Daniël 11: verschil tussen versies

1.933 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
{{Daniël commentaar}}
 
== Samenvatting ==
De engel deelt toekomstige heersers en gebeurtenissen mee: 1-2 de koningen van Perzië, 3-20 de strijd van Alexander de Grote en zijn opvolgers, en 21-35 de verdrukking door Antiochus Epifanes.
 
== 1 ==
<onlyinclude><sup>1</sup> Ik nu, ik stond in het eerste jaar van Darius de Meder, mijn staan was om hem te versterkenbevestigen en te stijvenversterken. </onlyinclude>(CP<ref name=":1" />)
'''Ik nu.''' De engel die tot Daniël spreekt; zie hoofdstuk 10. Anderen verstaan: Daniël.
 
'''In het eerste jaar van Darius de Meder.''' Het jaar 538, waarin Daniël belijdenis had gedaan van de zonde van zijn volk Israël, en waarin [[Kores]] de Joden opriep terug te gaan naar hun vaderland en Gods huis te bouwen.
{{Tijdbalk Israël 550-500 v.C.}}
'''Om hem te bevestigen en te versterken.''' Om Darius bij te staan en zijn rijk staande te houden<ref>Kantekening in de Statenvertaling</ref><ref>''Leidsche Vertaling (1914)'', aantekening. </ref>, of anders Michaël te versterken<ref>Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting): met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901). </ref><ref>Roger Liebi, [https://rogerliebi.ch/wp-content/uploads/material/RL-R453.09-2015-06-27-Dan_-Skript-Auslegung-Gruendliches-Studium-Daniel---Folge-9-K11-.pdf Das Bach Daniel (11)], maart 2015. </ref>, die in het vorige vers wordt genoemd. Als het Michaël is, dan wil de engel misschien zeggen: Michaël kwam mij te hulp en stond mij terzijde, en ik, op mijn beurt, heb hem versterkt.
'''Om hem te versterken.''' Ook de Heer Jezus werd gesterkt door een engel. <blockquote>''Lu 22:43  Hem nu verscheen een engel uit de hemel die Hem sterkte.'' (Telos)</blockquote>
 
'''Om hem te versterken.''' Ook de Heer Jezus werd gesterkt door een engel. <blockquote>''Lu 22:43  Hem nu verscheen een engel uit de hemel die Hem sterkte.'' (Telos)</blockquote>
 
==2==
<onlyinclude><sup>2</sup> En nu, ik zal u de waarheid te kennen geven; ziet, er zullen nog drie koningen in Perzië staan, en de vierde zal verrijkt worden met groten rijkdom, meer dan al [de] [anderen]; en nadat hij zich in zijn rijkdom zal versterkt hebben, zal hij ze allen verwekken tegen het koninkrijk van Griekenland. </onlyinclude>(SV)
 
'''Ik zal u de waarheid te kennen geven.''' <blockquote>''Da 10:21  Doch Ik zal u te kennen geven, hetgeen getekend is in het geschrift der waarheid; en er is niet een, die zich met Mij versterkt tegen dezen, dan uw vorst Michaël.'' (SV)</blockquote>'''Nog drie koningen in Perzië opstaan.''' Daniël ontving de boodschap van de engel in het derde jaar van Kores' heerschappij over Babel (536 v.C.). Het gaat om drie koningen die na Kores zouden komen:
 
#Cambyses II (529530-522 v.C.), naar wie verder niet verwezen wordt in het Oude Testament;
#Gaumata (522 v.C.);
#[[Darius I]] Hystaspes (521522-486 v.C.);.
{{Tijdbalk Israël 500-400 v.C.}}
[[Bestand:Achaemenid Empire under different kings (flat map).svg|geen|miniatuur|940x940px|Uitbreiding van het Perzische rijk, van Kores (Cyrus II) tot [[Darius I]].]]
'''De vierde.''' Dat is de koning Ahasveros (Xerxes I); zie Esth. 1:1 en Ezra 4:6.
 
