Daniël 7: verschil tussen versies

3.002 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 30:
[[Bestand:Thoughts on the prophecies of Daniel; (1899) (14802386203).jpg|geen|miniatuur|740x740px]]
[[Bestand:Daniel 7 leeuw met arendsvleugels.jpg|geen|miniatuur|470x470px|''(c) FreeBibleImages.org'']]
Hier wordt het [[Nieuw-Babylonische Rijk]] (626 - 539 v.Chr.), met het Chaldeeuwse koningshuis, verbeeldt. Dit wordt in Jer. 4:7 vergeleken met een leeuw. <blockquote>''Jer 4:7  Een leeuw is opgesprongen uit zijn struikgewas, de verderver van de heidenvolken is uitgetrokken, is zijn plaats uitgegaan om van uw land een woestenij te maken, uw steden zullen vernietigd worden, zodat er geen inwoner [meer] is.'' (HSV)</blockquote>Als een leeuw zou Nebukadnezar en zijn leger opkomen tegen Edom:<blockquote>''Jer 49:19  Zie, zoals een leeuw zal hij opkomen uit de glorie van de Jordaan, tegen de sterke woonplaats; want in een ogenblik zal Ik hem eruit doen wegsnellen. En wie [daarvoor] uitgekozen is, zal Ik erover aanstellen. Want wie is Mij gelijk en wie zou Mij dagvaarden? En wie is die herder dat hij voor Mijn aangezicht standhouden zou?'' (HSV)</blockquote>Het rijk van Babel wordt ook vergeleken met een arend:<blockquote>''Jer 49:22  Zie, als een arend stijgt hij op, komt hij aanzweven, spreidt hij zijn vleugels uit over Bozra. Het hart van de helden van Edom zal op die dag zijn als het hart van een vrouw in [barens]nood.'' (HSV)</blockquote>De leeuw is een zinnebeeld van kracht en moed, de arend dat van snelheid<ref name=":4">William Kelly, ''[https://www.oudesporen.nl/Download/OS1625.pdf Het boek Daniël],'' hoofdstuk 7''.'' Het boek staat als Pdf-document op OudeSporen.nl.</ref>.
Hier wordt het [[Nieuw-Babylonische Rijk]] (626 - 539 v.Chr.), met het Chaldeeuwse koningshuis, verbeeldt. In 539 v.C. werd de hoofdstad Babel ingenomen en verloor het rijk zijn macht, maar het werd niet vernietigd<ref name=":1">[[Roger Liebi]] (2014) ''[https://rogerliebi.ch/wp-content/uploads/material/RL-R000.04-2014-06-01-Dan_-Skript-Auslegung-Einfuehrung-Daniel-Folge-4-K7-8-.pdf Das Buch Daniel (7-8)]'', op Rogerliebi.ch. Transscript van een toespraak, juni 2014.</ref>.
 
'''EenZijn mensenhartvleugels uitgeplukt.''' NietAan langerde het hartuitbreiding van eenhet leeuw,rijk maarkwam een vreesachtig harteind. Aram.Of: ''enash''het (mens),zal vanniet Aram.langer ''anasch''een heersende (zwakmacht zijn)<ref name=":14" />.
 
Hier'''Een wordtmensenhart.''' hetNiet [[Nieuw-Babylonischelanger Rijk]]het (626hart -van 539een v.Chr.)leeuw, metmaar heteen Chaldeeuwseminder koningshuismoedig, verbeeldt.meer Invreesachtig 539(mensen)hart. v.CAram. werd de hoofdstad Babel ingenomen en verloor''enash'' het rijk zijn macht(mens), maarvan hetAram. werd''anasch'' niet(zwak vernietigdzijn)<ref name=":1">[[Roger Liebi]] (2014) ''[https://rogerliebi.ch/wp-content/uploads/material/RL-R000.04-2014-06-01-Dan_-Skript-Auslegung-Einfuehrung-Daniel-Folge-4-K7-8-.pdf Das Buch Daniel (7-8)]'', op Rogerliebi.ch. Transscript van een toespraak, juni 2014.</ref>. Bij [[Nebukadnezar]] daarentegen werd zijn mensenhart verandert in dat van een dier en hij at gras.
 
In 539 v.C. werd de hoofdstad Babel echter ingenomen en verloor het rijk zijn macht, maar het werd niet vernietigd<ref name=":1" />.
 
== 5 ==
Regel 38 ⟶ 42:
'''Een beer.''' Dit stelt het [[Medo-Perzische Rijk]] (539 – 323 v.Chr.) voor.
 
'''En stelde zich aan de ene zijde op.''' Het hief zich naar de ene zijde in de hoogte, hoger dan de andere zijde. In hetHet Medisch-Perzische Rijk warenbestond deuit Perzentwee altijd machtiger danvolken, de Meden<ref name=":1" />. Vergelijk de twee hoornen in het gezicht van de ram en de bok ([[Daniël 8]]).<blockquote>''Da 8:3  En ik hief mijn ogen opMeden, enverenigd ikonder zag,één enhoofd. ziet,In eendit ram stond voor dien vloed, die had twee hoornen, en die twee hoornenrijk waren hoog, en <u>de eenPerzen wasaltijd hogermachtiger dan de andereMeden<ref name=":1" /u>,. en[[Darius de hoogsteMeder]] kwam inontving het laatste op.'' (SV)</blockquote>'''Drie ribben.''' Het rijk breiddevan zichBabel, vooralmaar uitspoedig naarvolgde het[[Kores]] westen,de noordenPers enhem oostenop<ref name=":14" />.
 
