Dag van het Land (Palestijns): verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 8:
 
Op 30 maart 2012 werd op de Landdag een 'Wereldwijde mars naar Jeruzalen' gehouden, een protestoptocht naar Israëls grenzen, gericht onder meer tegen de 'bezetting'en 'verjoodsing' van [[Jeruzalem]]. De Dag van het Land kreeg daardoor een internationaal karakter, met solidariteitsdemonstraties in naburige landen en elders in de wereld. Het organiserende Palestijnse comité wilde een vreedzame betoging en eenheid, geen geweld of verdeeldheid. Maar Iran, Israëls machtigste vijand, en buitenlandse activisten bereiden acties op de Landdag voor. In februari 2012 sprak de Iraanse geestelijke leider ayatollah Khamenei openlijk over de Iraanse betrokkenheid bij de mars en de noodzaak van regionale coöperatie om een einde te maken aan de ‘zionistische bezetting van al-Koeds’ (Jeruzalem). Aan de Mars naar Jeruzalem deden activisten uit tientallen landen mee. Buurland Jordanië stond toe dat 1 miljoen marsdeelnemers naar de Jordaanvallei konden trekken. Voor de Landdag zelf waren ook protesten gepland aan de grens met Jordanie, Egypte en Libanon. Bij de ongeregeldheden op de Landdag 2012 viel één dode en raakten tientallen mensen gewond.
 
In 2018 luidde Landdag het begin van wekelijkse gewelddadige protesten langs de grens met Israël in: de Mars van de Terugkeer.
 
De strijd om het land is het belangrijkste onderdeel van het conflict tussen de [[Palestijnen]] en [[Israël (staat)|Israël]].