'''Afweer.''' Ons ingeboren afweersysteem kent het virus niet en stelt zich daartegen te weer. Als iemand het coronavirus heeft gehad, herkent het afweersysteem het virus bij de volgende besmetting en zal het meteen reageren, zodat iemand niet opnieuw ziek wordt.
'''Voorzorg.''' Uit voorzorg, ter voorkoming van besmetting, wordt aanbevolen regelmatig je handen wassen, te niezen in de binnenkant van je elleboog in plaats van op je hand, en papieren zakdoekjes te gebruiken om je neus te snuiten. Medisch personeel dient mondkapjes te dragen.
 
'''Voorzorg.''' Uit voorzorg, ter voorkoming van besmetting, wordt aanbevolen regelmatig je handen wassen, te hoesten en te niezen in de binnenkant van je elleboog in plaats van op je hand of in de lucht, en papieren zakdoekjes te gebruiken om je neus te snuiten. Medisch personeel dient mondkapjes te dragen.
 
== Christelijke zienswijze ==
Regel 38 ⟶ 40:
 
[https://www.youtube.com/watch?v=mIKDlZIDftI De wereld en de race tegen het coronavirus,] Youtube.com: NOS op 3, 31 jan. 2020. Informatieve video over het coronavirus.
 
[https://www.nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/onderwerpen/530616-coronavragen-aan-de-viroloog Coronavragen aan de viroloog], uitzending van NOS Radio 1, 2 maart 2020, vanaf 8.00 uur. Vraaggesprek met viroloog Eric van Gorp.
 
== Voetnoot ==