Vergelijk de twee hoornen in het gezicht van de ram en de bok ([[Daniël 8]]). <blockquote>''Da 8:3  En ik hief mijn ogen op, en ik zag, en ziet, een ram stond voor dien vloed, die had twee hoornen, en die twee hoornen waren hoog, en <u>de een was hoger dan de andere</u>, en de hoogste kwam in het laatste op.'' (SV)</blockquote>'''Drie ribben in zijn muil tussen zijn tanden.''' Alleen dit dier in het visioen heeft iets tussen zijn tanden. Het spreekt misschien van vraatzucht<ref name=":4" />. Het rijk breidde zich vooral uit naar ''drie'' windstreken: het westen, noorden en oosten<ref name=":1" />.
[[Bestand:Thoughts on the prophecies of Daniel; (1899) (14759532486).jpg|geen|miniatuur|765x765px]]
[[Bestand:Daniel 7 beer.jpg|geen|miniatuur|474x474px|(c) ''FreeBibleImages.org'']]
Regel 48 ⟶ 54:
<onlyinclude><sup>6</sup> Daarna zag ik, en ziet, er was een ander [dier], gelijk een luipaard, en het had vier vleugels eens vogels op zijn rug; ook had hetzelve dier vier hoofden, en aan hetzelve werd de heerschappij gegeven.</onlyinclude>(SV)
[[Bestand:Thoughts on the prophecies of Daniel; (1899) (14595885688).jpg|geen|miniatuur|765x765px]]
'''Gelijk een luipaard.''' Of panter. De luipaard is een snel roofdier. Het dier heeft hier vleugels, ook die spreken van snelheid.
 
Dit dier stelt het [[Grieks-Macedonische Rijk|Griekse rijk]] De luipaard is een snel roofdier. Het dier heeft hier vleugels. De gevleugelde luipaard symboliseert de ongelooflijke snelheid waarmee de Macedonische koning Alexander de Grote, in korte tijd (336-323 v.Chr.), een enorm groot gebied veroverde.
 
'''Vier hoofden.''' Na de vroegtijdige dood van Alexander in 323 werd het rijk verdeeld in ''vier'' grote delen, elk vielonder toede aanregering van een generaal van hetAlexanders leger van Alexander:
 
# het rijk van Ptolemaeus
Regel 65 ⟶ 71:
<onlyinclude><sup>7</sup> Daarna zag ik in de nachtgezichten, en ziet, het vierde dier was schrikkelijk en gruwelijk, en zeer sterk; en het had grote ijzeren tanden, het at, en verbrijzelde, en vertrad het overige met zijn voeten; en het was verscheiden van al de dieren, die voor hetzelve geweest waren; en het had tien hoornen. </onlyinclude>(SV)
[[Bestand:Thoughts on the prophecies of Daniel; (1899) (14779380561).jpg|geen|miniatuur|718x718px|Vs. 19 zegt dat het klauwen van koper had.]]
Het vierde dier lijkt niet op een bestaand roofdier. Het staat symbool voor het [[Romeinse Rijk]]. In het standbeeld van de droom van Nebukadnezar wordt dit rijk voorgesteld door de twee benen van ijzer en de voeten van ijzer en leem.
 
'''Gruwelijk.''' Vs. 19: "zeer gruwelijk".
Regel 71 ⟶ 77:
'''IJzeren tanden.''' Zie ook vs.19. IJzer was ook het materiaal van de twee benen van het statenbeeld van [[Nebukadnezar]] in [[Daniël 2]].
 
'''Tien hoornen.''' "Die op zijn hoofd waren" (20). Ze stellen tien koningen voor (24).
 
Dit aantal komt overeen met de tien hoornen van het [[Beest uit de zee|Beest]] uit het boek Openbaring ([[Openbaring 17#12|Opb. 17:12]]) <blockquote>''Opb 17:12  En de tien horens die u hebt gezien, zijn tien koningen, die nog geen koninkrijk ontvangen hebben, maar een uur gezag als koningen ontvangen met het beest.'' (Telos) </blockquote>EenZe anderekomen uitlegger<ref>Amirnaar Tsarfati, [https://www.youtube.com/watch?v=-9edPLNZyYs&t=26m50s Middle East Update: July, 27, 2020], vanaf ca. 26 min 50 sec.</ref> echter zietvoren in de tieneindfase horensvan tienhet (federatiesrijk van) stammen,het waaruitvierde West-Europa is voortgekomen: [https://nldier.wikipedia.org/wiki/Visigoten Visigoten](o.a. in Spanje), [https://nl.wikipedia.org/wiki/Angelsaksen Angelsaksen] (Engeland), [https://nl.wikipedia.org/wiki/Franken_(volk) Franken] (Frankrijk), [https://nl.wikipedia.org/wiki/Alemannen Alemannen] (Duitsland), [https://nl.wikipedia.org/wiki/Bourgondi%C3%ABrs Bourgondiërs] (Zwitserland), [https://nl.wikipedia.org/wiki/Longobarden Longobarden] (Italië), [https://nl.wikipedia.org/wiki/Sueben Sueben] (Portugal), [https://nl.wikipedia.org/wiki/Herulen Herulen], [https://nl.wikipedia.org/wiki/Ostrogoten Ostrogoten] en de [https://nl.wikipedia.org/wiki/Vandalen Vandalen]. Volgens hem bestaan de Herulen, de Ostrogoten en de Vandalen niet meer.
 