'''Zal verrijkt worden met groten rijkdom.''' Ahasveros was zeer rijk. <blockquote>''Es 1:3  in het derde jaar van zijn regering, richtte hij een feestmaal aan voor al zijn vorsten en dienaren; het leger van Perzie en Medie, de edelen en de vorsten der gewesten waren bij hem. Es 1:4  Daarbij spreidde hij de rijkdom van zijn koninklijke heerlijkheid en de kostbaarheid van de luister zijner grootheid gedurende vele dagen ten toon, honderdtachtig dagen.'' (NBG51) </blockquote>'''Tegen het koninkrijk Griekenland.''' Hij bindt de strijd aan tegen Griekenland; in 480 brengt hij een weergaloos groot leger op de been en stort zich in de 'Perzische oorlogen' tegen de Grieken. De Perzen verliezen echter verscheidene slagen; zo wordt hun vloot door de Grieken verslagen bij Salamis.
'''Zal verrijkt worden met groten rijkdom.''' Ahasveros is zeer rijk.
 
'''Tegen het koninkrijk Griekenland.''' Hij bindt de strijd aan tegen Griekenland; in 480 brengt hij een groot leger op de been tegen de Grieken. De Perzen verliezen echter verscheidene slagen; zo wordt hun vloot door de Grieken verslagen bij Salamis.
 
==3==
<onlyinclude><sup>3</sup> Daarna zal er een geweldig koning opstaan, die met grote heerschappij heersen zal, en hij zal doen naar zijn welgevallen. (</onlyinclude>(SV)
Die koning is de Macedonische koning [[Alexander de Grote]] (336-323 v.C.), die in korte tijd het Perzisch rijk verovert en doortrekt tot Indië. In het boek Daniël wordt naar hem verwezen in 7:6; 8:5-8, 21-22.
{{Tijdbalk Israël 400-300 v.C.}}
 
==4==
<onlyinclude><sup>4</sup> En als hij zal staan, zal zijn rijk gebroken, en in de vier winden des hemels verdeeld worden, maar niet aan zijn nakomelingen, ook niet naar zijn heerschappij, waarmede hij heerste; want zijn rijk zal uitgerukt worden, en dat voor anderen, dan deze. </onlyinclude>(SV)
'''Zal zijn rijk gebroken.''' Na Alexanders dood in 323 v.C. werdwordt het rijk gebroken in vieren, waarover niet een nakomeling van Alexanders, maar generaals heersten.
 
'''In de vier winden des hemels verdeeld worden.'''
#het rijk van Cassander (Macedonië en Griekenland) in het ''westen'';
#het rijk van Ptolemaeus (Egypte) in het ''zuiden''. Deze en diens opvolgers, de Ptolemaeën, regeerden 323-30 v. Chr.;
# het rijk van Lysimachus (Thracië) in het ''noorden'';
# het rijk van Seleucus (Syrië en de rest van het Nabije Oosten) in het ''oosten''. Hij en zijn opvolgers staan bekend als de Seleuciden. Zij regeerden tot ca. 65 v.C.
 
<div class="thumb" style="margin: 5px; clear: both;"><div style="overflow: auto; overflow-x: scroll; width: 100%;">[[Image:Kaart van de diadochenrijken (300 v. Chr.).PNG|1500px|De diadochenrijken in 300 v.Chr.]]</div></div>
<div style="overflow: auto; overflow-x: scroll; width: 100%;">[[Image:Kaart van de diadochenrijken (300 v. Chr.).PNG|1500px|De diadochenrijken in 300 v.Chr.]]</div></div>
Hierboven de rijken van de vier koningen in 300 v.C. (Opmerking: Om een beter overzicht te bieden is deze kaart groter weergegeven. Gebruik de horizontale schuifbalk om de kaart verder te bekijken.)
 
Regel 80 ⟶ 82:
== 8 ==
<onlyinclude><sup>8</sup> Ook zal hij hun goden, met hun vorsten, met hun gewenste vaten van zilver en goud, in de gevangenis naar Egypte brengen; en hij zal [enige] jaren staande blijven boven den koning van het Noorden. </onlyinclude>(SV)
'''Hun goden.''' Daar waren goden die in 524 door de Perzische koning Cambysus II uit Egyptische tempels waren geroofd. Ptolemaeus IIIII vindt ze terug en 'bevrijdt' ze als een teken van zijn volkomen overwinning<ref>''Bijbel met uitleg''. Apeldoorn: Uitgeverij De Banier, 2015. </ref>.
 
== 10 ==