Een andere uitlegger<ref>Amir Tsarfati, [https://www.youtube.com/watch?v=-9edPLNZyYs&t=26m50s Middle East Update: July, 27, 2020], vanaf ca. 26 min 50 sec.</ref> echter ziet in de tien horens tien (federaties van) stammen, waaruit West-Europa is voortgekomen: [https://nl.wikipedia.org/wiki/Visigoten Visigoten](o.a. in Spanje), [https://nl.wikipedia.org/wiki/Angelsaksen Angelsaksen] (Engeland), [https://nl.wikipedia.org/wiki/Franken_(volk) Franken] (Frankrijk), [https://nl.wikipedia.org/wiki/Alemannen Alemannen] (Duitsland), [https://nl.wikipedia.org/wiki/Bourgondi%C3%ABrs Bourgondiërs] (Zwitserland), [https://nl.wikipedia.org/wiki/Longobarden Longobarden] (Italië), [https://nl.wikipedia.org/wiki/Sueben Sueben] (Portugal), [https://nl.wikipedia.org/wiki/Herulen Herulen], [https://nl.wikipedia.org/wiki/Ostrogoten Ostrogoten] en de [https://nl.wikipedia.org/wiki/Vandalen Vandalen]. Volgens hem bestaan de Herulen, de Ostrogoten en de Vandalen niet meer.
 
'''Het at, en verbrijzelde, en vertrad het overige met zijn voeten.''' Zie vs. 19.
 
Het Romeinse wereldrijk bestrijktbestreek de periode ca. 40 v.C. tot 1806 n.C.<ref name=":1" />. In 31 v.C. was de zeeslag bij Actium, voor de kust van Griekenland, waar de vloot van Octavianus de vloot van de Romeinse generaal Marcus Antonius en de Griekse koningin van Egypte, Cleopatra, versloeg. Octavianus werd op 27 n. C. keizer 'Augustus'. Een periode van 100 jaar Romeinse burgeroorlogen maakte plaats voor een periode van vrede in het rijk.
 
== 8 ==
Regel 247 ⟶ 255:
== Nabeschouwing ==
De geschiedenis van de menselijke rijken, van Babel tot het koninkrijk van God, in betrekking tot Israël. In hoofdstuk 2 worden de rijken voorgesteld als delen van een reusachtig beeld van een ''mens''. In hoofdstuk 7 als redeloze ''dieren,'' roofdieren zelfs. Misschien gaat het om twee gezichtspunten: het eerste gezichtspunt is de menselijke, waarbij grootheid voorop staat. Dat gezichtspunt past bij Nebukadnezar. <blockquote>''Lu 16:15  En Hij zei tot hen: U bent het die u rechtvaardig voordoet voor de mensen, maar God kent uw harten; want wat hoog is bij mensen, is een gruwel voor God.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''1Jo 2:16  Want al wat in de wereld is: de begeerte van het vlees, de begeerte van de ogen en de hoogmoed van het leven, is niet uit de Vader, maar is uit de wereld.'' (Telos)</blockquote>Het tweede gezichtspunt is dat van de Godvrezende profeet Daniël, die ziet wat de rijken in Gods ogen zijn: redeloze beesten gelijk, die roven. In het volgende hoofdstuk echter worden twee van de vier rijken onder het beeld van en ram resp. een bok voorgesteld. Dit zijn getemde dieren, geen roofdieren.
 
Opmerkelijk is dat hoedanigheden van de drie eerste dieren terugkeren in het apocalyptische [[Beest uit de zee|Beest]], die het eindtijdse gedaante van het vierde dier is; anders gezegd, het rijk van de eindtijd verenigt de vier rijken uit het nachtgezicht van Daniël. <blockquote>''Opb 13:2  En het beest dat ik zag was aan een luipaard gelijk, en zijn poten waren als die van een beer en zijn muil als de muil van een leeuw. En de draak gaf hem zijn macht en zijn troon en groot gezag.'' (Telos) </blockquote>De vier dieren hebben samen, opgeteld (1 +1 +4 +1), zeven koppen. De Draak en het Beest in de eindtijd hebben ook elk zeven koppen. De koppen van deze laatste dieren staan voor zeven bergen èn zeven koningen ( → [[Beest uit de zee|Beest]]).
 
== Bron==